asdf

A DreamWorks földönkívüli lényei elbúvolnak

Nincs elírás, a Végre otthon! tényleg "elbúvol"! Tim Johnson rendező animációs filmje egy idegen inváziós, utazásos-kalandos vígjáték, amelyben a búvok érdekes és izgalmas világát ismerhetjük meg.

Oh, a legkülöncebb és legidegesítőbb földönkívüli, akit hamar megtalál a baj, de nagyon szeretetreméltó kis lény. A Földre érkezve szinte azonnal menekülnie kell, egy általa elkövetett "hibabűn" miatt, és a saját népe veszi üldözőbe. Ekkor kerül a képbe a morcos kislány, Tip, akivel kezdetben még fújnak egymásra, de ahogy jobban megismerik egymást, kialakul köztük egy különleges barátság. Persze, ez Oh állandó pozitív kisugárzásának köszönhető leginkább.

VegreOtthon_jelenetfoto (2)A búvok természetüknél fogva hűen követik vezérüket. Ő Smek kapitány, aki a leggyávább lény az egész galaxisban. A megkérdőjelezés sem merül fel bennük vezetőjük irányába, pedig lenne miért, de ettől látszik csak igazán, hogy mennyire naivak, egyformák és egyformán is gondolkodnak. Amennyire ostobák, ugyanúgy okosak is, de ez csak a technikai vívmányokban mutatkozik meg. Smek kapitány és népe a Földre menekülnek, mert ahhoz jól értenek, a bolygó lakóinak jó részét pedig áttelepítik, köztük Tip anyját is. A bátor kislány és Röfi nevű macskája elindulnak megkerseni őt, uti társul szegül melléjük Oh is, akivel számtalan kalandot élnek át. Az állandó menekülés oka az örök ellenség, a gorgok, akik mindenhová követik a búvokat, hogy lerombolják otthonukat egy ősi eredetű titok miatt, amit a történet végén ismerünk meg, de az utalásokból mi is kitalálhatjuk.

VegreOtthon_jelenetfotoA DreamWorks ismét egy szerethető klasszikust teremtett, tele újítással, látvánnyal és izgalmas kalanddal. A Végre otthon! című animációs film karakterei kedvesek, egyediek, imádnivalóak és viccesek, akik rögtön a gyerekek kedvenceivé válhatnak. Oh pozitív, állandóan beszél, de nagyon barátságos, néha már túlontúl kedves. Smek kapitány flúgos, de erre nagyon büszke. Tip, egy "tip"-ikus kamasz kislány, aki nagyszájú, néha "szomorúgós", de bájos. A búvok egytől egyig gömböc formájúak és hat lábuak. Talán elsőre picit furák, de nagyon jópofák. Érzelmeiket színváltósággal fejezik ki, ami le is leplezi őket, ha akarják, ha nem. A zöld a hazugságot jelzi, a kék a szomorúságot, a sárga a félelmet, a narancssárga a boldogságot, a rózsaszín a büszkeséget és így tovább.

A lények mellett a pazar látványvilág sem enged a káprázatot csökkenteni. Elkalandozunk Párizsba és Ausztráliába. A különféle spéci cuccok, pl. szörpmobil, búv tablet jelzik, hogy a modern technika már a gyerekek világából sem hiányozhat. Sőt! Elengedhetetlen kellék! A film zenéje lüktet és felpezsdít, de ha kell bőven rátesz a drámai pillanatok erősítésére. Az egyik legaranyosabb jelenet, amikor Oh megismerkedik a földi zenével, akaratlanul is "táncnak" erednek a lábai. Sok minden teszi egyedivé ezt a filmet, de a dialógus külön dicséretet érdemel, már, ami a szinkront illeti. A magyar nyelv sajátosságait remekül kihasználták a fordítók és új szavakat gyártottak, amit biztos sok kis gyerkőc fog magáévá tenni.

dreamworks-home-2A gazdag képi világ mellett erősen jelen vannak az érzelmek. A legszívmelengetőbb pillanatok azok, amikor Tip és Oh egyre jobban megkedvelik egymást, vagy amikor Tip végre találkozhat édesanyjával. Röfi macsek pedig egy igazi cukorbomba, csak szeretni lehet. Hibabűnt, ahogy búvék mondják nem keresnék, mert a Végre otthon! minden kliséjével együtt így jó, ahogy van! A cím utal az egész film fontosságára, az otthonhoz vezető útra, hogy, mit jelent valójában az otthon és a másik elfogadása, még, ha nagyon különbözik is tőlünk. A gyerekek imádni fogják és velük együtt szórakozhatnak a felnőttek is! 

MoziStar: 10/10

VÉGRE OTTHON!

Eredeti cím: Home
Színes, szinkronizált amerikai animáció
Műfaj: családi / vígjáték
Rendezte: Tim Johnson
Eredeti hangok: Jim Parsons, Rihanna, Jennifer Lopez, Matt Jones, Steve Martin. Zene: Joel McNeely. Írta: Adam Rex, Tom J. Astle, Matt Ember
Mozibemutató: 2015. március 26.
Gyártó: DreamWorks Animation 
Játékidő: 86 perc
Korhatár: 6
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon