asdf

Európa egyik filmkészítési fellegvára Budapest. Idén ezek a filmek forognak nálunk!

Olyan nagysikerű, látványos amerikai produkciókat forgattak már idehaza, mint a World War Z., A mentőexpedíció, a The Grand Hotel Budapest, A kém vagy Robert Langdon legújabb szimbólumkutatása, az Inferno. A tendencia idén is folytatódik: összeszedtünk néhány olyan filmtervet, ami a várakozásoknak megfelelően nálunk foroghat majd.

Magyar átok vs. Kedvező adózás

Kis hazánk financiális szempontból igazi Kánaán a hollywoodi filmesek számára, ugyanis amellett, hogy jelentős, 20%-os adókedvezményt kapnak az itt forgatott produkciókat támogató szerviz cégek, a filmiparban dolgozó magyar crew-tagok - világosítok, jelmez-és díszlettervezők, statiszták - bérmunkáért, olcsón elvállalnak szinte bármit, csakhogy a szakmájukban maradhassanak, és még meleg étel is kerülhessen vasárnaponként az étkező asztalra. A nagyszabású projektekért elég nagy a verseny: a szomszédos Románia még olcsóbb áron kínálja a különböző szolgáltatásaikat és forgatási helyszíneiket. Szerencsére Magyarország természeti adottságaival nehéz birokra kelni. Szinte bármilyen típusú és történetű filmet le tudunk forgatni, és van egy jó, minden igényt kielégítő filmstúdiónk is Etyeken. Ennek ellenére létezik egy olyan „hiedelem” a filmvilágban, miszerint a nálunk forgatott filmeken átok ül. Vegyük példának a Keanu Reeves nevével megcímkézett 47 Ronin-t. Ha eltekintünk az esetlen rendezéstől, akkor is elmondható, hogy a 175 millió dollárból forgatott blockbuster Amerikában csak 38 millió dollárt volt képes visszatermelni a stúdiónak. Hasonló sorsra jutott Angelina Jolie első rendezése (A vér és méz földje) vagy az ötödik Die Hard-mozi. Utóbbi bár Amerikában szolidan megbukott - 92 millió dollárból 62-öt termelt - a világ többi része szépen kikozmetikázta a végeredményt. A tesztoszterontól felfújt, félisten szerepében tündöklő Dwayne Johnson sem sikerült megtörnie az átkot a Hercules-sel.

hercules-il-guerrieroKontra érvként emlegethetnénk a Mission: Impossible - Fantom protokollt vagy a Z, világháborút, ám hivatalosan egyik „sem koptatta” a magyar flasztert. Előbbi csak madártávlatból mutatta be a Keleti pályaudvart - a belső akciójeleneteket már Csehországban vették fel -, míg utóbbi esetében valóban volt tényleges forgatás és fel is robbantották Budapest belvárosát, ám ezek a szcénák végül a vágószóba padlóján végezték: egyetlen egy hasznos másodperc sem került bele a végső verzióba.

Dehogy sikertörténet is legyen: Melissa McCarthy-nak - már megint neki! - megtörnie a rontást. A kém című filmjét - amit a hazai bulvár is élénk érdeklődéssel követett - hatvanöt millióból forgatták, és végül az amerikai multiplex kasszáknál száztíz millióig jutott. Remélhetőleg a jövőben olyan filmek követhetik majd ezt a trendet, mint az Inferno vagy a Szárnyas fejvadász 2.

Ryan Gosling és Harrison Ford is Magyarországon: nálunk forog a Szárnyas Fejvadász 2.

Ridley Scott, aki továbbra is egykori sikerei farvízén evez, hivatalosan is bejelentette, hogy a klasszikus sci-fi második felvonásának kamerái a Kárpát-medencében foroghatnak majd. Az Oscar-díjas direktornak jó emlékei lehetnek Magyarországon, hiszen részben A mentőexpedíció jeleneteit is itt rögzítették.ryan_gosling_harrison_fordTekintsünk el attól, hogy szükség van-e a folytatásra, de az mindenképp örvendetes, hogy Harrison Ford és Ryan Gosling is belekóstolhatnak a magyar konyha ízeibe. A Szárnyas Fejvadász 2.-öt két nagyvárosban, Pekingben és Budapesten fogják rögzíteni, így valószínűleg a két hollywoodi sztár sokáig fogja a vendégszeretetünket élvezni!

