asdf

A 10 legkedveltebb Walt Disney mese

A Disney legújabb animációs filmje, a Jégvarázs még mindig a bevételi listák élén áll, így arra gondoltunk, hogy összeválogatjuk nektek a rajzfilmkészítés királyainak 10 legkedveltebb alkotását.

10. Susie és Tekergő

Susie és Tekergő

A Disney legnagyobb erőssége mindigis a klasszikus hercegnős mesék és az állatos történetek életre keltése volt. A Susie és Tekergő az utóbbi kategóriába tartozik, méghozzá az ember legjobb barátjáról, a kutyákról szól. Az elkényeztetett házikedvenc és a csavargó kutya szerelmének története az egyik legszebb Disney-románc, a spagettievős jelenet meg az egyik legismertebb első csókos filmjelenet a világon.

9. A kis hableány

A kis hableány

A lista kilencedik helyére Hans Christian Andersen klasszikus meséjének feldolgozása került, melyben ezúttal a tengerek hercegnője esik szerelembe és keveredik nagy kalamajkába. Ariel helyzete semmiképp sem egyszerű, a félig hal, félig emberszerű lényleány beleszeret egy fiatal hercegbe, de első ránézésre lehetetlen a szerelmük, persze a Disney nem ismer ilyen szót. A nevetésről meg egy bolondos beszélő rák gondoskodik.

8. Tarzan

Tarzan

A majomember sem maradt ki a sorból, az ő kalandos történetét is feldolgozta a mesegyár és nagyon jól tette, hiszen a stúdió egyik legsikeresebb alkotása lett. Emellett Tarzan biográfiájában is előkelő helyen szerepel, a klasszikus, Johnny Weissmüller-féle filmek mellett a történet egyik legjobb adaptációja, melyhez a beszélő majmok humoros és aranyos figurája is nagyban hozzájárul. A másik indok, amiért ilyen sikeres lett, az zenéje, melyet magyarul Ákos hangján hallhatunk a filmben.

7. Herkules

Herkules

A görög mitológiai hős, Héraklész, vagy ismertebb nevén Herkules élete legviccesebb és legkedvesebb kalandját kapta meg a Disney-től. Az istenek világa sem volt még soha ilyen könnyed, de ezektől nem érződik elbagatelizáltnak a sztori. Sőt, kifejezetten jót tett neki, már csak a gyermekek szellemi fejlődése céljából is, jó ha az érdeklődésüket ilyen irányba terelik. 

6. Aladdin

Aladdin

Ha valamire nem lehet panaszunk a Disney kapcsán, az a rendkívül széles körű témaválasztás. A görög mitológia, a klasszikus mesék és az általuk kreált sztorik mellett még az Ezeregyéjszaka meséit is megszelidítették, bár még így is az egyik legijesztőbb filmjük lett, ha lehet így fogalmazni. Persze ezúttal is bevetették az összes kötelező Disney-elemet és megalkották a stúdió történetének egyik legjobb karakterét, a dzsint.

5. A szépség és a szörnyeteg

A szépség és a szörnyeteg

A rajzfilm, melyből minden kisgyerek megtanulta, hogy az igazi szépség belül lakozik, ezért nem szabad a külsőségek alapján ítélni. Belle és a szörnyeteg különleges szerelme az egyik legszebb Disney-hercegnős mese és soha nem voltak még ilyen viccesek a berendezési tárgyak, mint esetünkben. Ráadásként ez volt az első animációs film, melyet Oscar-díjra jelöltek a Legjobb film kategóriában.

4. Dumbó

Dumbó

A Dumbó volt az első állatokról szóló Disney-mese, amelyel első csapásra divatot teremtettek. Ráadásként pedig megalkották a filmtörténelem leghíresebb elefántját, a nagyfülő, repülő Dumbót, akinek kalandja sokszor igen szívbe markoló és megható, ekkor még jóval drámaibbak voltak a mesék, mint manapság. Ennek köszönhetően gyerekként igazán megrázó, de csodálatos élmény, de felnőttként sem veszít az élvezeti értékéből.

3. Hófehérke és a hét törpe

Hófehérke és a hét törpe

Az első egészestés Disney-rajzfilm, mely megalapozta a stúdió egész jövőjét és ábrázolásmódját. Már ekkor érezhető volt az az utánozhatatlan stílus, melyel azóta is rendelkezik minden Disney produkció, de talán Hófehérke története rejti magában azt a bizonyos esszenciát a legtöményebben. Egész korát lenyűgözte ez a varázslatosan új, a képzeletnek nyílt terepet adó filmes technológia és a szofisztikált, mégis könnyed történet és ez az ámulat 1938 óta nem hagyott alább.

2. Micimackó kalandjai

Micimackó kalandjai

Micimackót mindenki ismeri és nem csak azért, mert a könyv kötelező olvasmány alsó osztályban, hanem a Disney Stúdió látomása miatt. Először A. A. Milne könyvét dolgozták fel, mely annyira sikeres lett, hogy Micimackó azóta teljesen önálló franchise-á nőtte ki magát, de a folytatások csökkenő minősége meg sem közelítheti az eredeti rajzfilmét. A valaha készült legaranyosabb, legőszintébb, legmélyebb és legszívhezszólóbb történet, amit rajzolva láthattunk. A Micimackó egy időtlen klasszikus, mely mindenkit magával ragad, akinek van szíve.

1. Az Oroszlánkirály

Az Oroszlánkirály

Legelső helyre vitathatatlanul Az Oroszlánkirály került, mely minden idők legsikeresebb kézzel rajzolt filmje és a filmtörténelem legtöbbet idézett rajzfilmje. Bár még a készítők sem fűztek hozzá sok reményt, a Disney legnagyobb klasszikusa lett, egy film sem csalt ilyen sok ember szemébe könnyet és nevettette meg egyszerre. Az Oroszlánkirály nem csupán az állatok, de a rajzfilmek királya is!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon