asdf

A kenguruk földjétől az Oscarig: Nicole Kidman

Az ausztrál-amerikai származású színésznő bizony hosszú utat tett meg addig, amíg Hollywood egyik ünnepelt csillagává vált. Bár mostanság a karrierje hullámvölgyben van – hol jobb, hol rosszabb filmekben szerepel – de sosem felejtjük el neki a Moulin Rouge-t!, a Hideghegyet vagy a Tágra zárt szemek.

Tom Cruise egykori felesége, az Oscar-díjas Nicole Kidman ma ünnepli a 47.születésnapját. Tortát ugyan nem sütöttünk, de egy jó kis összeállítással szerepeiről mégis kedveskednénk neki ezen a piros betűs napon.

1. Moulin Rouge!

A Moulin Rouge! című alkotást valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Baz Luhrmann – aki legutóbb A nagy Gatsby-vel próbált szerencsét Leonardo DiCaprio-val – eddigi legjobb rendezése méltán hódította meg a világot. Vérpezsdítően szenvedélyes, miközben végig megmarad drámainak. Nem mellékesen pedig ez a film tette igazán világhírűvé a későbbi Oscar-díjas színésznőt, Nicole Kidman-t. Tom Cruise egykori felesége alakította a filmben Satine-t, a Moulin Rouge ünnepelt „díváját”, akinek a lábainál hever az egész világ.

Egészen addig nyugodtan éldegélt a maga által felépített csillogó világban, amíg fel nem tűnt a színen, Christian (Ewan McGregor). A film a kettejük között szövődő és egyre jobban kiteljesedő szerelmet meséli el, miközben még a legmeghittebb percekben is végig fenntartja a drámai végjáték gondolatát. Nicole Kidman nem hiába kapott Golden Globe- és Oscar-díj jelölést ezért az alakításért, hiszen a játékába elegánsan keverte a vad szenvedélyességet a drámai törékenységgel.

moulin-rouge_nicolekidman

2. Hideghegy

Ha az ember szerelmes, akkor mindenre vágyik, csak arra nem, hogy hosszabb ideig távol legyen attól, aki a legfontosabb számára az egész világon. Az amerikai polgárháború időszaka alatt rengetegen szenvedtek a kényszerű elválás gondolatától. Hiszen olyan helyre kellett engedniük a párjukat, ahonnan lehet, hogy sosem fog visszatérni. Egy ilyen történetet mesél el a Hideghegy című megrázóan drámai film is, amelyben Inman és Ada reményekkel teli szerelmi kapcsolatát láthatjuk egy olyan világban, ahol a reményt drágán osztogatják. Bár a történet fókusza leginkább Jude Law gyötrelmes hazaútján van, számomra mégis a film legemlékezetesebb pillanatai Nicole Kidman-hez fűződnek. Ada-nak a neveltetése végett szembe kell néznie olyan dolgokkal, amelyekkel korábban nem találkozott vagy más tett meg helyette. Ráadásul a véres amerikai polgárháború szörnyűségei megfertőzték Hideghely minden négyzetcentimétert. A tetejében még folyamatosan őrlődik azon, hogy vajon mi lehetett a szeretett férfival, akinek örökhűséget fogadott? Híreket nem kap róla, és csak a szíve egyik naiv, reményekkel teli zugában mer bizakodni abban, hogy életben van és haza fog jönni hozzá. Nicole Kidman pedig mindezt a rengeteg érzelmet annyira hitelesen ábrázolja, hogy általa még a polgárháború sújtotta Hideghegy is egy kicsit szerethetőbb hellyé változik. Nem is csoda, hogy Ada-szerepéért végül az Akadémia Oscar-díj jelöléssel jutalmazott. Anthony Minghella alkotását mindenkinek látnia kell, mert csak Nicole Kidman miatt is.

hidegyhely_nicolekidman

3. Az órák

Az órák azon filmek egyike, amelyiknek már a címe is szimbolikus üzenettel rendelkezik. Ugyanis a három – látszólag – különálló nő történetét egy valami biztosan összeköti: az idő. Stephen Daldry-nek olyan elismert hollywoodi csillagokat sikerült szerződtetnie a drámájába mint, Julianne Moore, Meryl Streep és Nicole Kidman. Ezúttal csak az utóbbival fogok foglalkozni, hiszen ez az ő napja. Talán nem túlzás azt állítanom, hogy Nicole Kidman kapta a leghálásabb szerepet Az órákban. A kivételes képességű ausztrál-amerikai színésznő húzta ki a képzeletbeli kalapból Virginia Woolf- karakterét, aki a történet mozgatórúgója volt. A szerepe szerint egy remek alkotói vénával megáldott írónőt alakít, aki tragikus módon elmebajjal küszködik. Hosszú terápiája alatt, a legsötétebb perceiben kezdi el írni a regényét, a Mrs. Dalloway-t, amellyel tudtán kívül két másik nő életét is sikerült gyökerestül megváltoztatnia. Nicole Kidman a hátborzongatóan átütő karakterformálásáért végre megkapta a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat, amire már a Moulin Rouge-ban nyújtott alakításával is bőven rászolgált.

nicole-kidman-the-hours-movie-photo-GC

4. A stepfordi feleségek

Frank Oz A stepfordi feleségek című filmje nem kevesebbet tűzött ki célul maga elé, minthogy görbe tükröt állítson az álszent amerikai kertvárosokban élők elé. Hasonlóval próbálkozott utána a Született feleségek című sorozat is. A szereplők közül is főleg Bree Van De Kamp volt az, akit kívülről mindenki tökéletesnek, magabiztosnak látszott. Holott korántsem volt ez így, ezzel bebizonyítva azt, hogy még a legszebb fehér kerítés mögött állók mosolya sem mindig őszinte. A stepfordi feleségek gúnyos és elborult módon próbálta meg kiparodizálni ezt a hamis képet. Ehhez jobb színésznőt nem is találhattak volna Nicole Kidman-nél, aki rendkívül biztos kézzel irányította a karakterét. A nézőkkel együtt ő is egy hullámvasúton ült: a film elején még egy magabiztos nő képében tetszelgett, aki sokáig az EBS tévétársaság sikeres elnöknője volt. Ám miután munkáját elveszítette, idegösszeroppanást kapott, ezért férjével, a szintén zseniális Matthew Broderick-kel és a gyerekeivel vidékre költözik, egészen pontosan Stepford-ra. A kis kertvárosban nem várja őket más, mint a napsütötte fehér kerítéses kertvárosi álom.

