asdf

Filmötletek a siker küszöbén

Összeült a filmes szakma, hogy ütős és eredeti magyar forgatókönyv ötletekre vadásszon a Budapest Film Forgatókönyvíró Pályázatának fórumán.

A forgatókönyvíró pályázatot a Budapest Film Kft. írta ki azzal a céllal, hogy fiatal tehetségek bevonásával rázza fel a magyar filmipart. A pályázatra amatőrök és profi írók is jelentkezhettek, a hangsúly a filmötlet eredetiségén és szellemességén volt, nem pedig az előképzettségen. Műfajtól függetlenül, a Budapest Film Kft. minden elképzelésre nyitott volt, így a vígjátékok mellett szinten minden filmes műfaj képviseltette magát a megmérettetésen. A kezdeményezéshez a profi forgatókönyvírókon túl producerek, rendezők és filmes szakemberek is csatlakoztak, valamint támogató partnerekként működött közre a Werk Film Akadémia és a Budapest Film Academy.

forgato

A pályázatra beérkezett közel 260 ötletből a zsűri, vagyis a hazai filmes szakma jelentős képviselői 15 pályaművet választottak ki, és az ötletek meghívást kaptak egy szakmai megmérettetésre, az úgynevezett pitch fórumra. Ezen a kötetlen fórumon producerek és forgatókönyvírók boncolgatták két napon keresztül a vígjátékok, akciófilmek, drámák és romantikus komédiák ötleteinek sorát, majd kiválasztották a végső 5 filmötletet, amiből egész estés magyar filmforgatókönyv készül.

Az 5 döntősnek egy egész nyár áll a rendelkezésére, hogy profi író mentorok segítségével megírják nagyjátékfilm ötletük teljes forgatókönyvét. De a tehetséggondozásnak itt még nincs vége: a pályázat két támogatója, a Werk Film Akadémia és a Budapest Film Academy értékes ösztöndíjakkal járult hozzá a fiatalok képzéséhez.

A Werk Film Akadémia a pitch fórumra beválasztott tizenöt forgatókönyv közül Duplacsavar-díjjal ismerte el a Sanyiverzum című pályamunkát, ami – a WERK zsűrije szerint – a legcsavarosabb, legmeglepőbb történetre épül. A díjjal egyéves ösztöndíj jár a Werk Film Akadémiára a 2013/14-es tanévben. A Budapest Film Academy különdíját – mely egy 100%-os ösztöndíj az őszi forgatókönyvíró kurzusra – a Papásmamás című pályamunka kapta. A zsűrit ugyanakkor annyira lenyűgözte a beérkező filmötletek ereje, hogy még egy díjat kiosztottak a Daráló című pályázat ötletgazdájának, aki 50% kedvezménnyel vehet részt az akadémia rendezői és forgatókönyvírói képzésén. A megmérettetés ősszel folytatódik a végleges forgatókönyvek között, amikor is kiderül, hogy melyik filmötlet viszi haza az 500.000 forintos fődíjat a Budapest Film Kft. pályázatán.

A Budapest Film Kft. forgatókönyvíró pályázatának támogatói: A Budapest Film Academy gyakorlati képzése kiegészíti az ELTE Filmtudomány tanszékének filmes oktatását, naprakész tudással látja el diákjait, így a változó piaci körülmények mellett nemzetközi szinten versenyképes filmeseket képez. Célja továbbá, hogy megismertesse az amerikai „know-how”-t és hogy a filmezést ne csak művészeti ágként tanítsa, hanem ennek üzleti oldalát is bemutassa. A Budapest Film Academy képzése öt modulból áll: rendező, forgatókönyvíró, kreatív producer, operatőr, és vágó - hangmérnök. Foglalkozunk továbbá a vizuális effektusok és a 3D bemutatásával is. A hallgatókat a filmes szakma legjobbjai, aktív képviselői tanítják, így segítve őket, hogy elkezdhessenek dolgozni a filmiparban. Az ötéves Werk Film Akadémia a filmet mesterségként, szakmaként tanítja. Hallgatói intenzív műhelymunkában ismerhetik meg a filmkészítés fontos fázisait a produkciók előkészítésétől az utómunkán át egészen a bemutatóig. Cél, hogy a Werkben végzett hallgató egy produkcióban, stábban önállóan, szakszerűen tudja ellátni feladatát, tudja, hogy milyen szakmai fogásokat, technikákat alkalmazzon, és milyen fórumokhoz forduljon egy-egy projekt megvalósítása érdekében. A Budapest Film Kft. kiemelt partnere továbbá a Robert Bosch Stiftung, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a kezdeményezés.

További részletek a pályázat honlapján: www.bufi.hu és www.facebook.com/forgatokonyviropalyazat

Megosztás facebookon