Rosamund Pike is Magyarországra látogat

Bár a Szárnyas Fejvadász 2. is izgalmas projektnek tűnik, de a HHH-címre keresztelt, műfai besorolás alapján dráma-thiller alkotás még érdekfeszítőbbnek nézz ki. Cédric Jimenez a történetének helyszínéül Magyarországot választotta, ami azt is jelenti, hogy újabb, eddig még „magyar-szűz” hollywoodi sztár(ok) látogathat(nak) el a fővárosunkba: a HHH-szereplőgárdájának vezetőszínésze egyértelműen a Holtodiglan sztárja, Rosamund Pike lesz, aki a forgatások ideje alatt beveheti a Gresham-palotát.Rosamund Pike_budapestRosamund Pike mellett várhatóan olyan színészekkel lehet majd összefutni a 4-6-os villamosra várva, mint Mia Wasikowska (Bíborhegy, Alice Csodaországban), Jack O'Connell (Rendíthetetlen, 300: A birodalom hajnala) és/vagy Jason Clarke (A majmok bolygója: Forradalma, Terminator:Genisys). 

Charlize Theron már forgat!

A gyönyörű, kortalan színésznő, Charlize Theron új filmjét, a The Coldest City-t is az országunk szívében, Budapesten rögzítik. A plot szerint az alkotás egy háborús kémdráma/thriller lesz, ami a berlini fal leomlást fog elmesélni. A produkció javában forog már, ugyanis a stúdió még idén szeretné a mozik filmkínálatába tudni az alkotást. Charlize Theron mellett James McAvoy-jal is összefuthatunk, ugyanis a kopasz mutáns is szerepet kapott a The Coldest City-ben. A rendezői székbe az elsőfilmes David Leitch foglalhatott helyet, aki korábban csak rendező asszisztensként és színészként kereste a kenyerét. Ez a tény sok jóval nem kecsegtet.
charlize-theron1-The Coldest CityLuc Besson is nálunk forgat, ha nem lesz más választása

Amíg a fent említett produkciók szívesen jönnének hozzánk, addig az igazán patrióta-rendező, Luc Besson érhető módon a saját országában teremtene munkalehetőségeket. Azonban olybá fest, hogy a Valeriana című nagyköltségvetésű sci-fi nem kapja meg a szükséges finanszírozási támogatást Franciaországban. Már pedig anélkül nem tudja vászonra adaptálni a scriptjét, így nagy az esély arra, hogy Magyarországra költözeti a produkciót. Ha ez tényleg megtörténik, úgy olyan sztárokkal találkozhatunk valamelyik szórakozóhelyen, mint Clive Owen, Ethan Hawke vagy Dane DeHaan.

Nem csak nagy játékfilmek, hanem kisképernyős-produkciók is hazánkba látogattak

A hollywoodi alkotások mellett a televíziós szériáknak is kedvező feltételeket biztosít a magyarországi adórendszer. A múltban olyan sorozatokat rögzítettek nálunk, mint a Jeremy Irons-féle The Borgia, a Painkiller Jane, a Strike Back vagy a Dracula. Sőt: amíg a látványos Marco Polo első szezonja jóformán végig Malajziában forgott, addig a második évadot már Budapesten rögzítették. A X Company, aminek az első szezonja is nálunk forgott, már másodszor tér vissza Esztergomba. Aki szeretne részt venni statisztaként valamelyik produkcióba - egyfelől tanulságos, és jó móka -, annak most minden esélye megvan. Figyeljétek a különböző casting-ügynökségek által meghirdetett szerep-ajánlatokat! 

Megosztás facebookon