asdf

Coming out: Csak semmi buzulás!

A magyarok sokszor előítélettel ülnek be a moziba, ha magyar filmről van szó. Orosz Dénes alkotása amolyan coming out a coming outban. Már az előzetes alapján sejthető, hogy nem lesz nagy buzulás (szerencsére), viszont mégis azt kell mondjam, hogy kicsit langyosra sikeredett ez a sztori, ami a témát illeti.

Ha a magyar filmeket vesszük alapul, akkor simán kijelenthetjük, hogy jó kis vígjáték lett belőle. Orosz Dénes nem először dolgozik együtt a nők által bálványozott Csányi Sándorral. A Poligamy után most egy teljesen eltérő szerepet adott neki, hiszen ő alakítja a menő rádióst, aki ráadásul meleg. A rendező elmondása szerint kerülni akarták a homo szexuálisokról alkotott sztereotípiákat, végül mégis ezekkel rakták tele. Valóban a melegek csakis szűk pólót, színes, kihívó cuccokat vesznek fel, az alakjukra vigyázva salátán élnek, a csúszó, mászó állatoktól is félnek, valamennyien még selypítenek is, sírnak az érzelmesebb filmeken, és főzni is jobban tudnak, mint a nők? Valószínűleg nem csak ennyi rejlik bennük. A téma valóban merész ötlet volt, de a „tökösség” egy picit azért mégis hiányzik, mintha csak kerülgették volna az egész homo szexualitás valódi problémáját. Ettől függetlenül renben van a film!

 Coming out_jelenet00

Csányi és Karalyos ugyan túl a barátságon, de mindez közhelyekkel párosul, nem érezhető teljesen a köztük lévő nagy szerelem.  Sőt! A kettejük csókjelenete is egy szempillantás alatt zajlik le, amitől olyan érzése támad az embernek, mintha titkolni akarnák, és nem felvállalni. A homo szexualitást tekintve nagyon óvatoskodnak, viszont a vígjátéki elemek elterelik erről a figyelmet.

 Coming out_jelenet01

Így hát, aki nem akar bele mélyedni a melegek szerelmi életébe, az megnyugodhat, nincs benne igazán felvállalt „buziskodás”. A történet lendületes, egyáltalán nincs unalmas perce, inkább csak sablonos. Erik (Csányi Sándor) a rádiós műsorvezető, aki meleg, épp az esküvőjét tervezi Balázzsal (Karalyos Gáborral), amikor váratlan fordulatot vesz az élete és nemi identitása is megkérdőjeleződik. Egy baleset következtében, amikor motorral elüti őt Linda (Tompos Kátya), fura dolog történik vele, elkezd a nők iránt érdeklődni, minden figyelme feléjük irányul. Teljesen összezavarodik, és mindent megtesz, hogy elnyomja ezt az érzést, de teljesen bele esik Lindába. Ez az összevisszaság, ez az érzelmi káosz rengeteg komikum helyzetet szül.

A film eredeti célja az volt, hogy elfogadni a „másságot”, itt viszont egy éles kanyarral kifordulunk belőle. Erik buzi, de aztán mégsem? A Coming out inkább azt mutatja meg, hogy varázsütésre hogyan lesz egy melegből hetero.

 Coming out_jelenet02

Csányi Sándor alakításában érződik, hogy soha nem volt köze a melegekhez, és csak a sztereotípiákból tud meríteni, aminek azért örülünk, de nem tud igazán hiteles lenni. Tompos Kátyának néhol sikerül valódi emberi érzéseket átadni, viszont némelyik jelenetben kicsit kevésnek éreztem, pl. amikor Erik szakít vele. Ha valóban nagy a szerelem, akkor kicsit belehal az ember, ha épp elhagyják,de talán Linda a szakításban is az Erikkel ellentétes keménységet mutatja, aki nem picsog.

Coming out_jelenet03

Gyabronka József, Kálmán (Erik egyik barátja) szerepében nagyon szimpatikus, hol vicces, hol depresszív. A meleg pár szomszédját alakító Mucsi Zoltán homofób karaktere a legszórakoztatóbb. Egyáltalán nem esik túlzásokba, nem sértő a melegekre nézve. A buzizós jelent például nagyon megragadt: "Buzik! - Mit mondott? - Azt mondtam, hogy muzik!" Karalyos Gáborhoz, Csányival ellentétben „jobban illik a melegség”, ugyanis minden mozdulatában, cselekedetében érződik, hogy átéli a szerepet.

 Coming out_jelenet04

A Coming out a leghidegebb időszakban a legmelegebb magyar vígjáték, ami valóban szórakoztat. Kicsit más, mint, amit eddig láttunk a magyar rendezőktől, és ezért beszélni fognak róla az emberek. Végre egy olyan magyar film, ami érzékeny témát feszegetve tesz minket kíváncsivá. Gondoljunk csak bele, Magyarországon egy homo szexualitásról szóló vígjáték?! Csányi Sándor főszereplésével? Talán elindul egy folyamat, hogy ne csak a hollywoodi filmekre üljünk be a mozikban.

COMING OUT

Színes, magyar romantikus vígjáték

Írta és rendezte: Orosz Dénes

Producer: Kálomista Gábor

Fényképezte: Fillenz Ádám

Vágó: Kovács Zoltán

Zene: Bolba Tamás

Szereplők: Csányi Sándor, Tompos Kátya, Karalyos Gábor, Für Anikó, Gyabronka

József, Nényei Klára, Mucsi Zoltán, Takács Katalin, Borbély Alexandra, Simon

Kornél, Hegedűs D. Géza, Scherer Zoltán

Hossz: 96 perc

Országos bemutató: 2013.12.05.

Korhatár: 12

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon