asdf

„Legyél Te is szuperhős egy órára!”

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: IC Press
Ez is lehetne a mottója március 29-én a Föld Órájának (helyi idő szerint: szombat 20:30-21:30), amelynek idén először egy valódi szuperhős a nagykövete.

2014-ben Mindenki kedvenc hálószövője. Pókember állt annak a környezetvédelmi programnak az élére, amelynek keretében felhívják a figyelmet a túlzott (és pazarló) energiafogyasztásra. A Sony Pictures támogatásával A CSODÁLATOS PÓKEMBER 2. (12E) (hazai bemutató: május 1.) szereplői, köztük Andrew GarfieldEmma Stone és Jamie Foxx, valamit a film rendezője, Marc Webb is aktív részt vállal a programokon (és személy szerint külön-külön is támogatnak egy energiagazdálkodási projektet).

A világszerte megtartott esemény központja ezúttal Szingapúr lesz, ahol különleges és egyedi programokkal várják a Föld Óráját. A WWF egyik legnépszerűbb kezdeményezése, a Föld Órája (Earth Hour) idén nyolcadszor kerül megrendezésre, és valószínűleg minden korábbi részvételi rekordot megdönt. Ez jórészt annak köszönhető, hogy egy különleges hős is részt vesz az akcióban: a közkedvelt és csodálatos Pókember!

A Föld legnagyobb környezetvédelmi eseményén, mely az idén Szingapúrból indul, nemcsak a piros-kékruhás hős, hanem A csodálatos Pókember 2. több sztárja is részt vesz: Andrew Garfield mellett Emma Stone és Jamie Foxx is elküldi üzenetét a világnak, melynek lényege: bárki lehet hős, mindenki védelmezheti a bolygót.

A szingapúri eseményen kioltják a világhírű Marina Bay fényeit. Ugyanakkor el fog sötétülni a Sydney Harbour híd, az Operaház, a pekingi Madárfészek, a tajpeji 101, a bangkoki Wat Arun buddhista templom, a Kuala Lumpur-i Petronas ikertorony és még sok más, legendás – és többnyire fényben fürdő – épület. Bizony a forgatás során is szigorúan betartották a fenntarthatóságot előmozdító szabályokat, és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy csökkenjen a film ökológiai lábnyoma. A stáb tagjai csak olyan fát használta díszletépítéshez, amely igazoltan nem védett erdőből származott; a helyszínen lehetőleg LED fényforrást használtak; a forgatás során megsérült, széttört gépkocsikat kijavították és eladták; az aggregátorokat biodízellel működtették. Mindez – bár a néző számára láthatatlan marad – számít! A büfé is újra felhasználható anyagokból szerezte be a felszerelését. A forgatás során így 193 000 műanyag vizes palackot spóroltak meg – ez elég volna ahhoz, hogy körbekerítsék vele Manhattant.

A forgatás során annyi anyagot forgattak újra vagy komposztáltak, amennyi megtöltené a Central Park nagy víztározóját (39 718 hektoliter). A stáb 755 tonna elásott hulladékot juttatott szelekciós helyére, eleget ahhoz, hogy abból 3,5-ször újra felépüljön a Szabadságszobor. A forgatás befejeztével 49 tonnányi díszletelemet adtak vagy ajándékoztak el. A Times Square-en minden szilveszterkor leereszkedő hatalmas gömb 142-szer kitelne belőle, A büfében megmaradó ételt tartósították és jótékony célra adták: végül 5620 teljes étkezés telt ki belőle.

A gondos szelekciónak köszönhetően a forgatás során keletkező hulladék 52 százaléka került a szeméttelep helyett speciális, szelektív tározóba: ez a New York-i átlag háromszorosa. A forgatás során a széndioxid és az ózonrétegre káros gázok kibocsátását naplózták és kompenzálták annak a projektnek a segítségével, amely az Earth Hour Blue és a WWF közreműködésével energiatakarékos tűzhelyekkel látja el a Nagy Panda élőhelyét és így csökkenti az erdőpusztítást. Erőfeszítéseinek köszönhetően A csodálatos Pókember 2. teljes forgatása és az azt követő promóciós körút nullára hozza ki a széndioxid-kibocsátását.

2012 óta a Sony Pictures minden filmje megkapta a Zöld Pecsétet az iparágban működő nonprofit szervezettől. A csodálatos Pókember 2. így egyike lett azon Columbia filmeknek, melyek számottevően csökkentették a környezetre gyakorolt káros hatásukat.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a FacebookonCsekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon