asdf

A Liza a rókatündér kapta a legtöbb jelölést a 2. Magyar Filmhéten

A Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 28-a óta 18 kategóriában szavazott. Ma – közjegyző jelenlétében - kategóriánként az öt, legtöbb szavazatot kapott jelöltet hozták nyilvánosságra. Az akadémiai tagok most újabb titkos szavazással döntenek a nyertesekről. Holnap este, a Nemzeti Színházban tartandó díjátadón derül majd ki, hogy kik vehetik át idén a Magyar Filmdíjat.

Hat kategóriában összesen 270 film versenyez a 2. Magyar Filmhéten a Cinema City MOM Parkban. A seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon mozi forgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. 18 kategóriában adnak majd ki díjakat, melyek odaítéléséről a Magyar Filmakadémia teljes tagsága dönt titkos szavazással.

liza_a_rokatunder_filmhetA Liza, a rókatündér, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, az Anyám és más futóbolondok a családból, A nagy füzet és az Isteni műszak versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a Félvilág, A fekete múmia átka, a Ketten Párizs ellen és a Hivatal kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Drifter, a Káin gyermekei, a tititá, az Anyám levelei Sztálin elvtársnak és a Budapest ostroma kapták a legtöbb szavazatot. Az ismeretterjesztő filmek közül a Kis kamerák, nagyvadak, a Vad Kunság- A Puszta rejtett élete, A nagyszerelmű város, Az ég felé nyitott tanterem és A kőbaltás ember - Érdi medvevadászok maradtak versenyben. A legjobb kisjátékfilm kategóriában a Betonzaj, Az Elmenetel, az En Passant, a Levelek anyámtól és a Terminál vannak a jelöltek között, míg az animációk közül Az ostoba Matjus, a Hoppi mesék, a Kojot és a szikla, Az Árpádok emlékezete: III. Béla király, és az Egy komisz kölyök naplója kapta a legtöbb szavazatot.

A 6 műfaji kategória mellett 12 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – adnak majd ki díjakat. A jelöltek teljes listája a Magyar Filmakadémia oldalán (http://magyarfilmakademia.hu/cikk/magyar-filmd%C3%ADj-%C3%ADme-a-jel%C3%B6ltek-list%C3%A1ja) olvasható. A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről. A tagok holnap 13 óráig adhatják le voksaikat.

A 2. Magyar Filmhéten a Liza, a rókatündér kapta a legtöbb – összesen 20 - jelölést. Ujj Mészáros Károly filmje mind a 18 kategóriában versenyben maradt, sőt, a legjobb női és férfi kategóriában a film két-két mellékszereplője is a jelöltek közt szerepel.

A díjátadót március 6-án este a Nemzeti Színházban rendezik meg. Ott derül majd ki, hogy kik kapják a 6 műfaji és 12 szakmai Magyar Filmdíjat.

Megosztás facebookon