asdf

Így éltem AIDS-esen mielőtt meghaltam

  • Szerző: P. Kristóf
Van pár olyan téma, amelyről filmet készíteni szinte mindig kifizetődő a díjátadókon. Ilyen a Holokauszt, a fogyatékosság, a halálos betegségek, drogfüggőség és a homoszexualitás. Éppen ezért eléggé szkeptikusan álltam a Mielőtt meghaltam című filmhez, de utólag úgy gondolom, hogy minden Oscar-díjat megérdemel, melyre jelölték, de annál még jóval többet is.

1985-ben járunk Texasban, a legférfiasabb és leghazafibb államban. Csak ekkor kezd el igazán terjedni az azóta is megállíthatatlan AIDS nevű halálos betegség. Még legalább kilenc év van hátra addig, amíg Tom Hanks Oscar-díjat kap a témát feldolgozó Philadelphia című filmjéért. Ebben a korszakban élt egy Ron Woodroof nevű cowboy, aki habzsolta az életet és igazi white trash (szegény és tanulatlan fehér amerikai) volt. Homofób, rasszista, drogfüggő, alkoholista, mocskos a szája, védekezés nélkül szexel mindenkivel és persze imádja a szerencsejátékot meg a rodeót.

Mielőtt meghaltamEzt azonban nem művelheti következmények nélkül, megfertőződik AIDS-szel és az orvosa szerint már mindössze harminc napja van hátra. A filmben van egy gyönyörű motívum, ami tökéletesen összefoglalja, mi történik ezután vele, a lelke hernyóból pillangóvá válik, ugyanis eleinte még el kell fogadnia magát, de amikor közelebb kerül a többi beteghez, akik között rengeteg a homoszexuális, akiket eddig megszállottan gyűlölt, jobb emberré válik. A film elején megismert faragatlan, ostoba, bunkó és rosszindulatú férfinak a gyökeres ellentétévé válik, intelligens, művelt, kifinomult, jóindulatú és segítőkész.

Mielőtt meghaltamMondhatni ironikusan pont az mentette meg, ami megölte. Ez a folyamat azonban nem egyik pillanatról a másikra történik, a film rendkívül alaposan vázolja fel ezt a mély személyiségváltozást, ahogy azt is, hogyan dolgozza fel betegségének tényét. Matthew McConaughey karrierje elég ígéretesen indult, ám a 2000-es évek romantikus vígjátékaival jó időre elásta magát, de nemrég újra elkezdett színészi potenciájának megfelelő szerepeket kapni. Én például az HBO legújabb, A törvény nevében című sorozatában nyújtott alakítása miatt nyertem vissza teljes mértékben a bizalmamat iránta, mert igazság szerint korának egyik legtehetségesebb színésze, csak sokáig nem hagyták kibontakozni.

Mielőtt meghaltamA Wall Street farkasa után úgy gondoltam, hogy DiCaprio kapja végre idén az Oscar-t, de most már teljesen biztos vagyok benne, hogy McConaughey-nek jár a díj. Nem azért, mert nem volt zseniális a másik alkotás, egyszerűen csak a Mielőtt meghaltam sokkal drámaibb, beláthatjuk, hogy a csontsoványra fogyott, drogfüggő, AIDS-es és homofób cowboy szerepe jóval összetettebb és jóval nagyobb kihívást jelent. Pedig szegény DiCaprio is megérdemelné már nagyon, de sajnos ezúttal olyan ellenfele akadt, aki nála még jobban megérdemli azt.

Mielőtt meghaltamÉs akkor még nem is beszéltünk Jared Leto-ról, akit a hazai közönség személyesen is láthat szinte minden évben egy 30 Seconds to Mars koncerten, de kétségtelen, hogy a színészkedés az, amihez igazán ért. Kivétel nélkül mindig odateszi magát, de ez a teljesítmény, amit most nyújtott az egyszerűen elképesztő. A filmtörténelem egyik, ha nem a legjobb transzfesztita alakítása. Sőt, ebben a filmben Jennifer Garner is kiemelkedő színészi alakítást nyújtott, ami nem kis teljesítmény.

Mielőtt meghaltamMár ez önmagában elég lenne egy rendkívüli drámához, de a Mielőtt meghaltam nem a halálról, hanem az élni akarásról és az élet diadaláról szól. Ezáltal válik gyakorlatilag rossz emberből igazi hőssé Woodroof, aki saját magával egyetemben több száz beteg életét mentette meg az országba csempészett kísérleti gyógyszereivel. Mindeközben pedig nem csak betegségével, hanem a kormánnyal is meg kell küzdenie. Pontosan ettől lesz elképesztő ez a film, hiszen nem drámaként kezeli önmagát, sokkal inkább életrajzi alkotás, egy ember útját mutatja be és nem hatásvadász módon a témájából akar profitálni, ráadásul teszi mindezt egy olyan laza, mégis komoly kettős stílussal, hogy azt gondoljuk, bárcsak minden film ilyen lenne.

Mielőtt meghaltam

A film gyönyörű motívumokkal dolgozik, nem komor, nincs halálszaga, sokszor még vicces is, de közben mégis végig rendkívül drámai. Hihetetlen kombinációt sikerült összehozni ehhez a filmhez, amely minden másodpercében csodálatos. Szótlanul jöttem ki a moziteremből, zombiként sétáltam az utcán és csak ezen a filmen tudtam gondolkodni. Nem azért, mert megrázó, nem azért mert sokkoló és elrettentő, hanem egyszerűen azért, mert zseniális, mert hibátlan és mert nem a halál elkerülhetetlenségét, hanem az életért folytatott örök harcot mutatja be. Mindez egy igaz történet. 

Mielőtt meghaltam

Eredeti cím: Dallas Buyers Club
Műfaj: életrajzi
Rendezte: Jean-Marc Vallée
Forgatókönyv: Craig Borten, Melisa Wallck
Fényképezte: Yves Bélanger

Szereplők: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Steve Zahn, Denis O’Hare

Bemutató dátum: 2014. március 6.
Hossz: 117’
Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Megosztás facebookon