asdf

James Cameron lopta az Avatar ötletét?

  • Szerző: P. Kristóf
Eric Ryder még 2011-ben perelte be Cameron-t plágium vádjával, szerinte ugyanis a rendező tőle lopta az Avatar ötletét. Azonban nem ő az egyetlen, akinek a szellemi munkájából ötletet merített az amerikai rendező.

Eric Ryder el is vesztette a benyújtott plágiumpert, most azonban arra kérte a kaliforniai Fellebbviteli Bíróságot, hogy semmisítse meg a Los Angeles-i Fellebbviteli Bíróság korábbi ítéletét. Arra hivatkozik, hogy az ügyben döntő bírónő férje, Paul Deason producer az Avatar-t is készítő 20th Century Fox cég alkalmazottja. 

James Cameron Avatár

A sci-fi író korábban Cameron cégének, a Lightstorm Entertainment-nek volt az alkalmazottja. Elmondása szerint 1999-ben ő találta ki a film alapötletét, melyben egy távoli bolygón az őslakosokkal összebarátkozó űrgyarmatosító felveszi a harciot saját feletteseivel. A történetnek akkor a  K.R.Z. 2068 címet adta, de azt mondták neki a stúdiónál, hogy senki sem lenne kíváncsi egy ilyen filmre, ezért elvetették az ötletét. Ryder még 3D-s képeket és karaktervázlatokat is készített, de ezeket 2002-ben kidobták.

Cameron azzal védekezett, hogy már jóval a  K.R.Z. 2068 előtt kitalálta az Avatar alapötletét. A film minden idők legnagyobb bevételű produkciója lett, így nem is csoda, hogy olyan sokan részesedést kívánnak belőle. Azonban nem Ryder története az egyetlen, ami óriási hasonlóságot mutat a 2008-ban mozikasszákat robbantó alkotáséval. 

James Cameron Avatár

Korábban egy kínai sci-fi író is beperelte Cameron-t mert ő is úgy vélte, hogy az ő ötletét lopták el. Csou Saomou közel 146 millió dolláros kártérítést követelt, mert szerinte a rendező az Avatár 80 százalékát lopta 1997-es online regényéből, a Tale Of The Blue Crows-ból. A történetben hat űrhajós utazik el egy távoli, dzsungelbolygóra, ahol távirányítású klónjaik segítségével próbálnak meg kapcsolatba lépni a kék színű, emberszerű őslakosokkal.

Többen vettek észre hasonlóságot továbbá az Avatár és Pocahontas története között, de sokakat emlékeztetett a Farkasokkal táncoló című klasszikus westernre is. Azonban talán a Marvel 1984-86 között futó Timespirits nevű képregénye tekinthető az elképesztő látványvilágú kasszasiker ihletforrásának. Ebben egy kék macskanőre emlékeztető, ijjal rohangáló figura csábította el az idnián főhöst, hogy aztán együtt meneküljenek a gonosz tengerészgyalogosok elől.

James Cameron Avatár

Az igazi sci-fi rajongók még tovább mentek, a heavy.com szerint John Smith Firekind című képregénye szinte egy az egyben az Avatar. A helyszín egy távoli, Gennyo-Leil nevű dzsungelbolygó, ahol az emberek számára mérgező a levegő, de van itt egy rendkívül értékes  ásvány, a hexacrin, melynek kibányászásáért megindul a gyarmatosítás. Teljesen véletlenül ezt a bolygót is kék színű őslakosok lakják, akiket kesheennek hívnak és teljes összhangban élnek a természettel és istenükkel, Asha-Kadarine-nal.

Az io9.com nevű honlap még több hivatkozást gyűjtött össze, szerintük ugyanis az Avatar nem egyetlen történet koppintása, hanem rengeteg korábbi sci-fi alkotás keveréke. A listájukat itt nézhetitek meg. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon