asdf

Káprázatos és szórakoztató Colin Firth és Emma Stone világa

  • Szerző: Nikk
Amíg Woody Allen tavaly egy remek drámával, a Blue Jasmine-nal nyűgözte le közönségét, addig idén egy romantikus vígjátékot kapunk tőle. A Káprázatos holdvilág-ban semmi sem az, aminek látszik! Vagy mégis?

Egy biztos, a sztoriban abszolút ráismerünk a Woody-ra jellemző építkező elemekre, aki ráadásul visszatér a 2011-es Éjfélkor Párizsban című filmje helyszínéhez, Franciaországhoz. Az egyik legszerencsétlenebb műfajból, a romkomból nehéz a legtöbbet kihozni, de Woody Allen-nek ez sem okoz gondot. A Káprázatos holdvilág című mozi kétség kívül a két főszereplő játéka emeli minőségi szintre.káprázatosholdvilág_03A Káprázatos holdvilág az 1920-as esztendők világába kalauzol el minket, a dél-francia Riviérára utazhatunk el Colin Firth és Emma Stone társaságában. Köztudott, hogy a legnagyobb nevettetők, bohócok a való életben magányos, már-már depressziós emberek. Nincs ez máshogy főhősünkkel, a magát kínai bűvésznek (Vej Ling Szú) kiadó Stanley Crawford-dal sem. Stanley a Távol-Keleten szórakoztatja a közönséget mutatványaival. Egyébként egy öntelt, mogorva férfi, aki elhiszi magáról, hogy mindent tud a médiumok, és a mágia világáról. Egykori tanítványa, Howard Burkan (Simon McBurney) egy napon arra kéri, utazzon el vele Riviérára, hogy lebuktasson egy általa csalónak vélt látnokot, Sophie Baker-t (Emma Stone). A sok mindent látott Stanley eleget tesz barátja kérésének, és elutazik vele Dél-Franciaországba.káprázatosholdvilág_02A lány a Catledge-birtokon, egy francia arisztokrata családnál tevékenykedik, mint médium. Stanley egy laza kirándulásnak veszi az utazást, mert eszébe sem jut, hogy kifoghat rajta egy csaló. Ám a bájos lánnyal eltöltött idő alaposan felforgatja a férfi életét, hiszen Sophie igenis rendelkezik képességekkel, még ha az nem is természetfeletti… Stanley bár sokáig tartja magát, végül eddigi szakmai nézeteit illetően meginog.

Káprázatos 4Woody Allen filmjének története végtelenül egyszerű és sablonos, de ettől mégis több, hiszen Woody Allenről beszélünk. Zseniális forgatókönnyvel és remek színészekkel hozott össze egy olyan filmet, ami fondorlatos cselekménnyel bír, és szórakoztató. A romantikát is úgy fogta meg, hogy a tipikus elemeket vegyítette a frappáns jelenetekkel, ezért nem lesz csöpögős, inkább pezsdítő a maga módján. A legkiemelkedőbb vonásokat a karakterek alkotják. Emma Stone és Colin Firth játéka parádés és megmosolyogtató. Sophie egy naiv, ám mégis okos lány. Stanley pedig egy földhöz ragadt pasas, aki csak azt hiszi el, ami kézzel fogható. Mogorva stílusa ellenére egy idő után megkedveljük, mert tudjuk ennél több van benne.Káprázatos 3Az alig másfél órás film során egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy magunk sem tudjuk mi a káprázat, és mi a valóság. Colin Firth minden egyes megszólalásában ott rejtőzik a bohókás hangulat. Olykor csípős megjegyzésekkel közeledik Emma Stone felé, aki egyszerűen magával ragadó, és csaló, vagy sem, nem tudjuk őt nem szeretni. Bár a cselekmény klisésnek mondható, és hatalmas fordulatot se várjunk, viszont a filmben elhangzó monológok annyira szórakoztatóak, hogy könnyedén átsiklunk ezek felett. A párbeszédek mellett nagy húzó elem még, hogy lélegzetelállító képeket láthatunk Franciaországról. Woody Allen tökéletesen ábrázolta a 20'-as évek hangulatát, amiben nem csak a a ruházat, a helyszínek, de a zene is közre játszott. A film látványvilága olykor A nagy Gatsbyt idézi meg, csak kicsit kisebben.

Káprázatos holdvilág

Eredeti cím:  Magic in the Moonlight
Amerikai romantikus vígjáték
Főszereplők: Colin Firth, Emma Stone, Simon McBurney
Rendező: Woody Allen
Forgatókönyv: Woody Allen 
Operatőr: Darius Khondji
Jelmez, kosztüm: Sonia Grande
Látványtervező: Anne Seibel

Mozibemutató: 2014. november 13.
Játékidő: 97 perc
Korhatár: 12
Forgalmazó: Freeman Film 

Megosztás facebookon