De hamar szembesülnek azzal, hogy semmi az, aminek látszik. Gúnyos paródiája ez egy olyan visszamaradott nézetnek is, ami szerint a nőknek tökéletesen helyt kell állnia mindenben, legyen szó főzésről, gyereknevelésről, szexről. Nicole Kidman pedig láthatóan élvezte, hogyha egy rövid időre is, de beinthet ennek a visszamaradott világnézetnek.

stepfordifelesegek__nicolekidman

5. A tolmács

Sydney Pollack számomra A cég című filmmel bebizonyította azt, hogy nagyon ért az összeesküvéseken alapuló thrillerekhez. John Grisham-rajongóként elmondhatom, hogy óriási öröm volt az nézni, hogy milyen zseniálisan, könyvhű módon sikerült feldolgozni egy olyan szövevényes regényt, mint amilyen A cég. A tolmács című filmjében is az összeesküvés-témához nyúl vissza, ráadásul a sors különös humorérzéke folytán együtt dolgozhatott az ekkor már különvált sztárpár – Tom Cruise (A cég) - mindkét tagjával.

Ebben a sztoriban Nicole Kidman Silvia-t, az ENSZ egyik tolmácsát alakítja, akinek sikerül véletlenül kihallgatnia egy olyan beszélgetést, amelyben az afrikai államfő meggyilkolásának tervét szövögették.

Nicole Kidman nem csak az idővel, hanem az életére törő merénylőkkel is fel kell vennie a harcot, ha meg akarja menteni az afrikai államfő életét. A keményebb, drámaibb, Oscart-érő szerepek után jó volt Nicole Kidman-t egy valódi, ízig-vérig feszített tempójú thrillerben látni. Ezzel bebizonyította, hogy nem csak a romantikus szerepek, hanem a keményebb figurák is jól állnak neki. A pályafutásának későbbi szakaszaiban jócskán tudott profitálni azokból a tapasztalatokból, amelyeket Sydney Pollack-nak köszönhetett.

interpreternicolekidman

6.Tágra zárt szemek

A Tágra zárt szemek egy hamisítatlan Stenley Kubbick-film. A rendezőzseni sajátos stílusa és világnézete egészen az utolsó képkockáig átitatja a filmet. Külön érdekesség ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy a főszereplő páros, Tom Cruise és Nicole Kidman ekkor még házaspárként álltak a kamerák elé, ami a produkción is sokat dobott. Nem kellett eljátszaniuk azt, hogy szeretik/szerették egymást, hanem mindez természetesen áradt belőlük, megteremtve egy olyan leírhatatlan szexuális vonzódást a vásznon, ami az utolsó percig a székbe szegezi a nézőjét.

A történetben Tom Cruise és Nicole Kidman egy olyan házaspárt játszik, akik ugyan kezdenek elidegenedni egymástól, de a szex még mindig fontos helyet tölt be a kapcsolatukban. Szüntelenül flörtölgetnek és fantáziálgatnak másokról. Egészen addig, amíg Alice (Nicole Kidman) egy túlságosan ellazult éjszakán be nem vallja a férjének, William-nek (Tom Cruise) a dolgot. Azután pedig elszabadul a pokol.

Nicole Kidman újra bebizonyította azt, hogy a komolyabb, komplexebb figurák nagyon jól állnak neki. Ahogyan halad előre, mélyül el jobban a történet, úgy fordul át az Oscar-díjas ausztrál-amerikai színésznő játéka is a kezdeti nyugodtságból a hideg őrületbe.

tagrazarszemek_nicolekidman

7. Túl az Óperencián

A válogatásunk záró darabja szintén a Tom Cruise – Nicole Kidman pároshoz fűződik. Ráadásul ez a közös alkotásuk még a közös életük hajnalán, 1992-ben készült el. A Túl az Óperencián egy magható tanmese arról, hogy soha semmit nem szabad feladni. A történet főhőse Joseph (Tom Cruise) a nincstelen földmunkás, akinek a legfőbb vágya az, hogy saját földje legyen, s ezáltal soha senki nem parancsolhasson neki. Shannon (Nicole Kidman), aki Joseph „munkaadójának” a lánya pedig menekülne abból a világból, amit felépítettek neki. Miután megismerkedtek, úgy döntöttek, hogy együtt elhagyják Írországot és a lehetőségek hazájába, Amerikába vándorolnak, hogy ott megteremtsék az anyagi jólétüket. Joseph egy tehetséges bokszoló, ám egy elvesztett mérkőzés megváltozatott mindent, amit elterveztek.

Nicole Kidman a nehézségek ellenére is elragadó tud maradni, emiatt megérdemli, hogy a legjobb szerepei között tartsuk számon. Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy a rendezője az a Ron Howard, aki nem is olyan régen zajos sikert aratott a Hajsza a győzelemért című Forma 1-es filmmel.

tulazoperencian_nicolekidman

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon