asdf

Rémálom volt az új Kedvencek temetője forgatása

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: UIP-Duna
Míg Stephen King híres regénye, a Kedvencek temetője rengeteg hatásvadász és nyakatekert fordulatot tatalmaz, a új Kedvencek temetője-mozi sokkal realisztikusabb, ezért lélektanilag jóval megrázóbb. Ezt maga a film forgatókönyvírója, Jeff Buhler mondta a Dead Central magazinnak, aki a regény nagy rajongója.
Jeff Buhler szerint a Kedvencek temetője King legjobb regénye, ezért a legkiválóbb elemeket akarta kiemelni belőle. A legfontosabb cél az volt számára, hogy az apa veszteségét lélektanilag erőteljesen ábrázolja: a főhős nem tudja feldolgozni, hogy kisfia meghalt, ezért abba a földbe temeti, ahonnan a holtak visszatérnek, aztán kénytelen szembenézni a szörnyű következményekkel.
Pet Sematary01
Buhler azonban biztosítja a rajongókat, hogy nem valamilyen hervasztó Bergman-parafrázisra fognak beülni, például mert visszatérnek a közönség kedvenc kísértetei, a közelgő végzetre figyelmeztető Victor, aki autóbalesetben elvesztette koponyája mintegy egyharmadát, illetve a hősnő, Rachel nővére, Zelda, aki agyhártyagyulladásban hunyt el évtizedekkel korábban, és azóta sem tudta ezt feldolgozni.
Pet Sematary02
"Vissza az eredetihez!" – ez volt a Kedvencek temetője alkotóinak jelszava. Ez alatt azt kell érteni, hogy az 1989-es filmhez képest sokkal több érdekes elemet átvettek Stephen King híres regényéből. „Az akkori adaptációba egy csomó dolog nem fért bele, amiket viszont mi imádunk a könyvben, ezért szépen beleraktuk őket a filmünkbe. Ugyanakkor az a tény, hogy igyekeztünk hűek maradni a regényhez, nem jelenti azt, hogy bizonyos pontokon nem változtattunk, főleg azért, hogy jobban hangsúlyozhassuk a természetfeletti erők jelenlétét.” – mondta az egyik rendező, Dennis Widmyer
Pet Sematary06
Pet Sematary04
A forgatáson nem várt nehézséget okozott, hogy az alkotók minél kevesebb CGI technológiával – számítógépes animációval – akartak dolgozni, ezért az egyik „főszereplőt”, a család macskáját igazi négylábú alakította. „Az állatidomár hat egyforma macskával érkezett, hogy majd felváltva játsszanak a kamerák előtt." – folytatja Widmyer. – "Ekkor kezdődött a rémálom. Amikor nagy merészen azt mondtuk, hogy csak semmi CGI, azt hittük, a macskák majd a „tessék”-re szépen elkezdenek játszani. Hát nem, a macska nem kutya, soha nem fogad szót, ha mosakodni akar, akkor mosakszik, ha heverészni támad kedve, akkor meg azt csinálja. Kész csoda, hogy a végén csak összehoztuk a hat macskával, amit szerettünk volna.”
Pet Sematary03
Pet Sematary07
Az új Kedvencek temetője jelentős változtatása az első filmhez képest az is, hogy az egyik legemlékezetesebb alakot, Zelda kísértetét ezúttal egy kamaszlány alakítja – a regényben foglaltatnak megfelelően. Az első filmben ugyanis egy férfi színész, Andrew Hubatsek alakította a női kísértetet különleges maszkban, s talán pont ettől volt olyan rémisztő. Most viszont Zeldát a 13 éves Alyssa Brooke Levine játssza. „A történet szerint Zelda annak idején nagyjából 11 évesen haldoklott agyhártyagyulladásban, és a húgának, Rachelnek kellett gondoznia. Ez már önmagában horror, hogy valaki kisgyerekként kénytelen végignézni, ahogy a nővérét fokozatosan elemészti a betegség, ezért kísérti aztán a felnőtt Rachelt Zelda alakja. Azt hiszem, Alyssa révén vissza tudtunk térni ahhoz a lélektani nyomasztáshoz, aminek Stephen King mindig is a nagymestere volt.” – magyarázta Widmyer. A film jövő tavasszal kerül a mozikba és a főbb szerepeket John LithgowJason Clarke és Amy Seimetz alakítják. 
Kedvencek temetője/Pet Sematary – Hazai bemutató: 2019. április 4.
Megosztás facebookon