asdf

A passió

  • Szerző: P. Kristóf
A héten kezdődik húsvét ünnepe, ezért a Jézus utolsó napjairól szóló A passió című remekművet választottuk heti kedvencünknek.

A filmtörténelem során számtalan feldolgozása született Jézus életének és szenvedéstörténetének , de mindegyik közül Mel Gibson A passió című filmje a legismertebb, legsikeresebb és legnagyszerűbb, mely konkrétan isten fiának utolsó 12 óráját mutatja be. Hollywood egyáltalán nem bízott a produkció sikerében, ezért a rendezőnek és produkciós cégének egyedül kellett előteremtenie a forgatáshoz szükséges 30 milliót, valamint további tizenötöt a reklámokhoz. Gibson azt nyilatkozta, hogy szerinte őrültnek tartják a vállalkozása miatt, hiszen filmje olyan érzékeny témát dolgoz fel, melyhez senki sem szeretne őszintén hozzányúéni, ráadásul mindezt két halott nyelven, arámiul és latinul szeretné elmesélni. 

A passió

Ezt a döntését azzal indokolta, hogy filmje témája a világ legismertebb története, melyet szinte mindenki ismer, ezért modern nyelven elmesélve túl unalmas lenne, eredetileg feliratot sem akart tenni alá, hogy egyedül a film képi világa mesélje a nézőknek a történetet, de végül belátta, hogy legalább részben szükséges, így az arámi részleteket ellátták kísérő szöveggel. A forgatás Olaszországban zajlott, a legtöbb jelenetet egy római stúdióban vették fel, de Craco szellemvárosába is ellátogatott a stáb. Már a bemutatása előtt komoly vádak érték, melyek szerint a film az elmúlt évek leginkább antiszemita alkotása, így egyik nagyobb forgalmazó sem vállalta a film bemutatását. Végül maga a rendező vette a kezébe a dolgokat, eltérve a szokásos marketingtől. A televíziós reklámok mellett felvette Rick Hendrix-et segítőnek és teljesen kihagyták a sajtót a promotálásból. Helyettük a keresztény templomi csoportok segítségével népszerűsítették filmjüket, mert úgy gondolták, A passió brutális őszintesége még a nem hívőket is megtérítheti.

A passió

Az elkészült művet 2004-ben mutatták be hamvazószerda napján és az első hétvégén 83 millió dollárnyi bevételt termelt, ezzel pár nap alatt visszahozva gyártási költségeinek kétszeresét. Még olyan országokban is sikeres lett, ahol a muszlim vallásúak vannak többségben, így összesen 611 millió dollár szedett össze világszerte. A film forgatókönyvét maga Mel Gibson írta Benedict Fitzgerald köreműködésével több forrásra támaszkodva. Elsősorban az Újszövetséget vették alapul, azon belül is a négy apostol, Máté, Lukács, Márk és János evangéliámának tartalmát, de A jelenések könyvéből is átvettek pár idézetet. Bár az Ószövetségben egyáltalán nem esett szó Jézusról, bizonyos részekhez ezt is felhasználták forrásként, például a film kezdeténél látható idézet is innen származik, de a nyitójelenetben látható kígyós rész is utalás a Teremtés könyvére. A Biblia mellett egyéb keresztény írásokat és művészeti alkotásokat is belegyúrtak a történetbe, így a Torinói lepel és számos Jézus passióját ábrázoló festmény mellett még Emmerich Anna Katalin A mi Urunk Jézus Krisztus kínszenvedése című művében leírt látomásait is felhasználták, például a sátán és a démonok megjelenése is innen került bele a történetbe.

A passió

A különbözó forrásoknak köszönhetően a film némiképp eltér a klasszikus passiótörténettől, néhány jelenetének például nincs semmilyen előzménye a korábbi leírásokban. Ilyen például a kígyó összetaposása a film elején, vagy például Tiberius és Pontius Pilátus kapcsolata. Mindezek miatt a filmet rengeteg bírálat érte nem csak antiszemitizmusa, de történelmietlensége miatt is, sokak szerint sem a kort sem a Bibliában leírtakat nem követi pontosan. A bírálatok ellenére II. János Pál pápa szerint a film pontosan olyan, ahogy valójában történhetett és a keresztények is teljességgel hitelesnek tartották. A kritikusokat már jóval inkább megosztotta, két véglet alakult ki, vannak akik zseniálisnak és vannak akik borzasztónak találják. A Time magazin minden idők egyik legerőszakosabb filmjének választotta, míg az Entertainment Weekly szerint minden idők legellentmondásosabb alkotása. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon