asdf

Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg a 2. Magyar Filmhét!

  • Szerző: MoziStar
A 86 éves korában elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg majd a 2. Magyar Filmhét. A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által 2016. március 1. és 6. között szervezendő filmes eseményen a 2015-ben bemutatott hazai filmes alkotások mellett a közönség válogatást láthat majd a neves operatőr munkáiból, fényképeiből, illetve az őt bemutató dokumentumfilmekből.

Zsigmond Vilmos 1930-ban született Szegeden. 1955-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakát. Az 1957-ben az Egyesült Államokba kivándorolt magyar operatőr filmes karrierjének indulása egybefonódik az Új Hollywood-nak nevezett filmtörténeti periódussal.zsigmond-vilmos01Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Robert Altman, John Boorman, Michael Cimino, Steven Spielberg, akinek a Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért 1978-ban Oscar-díjat kapott. 1980-ban A szarvasvadászért neki ítélték a legjobb operatőrnek járó BAFTA-díjat, 1993-ban pedig a Magyar Televizióval co-produkcióban készült Sztálinért elnyerte az Emmy-díjat. A ’80-as és ’90-es években olyan rendezők fényképeztették vele filmjeiket, mint Brian de Palma, Woody Allen, Richard Donner vagy George Miller.

vilmos-zsigmond-1024„Zsigmond Vilmos az egyik legnagyobb jelentőségű magyar filmes alkotó, aki élete végéig szívén viselte a hazai filmgyártás ügyét, és a fiatal magyar operatőrök képzéséből is kivette a részét, ezért a Magyar Filmakadémia kötelességének érzi, hogy a 2. Magyar Filmhéten emléket állítson neki.” – nyilatkozta Novák Emil elnök.zsigmond-vilmos00A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2015-ben bemutatott nagyjátékfilmeket TV - játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket és animációkat. A Magyar Filmhéten vetítésre szánt filmalkotásokat a filmelőállítók vagy a filmalkotók 2016. január 18-ig regisztrálhatják és nevezhetik www.magyarfilmakademia.hu/filmhet2016 címen. A hivatalos versenylistát 2016. február 1-én hirdetik ki. A díjakat az akadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással bármely, 2015-ben bemutatott filmes alkotásnak. A március 6-i díjátadón derül majd ki, hogy a nagyjátékfilmek közül a Liza, a rókatündér, a Dumapárbaj, az Argo 2, a Tititá, a Swing, a Saul fia, a Mancs, a Délibáb, a Parkoló, a Víkend, a Hajnali Láz, a Veszettek, az Anyám és más futóbolondok a családból, Az éjszakám a nappalod és a Szerdai gyerek kap-e díjat. A Filmalap 14, 2015-ben bemutatott nagyjátékfilm, ugyanennyi kisjáték- és kísérleti film, 8 tévéfilm, 60 dokumentumfilm, 36 ismeretterjesztő film és 39 animáció gyártásához adott hozzájárulást, míg az NMHH Médiatanácsa 16, 2015-ben bemutatott animáció, 30 ismeretterjesztő film, 41 dokumentumfilm, 8 kisjáték-és kísérleti film, 12 dokumentumfilm és 7 tévéfilm gyártását támogatta.

Megosztás facebookon