asdf

Lassan szárnyal a Szárnyas fejvadász 2049

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: IC Press
Nem remekelt a nyitó hétvégén a Szárnyas fejvadász 2049, de végül beváltotta a hozzá fűzött milliós reményeket, ugyanis több, mint 156 millió dollárt hozott a konyhára. Most már csak nyereséget kell termelnie, hiszen a produkció 150 millióba került.
A Ryan Gosling és Harrison Ford főszereplésével készült,  Szárnyas fejvadász 2049-ben, Los Angelesben játszódó film szerint a jövő nem túl rózsás, és nem lehet tudni, ki replikáns benne és ki igazi ember. Mégis számos bizonyíték utal arra, hogy a nézők szeretni fogják – nemcsak Ridley Scott 35 évvel ezelőtti klasszikusa miatt. Az egyik legnagyobb amerikai jegyelővételi rendszer, a movietickets.com jelentése szerint, erre a filmre hatszor annyi jegyet vettek elővételben, mint Denis Villeneuve legutóbbi rendezésére, az Érkezés-re, és kétszer annyit, mint 2015 egyik legnagyobb sikerére, a Mentőexpedíció-ra. A kritikusi véleményeket gyűjtő Rotten Tomatoes-on pedig jelenleg 89%-on áll a Szárnyas fejvadász 2049. 
SzarnyasFejvadasz_jelenetfoto (7)
A Szárnyas fejvadász 2049 című kultfilm folytatásának nyitóhétvégi bevételét 45-50 millió dollár közé becsülték, mivel a film remek kritikákat kapott, és rengeteg jegyet vásároltak elővételben – írta a Variety.com filmes portál. A film túl van a második hétvégéjén is és a nemzetközi kritikai visszhang alapján egyértelműnek tűnik, hogy beváltotta a felfokozott elvárásokat: a különleges sci-fi/akció valószínűleg igazi klasszikus lesz. Az USA-ban az első hétvégén 32 millió dollár bevételt gyűjtött, ezen kívül a világ 63 másik országának 15900 mozitermében kezdték vetítetni, és ezeken a helyeken még több mint 60 millió dollár jött össze a mozijegyekből: a film 45 országban rögtön a nézettségi toplista első helyét szerezte meg. A nemzetközi bevétel körülbelül megegyezik a Csillagok között-ével és alaposan ráver a Mad Max – A harag útja című film első heti eredményére. Mindebből hosszú mozis utóélet, és szép anyagi siker következtethető ki.  Összehasonlításképpen: a Mad Max legutóbbi része, A harag útja is 45 millióval kezdte és csodálatos 378 millióval zárta a mozis pályáját. Szóval, még jó esélyei vannak a Szárnyas fejvadász 2049-nek. Bár  elődje sem volt kasszasiker és csak a mozis bukás után kezdett igazán szárnyalni és klasszikussá válni. Lehet, hogy az elképesztően látványos folytatást is csak később fogják felkapni? 
De ha mindez nem lenne elég, beindultak az Oscar-találgatások is. A Collider például 10 jelölést jósol a filmnek, köztük a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek és legjobb főszereplő Harrison Ford-nak járót is, miközben az eddig már 15 alkalommal jelölt, eddig mindig hoppon maradt operatőr, Roger Deakins díját szinte mindenki biztosra veszi.
 
Megosztás facebookon