asdf

Változatos és kreatív környezetben adnak életet kedvenc sorozatainknak

Biztosan közületek is sokan gondolkodtak már azon, hogy milyen körülmények között és milyen úton-módon születik meg egy egy-egy zseniális sorozatepizód. A MoziStar most egy interaktív utazásra invitál titeket a sorozat készítők műhelyébe.

A titok nyitja a writers' room-ban azaz az írószobában rejlik, ahol egyfajta brainstormingot ülnek az írók, szüntelenül azon ötletelve, hogy milyen fordulatot vegyen a történet vagy épp milyen váratlan helyzetekbe kerüljenek a főszereplő karakterek. 

1. Agents of S.H.I.E.L.D.(2013- )

Ehhez a lényegében kulisszák mögötti-cikkhez a Marvel sorozata, az Agents of S.H.I.E.L.D. adta az alapötletet, akik a napokban posztoltak a hivatalos facebook oldalukon egy képet az írószobájukról. Jobban mondva csak annak az ajtajáról. Annak apropójából került ki a kép, hogy megkezdődtek a sorozat második évadjának a munkálatai. Ha a forgatások nem is, de az alapötletek átnézése, az epizódok tartalmának felvázolása és a régi és új karakterek további boncolgatása, felépítése már biztosan. És ezek mind-mind a képen látható szobában történik, csak ahogyan az Amerika Kapitány - A tél katonájában is láthattuk: a S.H.I.E.L.D. hét lakat alatt őrzi a titkait.

agentsofshield_1

2. House (2004-2012)

A nyolc évadot megélt sorozat 2004-ben kezdte meg a „praktizálását”. Bár az első évadokban nézettségileg még bicegett a folyton morgós Dr. House, végül sikerült hihetetlen magasságokba emelkednie. Akik követték a sorozatot, azok tudják, hogy rengeteg zseniális résszel gazdagodhattunk az évek alatt, amit időnként jó újra elővenni és „leporolni”. Ezekért az epizódokért David Shore-nak, a sorozat showrunnerének és többfős írói stábjának tartozunk hálával. A képen jól látszik, hogy meglehetősen családi környezetben találták ki a különös betegségeket és azokat a cinikus, tuskó dialógusokat, amik végül elhagyták a kedvenc doktorunk száját.

Élményszámba mehettek ezek a meetingek. El lehet képzelni, ahogyan egy tucat író egymást „túllicitálva” próbálta meg az aktuális pácienst minél halálosabb kórsággal megfertőzni. A betegségek mellett nyilván nagyon fontos hangsúlyt fektettek a karakterek közötti viszonyra, a magánszálakra és a főcselekmény ívére, ami minden szezonnak a hajtómotorja volt. A képen 13 író – beleérve David Shore-t is – látható, de az sem ritka a sorozatgyártásban, ha egy szérián 20-30 fős „legénység” dolgozik. Érdekesség, hogy a háttérben egy billiárdasztal is helyet kapott, amivel azért el lehetett viselni a munkahelyi stresszt. A hétköznapi szakmát űző embereknek talán furcsa lehet, hogy egy ilyen szórakoztató eszköz van az irodában, ám az írók előszeretettel használnak olyan dolgokat munkaközben, amik kikapcsolják az agyukat. Ez azért van, mert a legjobb ötletek mindig melléktevékenységek végzése közben születnek. Például a krimi műfajának koronázatlan királynője, Agatha Christie is mosogatás közben találta ki a legcsavarosabb gyilkosságokat.

house

3. Weeds (2005-2012)

A Weeds magyar sugárzásban a Nancy ül a fűben - c. sorozat is nyolc évig futott töretlen népszerűséggel. Már első ránézésre észrevehető, hogy a vígjáték szériának az írószobájában ingerszegényebb volt környezet, mint a Dr. Houséknál. Nincsenek számítógépek, hanem spártai módon csak ceruza, papír és tábla segítségével alkották meg az elborult történetű Weeds egyes epizódjait. Érdekes, hogy táblát és jelenet kártyát minden sorozat esetében használnak. Jó lehet, hogy a frissebb szériákban már a táblagépek is nagyobb hangsúlyt kaphattak, de még mindig a kevesebb, néha több-örökbecsű bölcsesség vezet a legjobb eredményre. A táblára felskiccelt paradigma-rajzok és  felszögelt jelenetkártyák segítségével tudnak az írók leginkább tájékozódni.

weeds

4.  Breaking Bad (2008-2013)

A nagyon népszerű sorozat írószobájának a képe mellett tudtam hozni még néhány, az előbb említett táblaképet, amin a sorozat szerkezeti felépítése látható. Akik még nem kezdték el vagy nem zárkóztak fel teljesen a sorozattal, azok számára csak fokozott óvatossággal ajánlanám a megtekintését, mert a kártyák nyomokban spoilereket tartalmazhatnak! Ami pedig az irodát illeti: ez az írószoba már sokkal barátságosabb „köntöst kapott”, mint amilyenben a Weeds-es íróknak dolgozniuk kellett. A parafatáblák természetesen itt sem hiányozhattak, sőt a falon látható képek inspiráló hatással lehettek az írókra. A Breaking Bad „kerekasztalának lovagjai” ilyen körülmények között írták azokat a részeket, amelyekkel sikerült meghódítaniuk az egész világot.

bb_writers room

breaking bad_1

breaking bad_2

5. Lost (2004-2010)

J.J. Abrams sorozata egyértelműen díszpáholyt kapott a legjobb televíziós alkotások csarnokában. Legalábbis nálam mindenképp. Nem ok nélkül írom mindezt, hiszen ebben a sorozatban meg volt minden, amire egy ínyenc sorozat rajongó csak vágyhatott. De nem szaporítanám tovább a szót, vezessen titeket körbe a writers’ room-ban maga a sorozat egyik készítője, Damon Lindelof. Előre járóban csak annyit mondanék, hogy nem lehet rossz olyan munkahelyen dolgozik, ahol ingyen flipper van és az egyik nagy „ötletgyáras” egy zöld ufó! Lehet, hogy teljes egészében az ő földöntúli képzeletének a szüleménye a Lost?

6. The Writers' Room

Akik még jobban bele szeretnének mélyedni a sorozatok készítésének a világába, azoknak ajánlom a The Writers' Room c. szériát, amelyben berendezett színpadon ismerhetjük meg a kedvenc sorozataink születését, fejlődését. Az első évadban olyan népszerű szériák engedtek rálátást a háttérben zajló folyamatokra, mint az American Horror Story, a Dexter vagy épp a Trónok Harca!

americanhorrorsztori_irok

tronokharca_irok

Megosztás facebookon