asdf

Hamarosan a mozikban Szász János új filmje

Várhatóan szeptemberben érkezik a hazai mozikba Szász János új filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier).

anagyfüzet

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Budapest Film Kft. előrehaladott tárgyalásokat folytat a Hunnia Filmstúdióval annak érdekében, hogy szeptemberben a két cég közösen mutathassa be Szász János A nagy füzet című filmjét a hazai közönségnek. A berlini Ezüst Medve díjjal kitüntetett Csak a szél után A nagy füzet ismét egy kiemelkedő fesztiválfilm, melyet idén ősszel tervezünk bemutatni. Szász új filmje tökéletesen illeszkedik cégünk filozófiájába, melynek egyik alapelve a minőségi magyar filmek forgalmazása.” – nyilatkozta Nádor Claudia, a Budapest Film Kft. ügyvezető igazgatója.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) filmje a magyar származású svájci írónő, Agota Kristóf negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült és a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeként debütált. A nagy füzet (Le Grand Cahier) a fesztiválon elnyerte a Kristály Glóbusz díjat.

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőr színészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

 

Megosztás facebookon