asdf

Stallone, a halhatatlan akcióhős

  • Szerző: Medve Pál
Ma ünnepli 68. születésnapját az olasz származású macsó. Ezen alakomból a klasszikus akciósztár legjobb szerepeit gyűjtöttük össze nektek egy nagy csokorba.

Rocky - Rocky Balboa (1976)

A pornófilmek világából a eljutni a hollywoodi csillagok közé tisztelendő teljesítmény. Kevés feltörekvő színésznek adatik meg az a lehetőség, hogy karrierje kezdetén egy Oscar-díjakkal elhalmozott moziba szerepeljen. A Stallone által írt forgatókönyv és címszerep három Oscar-díjat nyert és további 7 jelölést kapott. Megindító történet a tehetség kibontakozásáról, a nyomorból való feltörésről és a szerelemről. A korai sportfilm drámák atyjaként is kezelhetjük, ugyanis a 70-es évek első "motiváló" filmjei között van számon tartva. Rocky Balboa bokszoló története minden embert megszólított, megmutatta, hogy ha tehetséges vagy, akkor bármit elérhetsz az életben. Ma ez irtózatosan nagy közhelynek számít, de az akkor 70-es évek hollywoodi reneszánszában ez elfogadott és népszerű téma volt. Kultikus szerep egy kultuszfilmben. Stallone aranyat érő forgatókönyvét John G. Avildsen álmodta a vászonra, amiben szerepeltek még a kor neves sportolói és a szűk költségvetés miatt a főszereplő öccse Frank Stallone Jr. is.  

rocky7

Rambo (1982)

A vietnámi háborúból hazatért megtört lelkű katona nem találja a helyét a világban. John Rambo szokatlan viselkedésével próbál újra beilleszkedni a társadalomba, de megzavarodott személye csak bajba keveri. A helyi seriff kiszúrja a szokatlan viselkedés miatt és fogdába zárja a faarcú hőst, ahol újabb erőszakos impulzusok érik a lelkét. A sok-sok szörnyűség után egyszemélyes háborút indít a fogva tartói ellen. Stallone első igazi akcióhős karaktere megalapozta a mai napig tartó izomkolosszus, igazságosztó attitűdjét. Rambo a megtört lelkű férfi, példaképként szolgált a 80-as évek fiataljainak, és bemutatta, hogy a háborúzás milyen negatív hatással lehet az edzettebb lelkekre is.

rambo_the_video_game__az_eredeti_szinkronokkal_1

Kobra - Marion 'Cobra' Cobretti (1986)

"Te vagy a kór, én pedig a kúra!" "Dögvész vagy öreg, és én a gyógyszer!" Hangzik Kobra felejthetetlen bölcsességei. A Rambo által megalapozott akcióhős figura második állomása Marion 'Kobra' Cobretti karaktere volt. Stallone már sikeres hollywoodi akciósztárként a 80-as évek explicit filmjeiben újabb legyőzhetetlen "specialista" szerepet vállalt. Kobra brutálisan menő megjelenése az akciófilm rajongók kedvencévé avatta. Hazánkban - az 1988-as bemutatókor - a legnézettebb amerikai film volt a mozikban. Európában kevésbé volt népszerű az amerikai akciófilmek zsánere, de Cobretti a 9 mm-es lézercélzóval felszerelt JaTiMatic géppisztolyával a tengerentúli nézők véleményét is megváltoztatta. A 80-as évekbeli akcióhős aranykor legmeghatározóbb sztárja volt - vetélytársakat nem ismerve - Sylvester Stallone.  

baby-pooh-stallone-plays-super-cop-marion-cobretti-who-is-on-the-hunt-for-a-1490704

Tango és Cash - Ray Tango (1989)

A 80-as évek akcióhulláma leáldozóban volt, ezért a stúdiók a sztárok párosításával igyekeztek életet lehelni a zsánerbe. Ezen koncepció alapján hozták össze a szépfiú példakép alakt Kurt Russelt, Stallone "badass" akciófigurájával. A gyakran összekülönböző szereplők - kliséje -  biztos humorforrásként szolgált, a készítők igyekeztek egy innovatívabb akciófilmet összerakni . A tökös látványosan túljátszott akciószcénáikkal kilóra megvették a férfi nézőket, de a macsó túltengésben a női publikumnak se lehetett panasza. A jellegzetes, olaszos arcvonások és a kornak megfelelően kidolgozott testalkat a nők bálványává avanzsálta Stallone-t. Tango az "emberfeletti" képességeinek köszönhetően lazán megállásra bírt egy kamiont, mindössze egyetlen pisztollyal.

tango-et-cash-1989-04-g

Oscar - Angelo 'Franco' Provolone (1991)

A töménytelen akciófilmek után ideje volt a karrierbe iktatni egy komédiás alakítást is. Az eredeti francia - Luis de Funes féle - Oscar remake-jeként Stallone az alvilági maffiózók krémjébe kalauzolta a 90-es évek korai vígjátékainak szerelmeseit. Az amerikai nézők nehezen tudtak elvonatkoztatni a macsó, akcióhős szereptől ezért megbuktatták a mozit, azonban az európai közönség könnyed és szentimentális hangvétele miatt imádta. Stallone vígjáték szerepei soha nem sikerültek acélosra (Állj, vagy lő a mamá!), az egy egész évtizeden átívelő akciósztár karakterei miatt. Oscarral sikerült maradandót alkotnia a vígjáték műfajában, hiába volt sikertelen próbálkozás az amerikai kritikusok szerint.

sylvester-stallone-oscar-3

Feláldozhatók - Barney Ross (2010)

A XXI. század felgyorsult tempójú, CGI animációkkal tarkított akciók világába visszatért a veterán. Stallone kezdeményezésére az elmúlt 40 év legnevesebb akciófilm hőseit hívta össze, hogy odapörköljenek a rosszfiúknak. A Feláldozhatók széria már a harmadik epizódnál jár, de nagyon úgy tűnik, hogy a vén róka barátai nem akarnak elfogyni. Még mindig vannak potenciális hős jelöltek a folytatásokra. Az Expendables a rémisztően egyszerű akciófilmek koncepcióját követi, de nem a történeten van a hangsúly, hanem a veteránok egyesülésén és zúzásán. Kellemes nosztalgikus érzés az "oldschool" akcióhősök szerelmeseinek. Stallone mint főszereplő, forgatókönyvíró és rendező nem alkot maradandót, de mindenképpen becsülendő a kezdeményezése.

stallone_expendables

Szupercella - Ray Breslin (2013)

Stallone és Schwarzenegger újra egyesül egy börtön-sztoriban. A két akcióhős veterán ha összejön egy film alkalmával, akkor kő kövön nem marad, ezt már tudhatjuk a Feláldozhatók széria példájából. A történet szerint egy épülettervező macsót (Schwarzenegger) felültetnek, és az általa tervezett fegyházba zárják. Stallone a Feláldozhatók sikerén felocsúdva újabb klasszikus akciószerepet játszik. A sokévnyi tapasztalatának köszönhetően egy hamisítatlan nosztalgikus "badass" akció-krimi mozit kapunk. Jó volt látni újra a két halhatatlan hőst egy humoros "prison break" üldözős filmben. 

escape-plan-post

Megosztás facebookon