asdf

Hamarosan kezdődik az első magyar filmhét!

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Filmakadémia közreműködésével 2014. október 13-19. között rendezi meg az első Magyar Filmhetet, melynek keretében az elmúlt 3 év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség a Cinema City MOM Park moziban.

A rendezvény az Oscar-díjas Kertész Mihály Jászai Mari főszereplésével 100 éve forgatott filmje, A tolonc ősbemutatójával kezdődik a MÜPÁban. A vetítésekre október 9-étől elővételben már válthatóak jegyek, 610 Ft-os egységáron.

Az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmje, A tolonc felújított és digitalizált változatának ősbemutatója nyitja október 13-án, hétfőn este az első Magyar Filmhetet a MÜPÁban. A tolonc-hoz a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét, melyet a nyitógálán az 52 tagú Pannonia Symphony Orchestra ad elő.

magyar_filmhet_plakat

12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás - köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm – pereg majd október 13-19. között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi mozi forgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek, mint a Fehér Isten, az Aglaja,  A nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok újra látható lesz nagyvásznon. A közelmúlt kiemelkedő sikereit, a százezres hazai nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát és az eddig több mint százötvenezer nézőt vonzó Coming Out című vígjátékokat is újra moziban nézheti meg a nagyközönség.

Több játékfilm premierje – köztük Török Ferenc új munkája, a Senki szigete című szuperromantikus komédia világpremierje - a Filmhéten lesz. Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámájának, továbbá N. Forgács Gábor legutóbbi filmje, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangók magyarországi premierjére is a Filmhéten kerül sor. A Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmje, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek szintén a Filmhéten lesz először látható Magyarországon. Reisz Gábor, az idei Cinefesten díjat nyert VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása pedig itt mutatkozik be először a fővárosi nézőknek.

A Filmhéten látható alkotások több mint egyharmada a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott alkotás. Köztük van a nemrégiben Montreálban fesztiváldíjat nyert tévéjátékfilm, A berni követ, a szintén több fesztiválon díjazott Vad Szigetköz című ismeretterjesztő film, a sport- és kultúrtörténeti jelentőségű Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm, vagy a szintén nagy sikereket elérő Négyszögletű kerek erdő című animációs film is. 

A www.filmhet.hu internetes oldalon a mai naptól látható a teljes program, a vetítésekre pedig október 9-étől elővételben már válthatóak jegyek 610 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu honlapon.

https://www.facebook.com/magyarfilmhet

Megosztás facebookon