asdf

Comic-Con: Nicolas Cage, mint Superman?

  • Szerző: Medve Pál
Ma már legendának számít a Tim Burton-féle klasszikus Superman film projektje. Az első egészestés hollywoodi Denevérember képregény feldolgozás sikere után a Warner stúdió berendelte az Acélember "blockbuster" mozit is. A Comic-Conon újabb információk láttak napvilágot a rég elfeledett filmről.

1989-ben óriásit robbantott az első nagyobb költségvetésű Denevérember kaland Michael Keatonnal (Batman) és Jack Nicholsonnal (The Joker). Az egyedi vizualitású szuperhős mozi sikerein felocsúdva felkérték Tim Burton rendezőt - a 70-es évekbeli Richard Donner-féle látványfilmek után -, hogy készítsen egy újabb avantgárd hangvételű DC képregény hős sztorit. A projektbe több éves munkát ölt bele az Ollókezű Edward megalkotója, azonban a kriptoni kalandot a sok éves fejlesztés ellenére elkaszálta a Warner Bros. stúdiója. A lejegelt koncepció helyett egy Richard Donner eredeti Supermanjéhez hű folytatást kaptunk a Superman visszatért (Superman Returns) - amit a mai X-Men filmek atyja Bryen Singer jegyzett. Most a hardcore rajongóknak kedvezve a san diegoi képregény találkozón hivatalosan is bemutatták a 90-es években készülő mozi háttérmunkásságát egy dokumentumfilm (The Death of Superman Lives) előzetesét. A trailerben Nicolas Cage mint Superman tevékenykedik, és nagyon érdekes koncepciós rajzokat és sztori ötleteket mutatnak meg.

A Tim Burton-féle koncepció a Superman Lives címet kapta volna és a Shop-Stop filmek kultikus rendezője, Kevin Smith körmölte a forgatókönyvet. Utóbbi rendező nagy megszállottja a DC képregényhősöknek és a Star Wars univerzumnak. Ha megvalósult volna a projekt akkor biztosan egy rendkívül lelkes és szellemes, a képregényekhez hű adaptációt szállítottak volna nekünk. Érdekes látni, hogy egy filmtörténeti klasszikus hogyan készült, és egyben elszomorító a sok feltételes módban megfogalmazott mondat a mozi körül. Valószínűleg a nyugati közönség jobban megemésztette volna a Burton-Smith páros Acélember moziját, mint Bryan Singer 2006-os Supermanét, bár én úgy gondolom, hogy azzal sem volt semmi baj, mivel hű maradt a klasszikus  karakterhez és hagyományokhoz.  

vampires-kiss

Manapság divatja van az el nem készült régi blockbuster projektekről dokumentum filmet készíteni, ilyen volt a tavaly nagy sikert aratott Jodorowsky Dűnéje, amit később a kultikus rendező zseni David Lynch csinálhatott meg 1984-ben. A dokumentumfilmből kiderül, hogy Alejandro Jodorowsky a soha el nem készített projektjével később mennyire sokat adott a kialakuló sci-fi zsánernek. Annak idején az Alien filmek és a Star Wars univerzum is rengeteget merített a  chilei csodabogár ötleteiből. A Superman Lives is hasonló - a későbbi sci-fikben - visszatérő elemekkel operált.

Megosztás facebookon