asdf

Michael Caine 10 legjobb szerepe

  • Szerző: P. Kristóf
Michael Caine ma ünnepli születésnapját, ezért összegyűjtöttük 10 legjobb szerepét.

10. Harry Brown (Harry Brown)

Harry Brown

Öreg korára Michael Caine örökös mellékszereplő lett, de ez nem volt mindig így, karrierje első felében valódi akciósztár volt. A Harry Brown című filmben ez a legeslegjobb, hogy még egyszer utoljára visszatér ahhoz a műfajhoz, ami kétségtelenül a legjobban áll neki és nyolcvanéves fejjel is leszámol mindenkivel, akivel kell. A volt tengerészgyalogos legjobb barátjának gyilkosain áll bosszút, de nem is akárhogy, olyan brutálisan, hogy azt bármelyik mai akcióhős megirigyelné, ráadásul mindezt megfűszerezi zseniális színészi játékával is.

9. Alfie (Alfie - Szívtelen szívtipró)

Alfie

A fiatalabb generációk számára az Alfie Jude Law révén lehet ismerős, de az a Michael Caine nevével fémjelzett film feldolgozása. Az eredeti 1966-os film jóval művészibb, drámaibb és sokkolóbb volt. A történet egy nőcsábász férfiról szól, aki tárgyként kezeli a nőket, de közben rá kell jönnie, hogy valójában mennyire magányos és boldogtalan valójában. A film rengeteg technikai újítást hozott, Caine például sokszor törte meg a film menetét azzal, hogy kiszólt a nézőkhöz, de egyben ez volt az első alkotás, melyet kizárólag felnőttek számára ajánlott az amerikai korhatárbizottság. A botrányos és felkavaró filmben nyújtott alakításáért Caine megkapta első Oscar-jelölését.

8. Jasper (Az ember gyermeke)

Az ember gyermeke

Alfonso Cuarón 2007-es scifijében karrierje során először egy drogdílert alakított, aki fűvel látja el a főszereplőt. Ha megnézzük a filmet, olyan érzésünk lehet, mintha egész életében erre a szerepre készült volna, egyszerűen úszik benne, pedig teljesen idegen volt számára a dolog. A figura megformálásához John Lennon-nal való találkozásából merített ihletet és a rendező elmondása szeirnt amint felöltötte jelmezté, eggyé vált karakterével. 

7. Peachy Carnehan (Aki király akart lenni)

Aki király akart lenni

A Rudyard Kipling regényéből készült filmben Caine és Sean Connery két brit kalandort alakít, akik Indiába utaznak és szinte istenné válnak, majd elbuknak. A történetet az Indiából hazatérő Caine meséli el Kiplingnek, ennek köszönhetően egyszerre van jelen rongyos, meggyötört férfiként és életerőtől duzzadó fiatal kalandorként. Mindkét szerepkörben zseniális és még maga James Bond, vagyis Sean Connery művészi játéka sem halványíthatja el jelenlétét a képernyőn.

6. Lawrence Jamieson (A Riviéra vadorzói)

A Riviéra vadorzói

A rengeteg komoly szerep és akció után A Riviéra vadorzóiban végre komikusi vénáját is megmutathatta. Egy amerikai szélhámost alakít, aki a francia Riviérán különböző szövegekkel gombol le hatalmas összegeket a gyanútlan gazdag nőkről. Nem ő az egyetlen, bűnözők egy egész csoportja foglalkozik ezzel, de ő a legjobb közülük. Michael Caine rezzenéstelen arccal is rendkívül humoros, de igazán ő és Steve Martin párosa teszi felejthetetlenné a filmet.

5. Alfred (Batman: Kezdődik!)

Alfred

Az angol színész a Batman: Kezdődik! óta egyik kedvenc színésze Chrisopher Nolan-nek, azóta minden filmjében szerepelt. A Sötét-lovag trilógiában például azt a megtisztelő lehetőséget kapta, hogy eljátszhatta Bruce Wayne komornyikját, Alfredot. Bár előtte már jópáran eljátszották a figurát, de senkinek nem sikerült ilyen drámaian megformálni, korábban a karakter végig a háttérbe maradt, de Caine alakításának köszönhetően végre nem csupán egy szolga, hanem a történet egyik legfontosabb kulcsfigurája, vagyis megkapta a hozzá méltó megformálást.

4. Jack Carter (Öld meg Cartert!)

Öld meg Cartert

Michael Caine fiatal korában rengeteg akciófilmben szerepelt, az Öld meg Cartert! című alkotásban például egy gengsztert alakít. Bátyja halála után minden áron ki akarja deríteni, hogy ki volt a tettes, közben pedig őt is megpróbálják eltenni láb alól, de semmi nem tántoríthatja el a bosszútól. Igazi kultuszfilm lett, olyan rendezőket inspirált, mint Tarantino, vagy Guy Ritchie, a Total Film pedig minden idők legjobb brit filmjének választotta. 2001-ben Caine ezen filmjét is feldolgozták a főszerepben ezúttal Sylvester Stallone-val, de az hatalmasat bukott.

3. Charlie Croker (Az olasz meló)

Az olasz meló

Caine karrierjének jelentősségét és filmjeinek minőségét bizonyítja az is, hogy számtalan filmjéből készült feldolgozás a későbbiekben. Az Alfie és az Öld meg Cartert! mellett például Az olasz meló című 1969-es filmje is ilyen. A film egy rendkívül agyafúrt, de mégis zseniálisan egyszerű rablás történetét meséli el, melynek fő kiötlője maga Caine karaktere. Az olasz meló újítása a korban az volt, hogy az izgalmas rablós történetet humorral itatta át és gyakorlatilag megteremtette a modern értelemben vett akciófilmek műfaját.

2. Milo Tindle (A mesterdetektív)

A mesterdetektív

A mesterdetektív kapcsán muszáj kiemelni, hogy az eredeti, 1972-es változatra gondoltunk, ugyanis a Kenneth Branagh rendezte feldolgozásban is szerepelt Caine, de ott pont az ellentétes karaktert alakítja. A film elképesztően sikeres lett, köszönhetően a hátborzongató misztikus történetnek, valamint Caine és Laurence Olivier alakításának. A mesterdetektív azon kevés alkotások egyike, melynek mindkét főszereplőjét jelölték Oscar-díjra.

1. Elliott (Hannah és nővérei)

Hannah és nővérei

Az angol színészlegenda szerkesztőségünk szerint Woody Allen Hannah és nővérei című filmjében nyújtotta a legnagyszerűbb alakítást. Hosszú ideig ez volt Allen legjövedelmezőbb filmje, egyedül az Éjfélkor Párizsban tudta lekörözni. Caine a nagy család fura kapcsolatainak rengetegében a címszereplő Hannah férjét alakítja. Ezért végre megkapta élete első Oscar-díját, melyet igazából minden másodpercért megérdemelne, amit kamera előtt tölt. 

Megosztás facebookon