asdf

Rockzenészből Tim Burton kedvence: Johnny Depp

Senkinek sem kell bemutatni Johnny Depp-et, napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb színészét. Pályája előtt abbahagyta a gimnáziumot és rockzenészként akart érvényesülni The Kids nevű zenekarával. Végül az akkor még szintén ismeretlen Nicolas Cage ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című legendás horror egyik mellékszerepére, ezt követően a 21 Jump Street című sorozat egyik főszereplőjeként láthatták a nézők.

Az első komolyabb sikert Tim Burton 1990-es Ollókezű Edward-ja hozta el számára, azóta elválaszthatatlanok, a rendező szinte minden filmjében őt választja főszereplőnek. Azóta közösen és nélküle is rengeteg zseniális alakítást nyújtott a vásznon, most kiválasztottuk a számunkra legkedvesebb 10 Johnny Depp karaktert.

jd

1. Ollókezű Edward (Ollókezű Edward – 1990)

edward

Talán nem véletlen, hogy első különc szerepével lett egy csapásra híres, az Ollókezű Edward igazi kultfilm. Egy tudós gondolkodó és élő fiút tervez magának, már szinte teljesen kész van vele, mikor meghal. Csak a kezei hiányoznak, azokat ollókkal pótolta ki addig. A magára maradt fiút végül egy asszony fogadja be, aki hisz abban, hogy jó lelke van, és nem riad meg a "kezétől". Szép lassan a városlakók is megkedvelik, a probléma akkor kezdődik, amikor Edward beleszeret az otthont adó Peg lányába. Igazi Tim Burton stílusú mese, ami a magányos lelkekről szól. Johnny Depp annyira jól játszotta szerepét, hogy egyből Golden Globe-ra jelölték érte. 


2. Ed Wood (Ed Wood - 1994)

edwood

Tim Burton-nel második közös filmjük ezúttal nem egy mesevilágba kalauzol el bennünket, hanem a minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Ed Wood életét mutatja be. A címszereplő ismét Johnny Depp, aki önmagához hűen zseniális a dilettáns, transzvesztita író-rendező szerepében. A hangsúly főleg Ed és Lugosi Béla kapcsolatára, valamint a 9-es terv a világűrből című remekművűk forgatására koncentrál. 


3. Don Juan (Don Juan DeMarco – 1994)

donjuan

Ebben a romantikus drámában Johnny egy olyan elmebeteget játszik, aki a nőcsábászok királyának, minden idők legnagyobb hódítójának, Don Juan-nak képzeli magát. Olyan zseniális színészlegendákkal játszhatott együtt, mint Marlon Brando vagy Faye Dunaway, de fiatal kora ellenére velük egy színvonalon dolgozott. 


4. William Blake (Halott ember – 1995)

william

Ebben a fekete-fehér művész westernben Johnny egy könyvelőt alakít, aki átutazza az egész vadnyugatot, hogy kapjon egy jó állást. Végül ehelyett saját lelkét fedezi fel, miközben gyilkosságért körözik. Összebarátkozik egy Senki nevű indiánnal és ketten spirituális utazásba kezdenek. Nagyon álomszerű az egész, még maga William Blake sem érti az egészet. Johnny Depp talán élete egyik legjobb alakítását nyújtotta ebben a filmben, mindenkinek ajánlom, aki nem csak a kasszasikereket szereti. 


5. Donnie Brasco (Fedőneve: Donnie Brasco – 1997)

donnie

Johnny ezúttal egy FBI ügynök bőrébe bújik, aki beépül a maffiába, hogy leleplezze azt. Minél mélyebben beleolvad a szervezett bűnözésbe, annál inkább kezdi elveszíteni saját magát, végül már nem is tudja, ki is ő valójában. A már-már skizofrén szerep tökéletesen illik hozzá, mind gengszternek, mind ügynöknek kiváló! Persze ha már maffiafilm, akkor kötelezően feltűnik mellette Al Pacino is, mint kiöregedett vezér, kettejük párosa tette ezt az igaz történetet ennyire valóságossá. 


6. Raoul Duke (Félelem és reszketés Las Vegasban – 1998)

raoul

Hunter S. Thompson az elmúlt század egyik legnagyobb hatású írója, zsurnalisztája volt, az ő regényéből készült a Monty Python-os Terry Gilliam rendezte Félelem és reszketés Las Vegasban. Johnny Depp és Hunter közeli barátok voltak, valószínűleg ezért is ő játszotta el Hunter alteregójának, Duke-nak a szerepét a filmben. Mind a könyv, mind a film legendássá vált, nem csak az ő alakítása, de a többi színészé is korszakalkotó. Ebben a drogmámortól úszó, életfilozófiáktól kezdve a legértelmetlenebb témákig mindent boncolgató vad utazásban annyira furcsa minden, hogy el sem tudnám képzelni nélküle. 


7. George Jung (Betépve – 2001)

george

Újabb életrajzi alkotás, ezúttal George Jung, az amerikai kokainpiac megteremtőjének bőrébe bújt bele. Közvetlen kapcsolatban állt a rettegett kolumbiai drogbáróval, Pablo Escobar-ral, az Észak-Amerikában kapható kokain 85 százalékát ő exportálta az országba. Végül túl nagyra nőtte magát, jelenleg is börtönbüntetését tölti, legkorábban jövőre szabadulhat, 72 évesen. Élete izgalmas drámai fordulatokkal teli, tipikus Johnny Depp-nek való szerep, olyan átéléssel alakít, mintha egy dokumentumfilmet néznénk. 


8. Jack Sparrow kapitány (A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka – 2003)

Piratas-do-caribe2

Az elmúlt évtized legikonikusabb filmes figurája, a világon mindenhol ismerik a nevét. Eddig is a legsikeresebb sztárok között tartották számon Depp-et, de ez után a legjobban keresők közé is bekerült. A Karib-tenger kalózai széria a Disney anyagilag legjobban jövedelmező produkciója, újra menővé tették a kalózokat, sőt a legmenőbbé! A félbolond kapitányt mindenki alulbecsüli elsőre, azonban a végén mindig kiderül, hogy ő a legzseniálisabb kalóz a világon. Mindent elmond az alakításáról a sorozat sikere, plusz az a több millió ’meleg kalóznak’ öltözött felnőtt és gyerek minden farsangkor. 


9. Sir James Matthew Barrie (Én, Pán Péter – 2004)

finding_neverland_16

Úgy tűnik, ha valakinek nagyon furcsa életútja volt, és filmet akarnak róla csinálni, akkor Johnny Depp neve elkerülhetetlen a főszerepre. Ezúttal a Pán Péter című legendás mese írójának életét, és a történet megírásának körülményeit állították kamera elé. Az skót szerző megformálásáért Oscar-díjra is jelölték. 


10. Willy Wonka (Charlie és a csokigyár – 2005)

charlie-and-the-chocolate-factory-432354l

Ismét Tim Burton rendezővel dolgoztak együtt, elkészítették Roald Dahl népszerű gyermekregényének második filmváltozatát. A főszereplő egy Charlie nevű kisfiú, aki azon öt szerencsés fiatal között van, akik bejuthatnak Willy Wonka régóta zárt kapuk mögött működő csokigyárába. A különc zseni elképesztően furcsa álomvilágot teremtett, az alkotók meg lélegzetelállító látványt! A klasszikus mese elragadó, tanulságokkal teli, igazi gyöngyszem, Johnny Depp meg szokásához híven zseniálisan furcsa!

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on. 

Megosztás facebookon