asdf

Robert Rodriguez kedvenc kultfilmjei

  • Szerző: P. Kristóf
Robert Rodriguez legújabb, Machete gyilkol című filmje október 17-én debütál, de hétvégén a Moziünnepen már premier előtt meg lehet tekinteni. Hogy munkásságát teljesen megérthessük, a rendező most összeszedte a 10 kedvenc kultfilmjét.

Nem rég a mexikói származású amerikai rendező munkatársa és egyik legjobb barátja, Quentin Tarantino szedte össze az idei kedvenc filmjeinek listáját. Ezen felbuzdulva Robert Rodriguez a saját kedvenc kultfilmjeit állította össze, hogy rajongói mélyebb betekintést kaphassanak filmes világába, valamint hogy legyen mit nézniük a Machete gyilkol című filmjének premierjéig. 

1. Gördülő Mennydörgés (1977)

A hetvenes évek legismertebb bosszúmozija mindkét rendező kedvenc filmje. A forgatókönyvet a Taxisofőrt is jegyző Paul Schrader írta, aki különösen kedveli a magukba forduló, kitörni készülő karaktereket. Ráadásul a főhős ezúttal is egy vietnámi veterán. Charles Rane örnagynak nyolc év után sikerül megszöknie a fogolytáborból, hazatérve hősként ünneplik. Egyik nap a kitüntetéseire vadászva betörnek hozzá és meggyilkolják feleségét és kisfiát, innentől kezdve csak a bosszú élteti.

Azoknak, akik látták a két rendező közös, Grindhouse nevű projektjét összekötö kamu előzeteseket, annak érdemes külön odafigyelnie az alábbi trailer-re, ugyanis rengeteget merítettek belőle a készítők.

2. Menekülés New Yorkból (1981)

John Carpenter legendás akciófilmje Kurt Russell-el a főszerepben, mely 1997-be kalaúzol el bennünket. Manhattan egy szupervédett börtönváros lett, ahonnan megszökni lehetetlen, bejutni meg senki sem akar. Az Egyesül Államok elnökének gépe teljesen véletlenül pont ide zuhan le, az amerikai kormány az ex-kommandós Snake Plissken-t (Kurt Russell) kéri fel a mentőakcióra. Igazi klasszikus akciófilm elképesztően sötét és bizarr hangulattal, melyben még nem a robbantások száma volt a fő. 

3. Gonosz halott 2. (1987)

Sam Raimi horrorklasszikusának a második része, mely nem esett áldozatul a folytatásokat támadó betegségnek, szokatlanul jóra sikeredett. A film főhőse ezúttal is Ash (Bruce Campbell), aki egy romantikus hétvége reményében egy eldugott kis erdei házikóba viszi barátnőjét, ám megint sikerül felébresztenie pár démont. A történet nagyon haosnlít az előző részre, sőt a rendező kamerabeállításokat és jeleneteket is átemelt, ezúttal azonban mindezt groteszk humorral fűszerezte meg. Még elődjénél is sikeresebb lett, később trilógiává bővült, sőt idén egy remake-kel is gazdagodott a franchise.

4. Egy amerikai farkasember Londonban (1981)

Még egy humorral fűszerezett horror a nyolcvanas évekből. A lista negyedik helyén John Landis farkasemberes mozija áll, mely azért is olyan zseniális, mert nem csupán a műfaj szerelmeseinek ízlését szolgálta ki, hanem meseszerű stílusával és humorával szélesebb rétegek számára is szórakoztató volt. Persze mindezek mellett végig a horror hatása maradt domináns. A történet két amerikai fiatalról szól, akik az angol tájon barangolnak. A sötétben azonban valami vadászik rájuk. Akit megöl, az élőhalottként, akit viszont csak megharap az sorstársaként tér vissza.

Van egy álomjelenet, amikor nácinak öltözött vérfarkasok gyilkolják meg az egyik főszereplő családját. Egyértelműen ez szolgált a Grindhouse kamu trailerjének, a Rob Zombie által rendezett Werewolf women of the SS-nek az alapjául.

5. Flash Gordon (1980)

A Flash Gordon egy képregény alapján készült trash sci-fi, mely óriási kultuszra tett szert. Már maga a sztori is nevetséges, hűen a műfajához. Egy amerikai focista véletlenül az űrben köt ki és szembeszáll a Földet elpusztítani akaró gonosz Ming-gel. Elképesztő díszletek, furcsábbnál furcsább karakterek és egy olyan álomvilág amiről álmodni sem mernél. Mindezt olyan sztárokkal megspékelve, mint Sam Jones, Timothy Dalton és Max von Sydow, ráadásul a film zenéjét a Queen írta. A film hatása vitathatatlan, legutóbb például Seth MacFarlane Ted című filmjében emlékeztek meg rá, ráadásul a főszereplőt alakító Sam Jones is feltűnt, hogy önmagát alakítsa egy vad buliban.

