asdf

Elhunyt Sir Christopher Lee, a Gyűrűk Ura Szarumánja

  • Szerző: Simon
Christopher Lee légzési nehézségekkel és szívelégtelenséggel kórházba került és ott halt meg. A film legenda, akit többek között Draculaként, Szarumánként ismert a világ, 93 éves volt.

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmek Szarumánjaként ismert színész karrierje a 40-es évek végén indult be. Több, mint hatvan éve volt a pályán és közel 300 filmben szerepelt. 1947-ben kezdte filmes karrierjét a Corridor of Mirrors című misztikus-gótikus hangulatú drámával. A Hammer Films brit filmstúdió által gyártott horrorfilmekben szerepelt: a Frankenstein átkában (1957) a szörnyet alakította, Drakula grófot pedig többször is megformálta (pl.: Drakula, Drakula: A sötétség hercege).Christopher Lee_2015_rip_saruman1957-es Frankenstein átkával hívta fel magára a figyelmet, majd ő volt Lord Summerisle a '73-as The Wicker Man című horrorban, és szerepelt James Bond-filmben is, a '74-es Az aranypisztolyos férfiban ő alakította Scaramangát. A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja című Star Wars-filmekben a gonosz Dooku grófot alakította, játszott Tim Burton több filmjében, például Az Álmosvölgy legendájában, a Charlie és a csokigyárban és az Éjsötét árnyékban. Az utóbbi években felbukkant többek közt Martin Scorsese A leleményes Hugójában is. Szerte a világban a legtöbb rajongót mégis közel nyolcvanévesen szerezte, amikor csatlakozott A Gyűrűk Ura-filmekhez mint a mágus Fehér Szarumán.Christopher Lee_2015_rip

A színészt legutóbb A hobbit: Az öt sereg csatájában láttuk, utolsó befejezett filmje pedig még bemutatás előtt áll: az Angels of Notting Hill című fantasy premierdátuma egyelőre ismeretlen. Lee vasárnap egy londoni kórházban hunyt el. Nyugodjon békében!

Megosztás facebookon