asdf

Az idő a válasz a halhatatlanságra

  • Szerző: Medve Pál
Luc Besson újra magára talált. Az elmúlt 10 év munkássága hagyott némi kívánni valót maga után, de most a Lucyval visszatért a rég elfeledett sikeres útjára. Stílusos és egyedi akciófilmet kapunk Scarlett Johansson remek főhősnőjével.

Luc Besson mindig is értett a remekül megírt női karakterekhez, gondoljunk csak az Ötödik elem Milla Jovovichára, vagy a Nikita Anne Parillaudára. A francia direktor a kultikussá vált feminin szereplőkoncepcióit most egy teljesen új, modern környezetbe helyezte Scarlett Johansson Lucyjával. Az újra a "régi" utat járó Besson stílusába remekül illeszkedett be a filozofikus sci-fi témája, amelyben az emberi agy határon túli működését boncolgatják. A XXI. században rendkívül népszerűvé vált a fokozott agyműködés tárgya, ugyanis a technika fejlődésével párhuzamosan mi is új járatokat szeretnénk megnyitni az elménkben. Hol külső, mesterségesen előállított készítményekkel, vagy csak a szimpla logikát fejlesztő agytornákkal.

lucy001

A cselekmény szerint Lucynak nincs szüksége külső segítségre vagy önfejlesztésre, akaratlanul kap meg egy különleges fejlesztésű vegyi anyagot a szervezetébe, amitől viszonylag gyors folyamat alatt agyműködése eléri a 100%-ot. Egy tajvani helyi maffia kartell luxus bandája egy különleges szállítmányt vár a vegyészektől, amit a hősnőnknek kell kézbesítenie a világ különböző pontjaira. A szexi "futár" bánásmódja nem hölgyeket megillető módon zajlott, így egy apróbb baleset miatt a testébe zárt anyag felszívódik Lucy testébe. A "drog" hatására Scarlett elméje lassan isteni szintre emelkedik, az kezdeti érzékszervek kiélesedése után képes lesz a testek mozgatására és levitációjára is. A Tajvanban ténykedő koreai gengszterek hajtóvadászatot indítanak Lucy után, hogy bosszút álljanak és visszaszerezzék a kék kristályos anyagot. A halhatatlanságra a válasz az idő, amivel az agybajnok hősnőnek is versenyeznie kell, hogy fizikai teste - ami lassan eltörpül elméje mellett - ne pusztuljon el.

lucy002

A Távol-Keleti akció szcénákkal a mozi első felében párhuzamosan fut Noram professzor (Morgan Freeman) egyetemi szemináriuma, ahol a fokozott agyműködés elméleteit ismerteti. Itt próbálják elmagyarázni a film mondatát, miszerint: "Az ember csupán agya 10%-át tudja használni... de mi lesz, ha képes lesz irányítani mind a 100%-át?" Amilyen csontig rágott ostobaságnak hangzik az alapkoncepció, azzal ellentétben annyira élvezetes a film. A fikciós történet pontosan annyira veszi komolyan magát, hogy az még ne legyen főbenjáró bűn a kvantumfizika tárgyában. Ezek mellett csak néhány közhelyes életigazság ront a komplex összhatáson, ami emészthető a sok "badass" akció köretében.

lucy003

Besson vizualitásában is erősített az új filmjében. A testen belül lejátszódó jelenetek - a kis költségvetés ellenére - kellemesek a szemnek, sehol nem jön elő a "gagyi CGI" effektus, ez a tökéletes látvány ugyanúgy megállja a helyét, amikor Lucy elméjébe lépünk be, és láthatjuk ahogyan magasabb szellemi létsíkra utazik a tudatával. Az akciójelenetek megkomponálása is Bessonhoz hű, sokban hasonlítanak bizonyos jelenetek korábbi filmjeihez, például autós üldözés Párizs történelmi utcáin (Taxi), vagy csak a szimpla ólom pumpáló szcénák (Elrabolva, Szállító).

lucy004

Scarlett Johansson néha próbál színészkedni, de mindig csak annyira, hogy az már ne essen a kínos kategóriába. Most, a Lucyban nem alkot maradandót, vagy kiemelkedőt csak a saját maga egyszerűségével és szépségével játszatja a karakterét. Az összes negatívum alakításában, csupán az erőltetett triviális helyzetjelentések dialógja lehet, ami már a néha bukfencező szöveg- és forgatókönyv hibája. Ezektől az apróbb bakiktól eltekintve egy dinamikus, folyamatosan pörgő cselekményt kapunk, így látványra és izgalomra nem lehet panasz. Engedni kell, hogy magával ragadjon a Besson stílus ami nagyon egyedi akciójelentekkel szolgálja ki a szórakozni vágyókat.

lucy005

A végeredmény abszolút kellemes csalódás, a nyugati negatív kritikák ellenére a nézők és mi is imádjuk Lucy természetfeletti kalandjait. Nem csoda, hogy az amerikai box-office listán a szőkeség letolta Herkules gatyáját, majd jól fenéken billentette azt. Könnyed nyár esti szórakozáshoz tökéletes! 

Lucy

színes, magyarul beszélő, amerikai-francia akciófilm

rendező: Luc Besson

forgatókönyvíró: Luc Besson

zeneszerző: Eric Serra

operatőr: Thierry Arbogast

producer: Luc Besson, Christophe Lambert

Szereplők: Scarlett Johansson (Lucy), Morgan Freeman (Norman professzor), Amr Waked (Pierre Del Rio), Johan Philip Asbaek (Richard), Analeigh Tipton (Caroline), Paul Chang (Taipei Surgeon), Min-sik Choi (Kang)

Hossz: 90 perc

16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Hazai bemutató: 2014. augusztus 7.

Megosztás facebookon