6. Mad Max (1979)

A film , mely híressé tette a nyolcvanas-kilencvenes évek legnagyobb sztráját, Mel Gibson-t. A Mad Max egy ausztrál akciófilm, melyet először csupán a kontinensen akartak forgalmazni, de végül olyan siker lett, hogy világszerte bemutatták. Érdekesség, hogy Svédországban és Új-Zélandon évekig be volt tiltva erőszakossága miatt. A disztópikus akciófilm egy még nyomaiban meglévő, de bomló civilizációba vezet el minket. Hosszú időre meghatározta a poszt-apokaliptikus témákat feldolgozó filmek stílusát és ábrázolásmódját, közvetlenül bemutatása után kultikussá vált, fénye azóta sem kopott.

7. Mad Max 2. Az országúti harcos (1982)

Nem véletlen, hogy Rodriguez listáján egyedül a Mad Max trilógiából szerepel két film, a második rész még az elsőt is felülmúlta, ami igen ritka. Ezúttal már nem a bomló, hanem a teljesen megsemmisült társadalom romjain barangoló főhős már nem rendőrként, hanem a címhez hűen országúti harcosként küzd meg a kegyetlen poszt-punk banditákkal. Az ausztrál sivatagban nem is a víz, hanem az üzemanyag a legdrágább kincs, azért folyik a harc. A film mai napig alapja minden, a civilizáció pusztulása után játszódó történetnek, megkerülhetetlen klasszikus. Később ez is trilógiává bővült, sőt jelenleg az alkotók egy negyedik rész elkészítését tervezik, azonban már Mel Gibson nélkül. 

8. A dolog (1982)

Még egy John Carpenter film, ezúttal is Kurt Russell-lel a főszerepben, a helyszín most azonban egy sarkkutatóbázis. A sci-fi elég pesszimista képet fest a földi és földönkívüli életformák találkozásáról, de nem az a 'már megint amerikát támadják meg az űrlények' mozi. Kifejezetten zseniális, horrorba hajló sci-fi történet, mely felkerült a 10 legijesztőbb filmjelenetet tartalmazó listánkra is. Bár bemutatásakor nem lett nagy siker, sokan túlzásnak tartották vérességét, az azóta eltelt időben viszont igazi kultuszt teremtett, még egy remake-et is készítettek belőle pár éve. 

9. Az országút fantomja (1986)

Az országúti harcos után itt van az országút fantomja is, Rutger Hauer-rel a főszerepben. A gyanútlanul kocsikázó fiatal fiú felvesz egy stoppost, akiről kiderül, hogy pszichopata sorozatgyilkos. Ugye ezt a sztorit sokszor hallottad már, téged is óva intettek tőle a szüleid? Hát mindez ennek a filmnek köszönhető, ami egyszerre horror, thriller, akció és western. Mindeközben nem csak kortalanul izgalmas és nagyszerű, de rengeteg mögöttes tartalmat rejt, például a felnőtté válásról. 

Érdekesség Rutger Hauer-ről, hogy a Machete után másodikként valóban elkészülő Grindhouse kamu előzetes feldolgozásában, a Koldus puskával című filmben is ő játszotta a főszerepet, valószínűleg nem véletlenül. 

10. Alkonytájt (1987)

Végül a különböző szörnyetegek és gyilkosok után a vámpírok is felkerültek Rodriguez listájára. Az Alkonytájt Kathryn Bigelow egyik első rendezése, mely bár nyomokban hasonlít a népszerű Alkonyat filmekhez, hálistennek mérföldekkel lekörözi azt. Itt is egy vámpír és egy ember románca áll a középpontban, bár azúttal a halhatatlanság női képben jelenik meg. Miután megharapja a fiatal farmerfiút, ő is átváltozik, de a vámpírfalka tagjai holtan akarják látni. Egy részről nagyon nőies alkotás, más részről viszont igazi horror eszméletlen sok vérrel és erőszakkal, ami anno ki is verte páraknál a biztosítékot. Az egészet egy romantikus western horror road movie környezetbe ágyazták, ami már önmagában elég komplex. Eredetileg szimpla westernnek szánták, de akkoriban a műfaj éppen nem élte fénykorát, így horrorkörnyezetbe lett ágyazva, ezáltal a vámpírok nagyon emberszerűek lettek. 

Kétségtelen, hogy óriási hatással volt ez a film Rodriguez-re amikor elkészítette Alkonyattól pirkadatig című sajátos vámpírmoziját!

 

Megosztás facebookon