asdf

Good Will Hunting

  • Szerző: Simon
A heti kedvencünk az egyik legnagyobb érzelmi töltéssel rendelkező film: a Good Will Hunting. Ezen a héten lesz Matt Demon születésnapja, Ben Affleck főszereplésével múlt héten debütált a Holtodiglan, és Robin Williams feledhetetlen színészi játéka még mindig a legnagyobb kedvenceink egyike.
A Good Will Hunting című filmben mind hármukkal találkozhatunk. Az 1997-ben bemutatásra került film és a szereplők minden díjat besöpörtek. A film Oscar-díjas forgatókönyvét Matt Damon és Ben Affleck írta. Robin Williams a filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Nem véletlen.
good-will-hunting00
De ki is Will Hunting? (Matt Damon) Egy bostoni gyármunkásként güriző család gyermeke, aki egyetemet csak akkor látott belülről, amikor a termeket felmosni ment oda. Az egyetem szabad elvűségére utal, hogy a matematika professzor a kihívás kedvéért az előadás után, a folyósón elhelyezett táblára Nobel-díjas képletek bizonyítását várja, azzal a céllal, hogy megtalálja a jövő tehetségeit. Igencsak felbosszantja, amikor észre veszi, hogy a takarító fiú összefirkálja a táblát. Illetve csak azt hiszi, hogy ez történt, és míg kidühöngi magát, addig a tanársegédje megdöbbenve veszi észre, hogy a firka helyett a helyes megoldást írta fel a táblára.
good-will-hunting02
De ez az ifjú zseni nem borul térdre a matematika tanár dicséretén és segítségén, számára ez csak egy egyszerű képlet. Az ő célja, hogy élje az életét és elherdálja a tehetségét, hiszen ahonna ő jön, nincs esély kikerülni. Beletörődik a gyári munkások családjának mocskába. És ez az apatikus hangulat meghatározza életét is. Nulla kihívás, nulla cél. A tudás számára egy játék, amivel fricskát szór az egyetem beképzelt diákjaira. Egészen addig, amíg a professzor révén meg nem ismerkedik Sean Maguire-rel (Robin Williams) az egyetemi professzorból lett pszichológussal. Terápiás beszélgetéseik nagyon nehezen indulnak. Már az első alkalommal Will mélyen belegyalogol a pszichológus lelkébe, aki erre nem szavakkal, hanem indulattal felel. A film kettejük érzelmi kitöréséről szól, míg a pszichológusnak a felesége elvesztését kell feldolgoznia, addig Willnek meg kell értenie, hogy többre van tehetsége, mint a többi gyári munkás gyereknek. Az életben való előrejutásban legjobb barátja segíti (Ben Affleck), aki bevallja  Willnek, arra vár, hogy egyik reggel Will nem nyit neki ajtót és ő tudni fogja, hogy Will kitört és elindult igazi célja felé. 
good-will-hunting01
A film célja nem a matematika megszerettettése, hanem hogy megmutassa hogyan lehet az érzelmek viharában egy lelki ladikkal is biztonságosan elevickélni. Megmutatja, hogy bármennyire erősek is vagyunk, bármennyire okosak, vagy épp gyorsan tudunk tanulni, mégis vannak a léleknek olyan zugai, amelyekbe csak a szeretet tud bejutni. Csak a szeretetnek képes megnyilni. A film talán egyik legmeghatóbb jelenete, amikor Robin Williams a feleségéről és annak, intim csak az élete társára tartozó pikáns részletekbe megy bele. Az egész jelenet egy improvizáció, olyannyira, hogy megfigyelhető a kamera remegése is, ami az operatőr önfeledt nevetése irányít. 
Megosztás facebookon