asdf

Walt Disney Trónok harca musicalje

  • Szerző: P. Kristóf
Bár ez a Jégvarázs című legújabb Disney animációs film kritikája, először muszáj említést tennünk Mickey egérről és barátairól is.

A Jégvarázs követi a klasszikus hagyományokat és nem egyből a varázslatos történetbe kezd, hanem levetítenek előtte egy tőle teljesen különböző animációs kisfilmet. Ezúttal Mickey egér tér vissza a mozivásznakra, akit már 18 éve nem láthattunk itt, csupán otthoni forgalmazásban. Egy nagykorúságnyi kényszerpihenő után viszont újult erővel csap a lovak közé, talán a valaha készült egyik legjobb filmje lett. A sztori a kezdetekig nyúlik vissza, kézzel rajzolt fekete-fehér képkockákon köszönnek vissza kedvenc karaktereink, ráadásul a technológiának köszönhetően archív felvételek alapján megoldották, hogy ismét Walt Disney kölcsönözhesse egere hangját. Persze mi ebből nem érzékelünk semmit, de a magyar szinkronban is a jól megszokott Mickey egér hang szólal meg, ami nekünk hasonlót jelent. Aztán szép lassan az egész átváltozik egy őrült 3D-s kalandba, melynek során a mozi és a filmes kellékek tárházával szórakoznak az orrunk előtt. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szórakoztató, mesteri darab.

Lóra

De ennyit erről, térjünk rá a fő attrakcióra. A Jégvarázs is 3D-s, ezt már az első másodpercében megmutatja nekünk egy kifejezetten látványos, képünkbe nyúló jelenettel, amit egyből egy dal követ. A legtöbb animációs film ezen úszik el, mert az elvárásokhoz mérten telepakolják dalokkal, de azok slamposak, semmitmondóak és feleslegesek. Szerencsénkre a Disney Stúdió a legprofibb a szakában, ők semmit nem bíznak a véletlenre. Ráadásul a Disney filmek magyar szinkronjai is nagy elismerésnek örvendenek, szóval még a nyelvközi térben sem keletkezik zavar. Bár én kifejezetten nem szeretem a túl sok dalt, ebből kifolyólag a legtöbb musicallel sem sikerült megbékélnem, ezúttal egy cseppet sem zavart mindez.

Jégvarázs

Nem véletlenül hoztam fel a musicaleket, hiszen azokhoz hasonlóan a daloknak itt is óriási jelentőségük, sőt történeti szempontból tartalmuk van, szóval nem csak parasztvakítás. A történet nagyon aprólékos és összetett, felvonultatja a klasszikus Disney mesék kellékeit, mégsem válik klasszikusan közhelyessé. Az egyik legeredetibb animációs film, amit az utóbbi években láttam. Ráadásul senkit ne tévesszen meg a címe, vagy a hercegnők, ez egyáltalán nem egy kislányos mese. Sőt sokkal inkább a Trónok harca zenés gyermekverziója, amelyben nincs hiány mesebeli lényekből, varázslatból, cselszövésből, de a trónfosztókból sem. Készüljetek fel, mert közeleg a tél. A történet a hőmérséklethez mérten nagyon friss, úgy használják fel a sablonokat, hogy azokból valami újat építenek fel. A cselekményszálak kiszámítható gyengepontjairól is mindig kiderül, hogy valójában alaposan előkészített fordulatok, amik néhol még a rutinos filmnézőket is meglepik.

Jégvarázs

 Ezúttal a humor sem korlátozódik le a legegyszerűbb gegekre, még felnőtt fejjel is megnevettet, nem is egyszer. A karakterek  szokatlanul fel lettek építve, ilyen lelki mélységekbe ritkán mászik bele egy rajzfilm. Persze a legszórakoztatóbb ezúttal is a dilis furcsa figura, akinek a szerepét most egy nagyszívű, kelekótya hóember kapta. Mivel a Jégvarázs nagyon pozitív kritikákat kapott és a kasszknál is jól teljesít, így nem kizárt, hogy az Olef névre keresztelt figura kap majd egy saját filmet is, ahogy tették azt például Csizmás kandúr esetében. A Jégvarázs egyszerre ragadja meg a mozilátogató minden érzékét és elégíti ki minden olyan vágyát, ami miatt megvette a jegyet. Elképesztően látványos, lehet rajta nevetni, de izgulni is, rengeteg váratlan meglepetést tartogat, tele van szép dalokkal, van benne állat és egy beszélő hóember, szerelmi szál, lélektani dráma ráadásul mindezt 3D-ben láthatjuk. Az idei év egyik legőszintébb, legszerethetőbb és legszórakoztatóbb animációs filmje!

Jégvarázs (6)
Disney

Műfaj: színes, szinkronizált, amerikai animációs családi film
Eredeti cím: Frozen
Korhatár-besorolás: 6
Magyarországi premier: 2013. december 05.

Eredeti hangok: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff
Rendező: Chris Buck, Jennifer Lee
Írta: Hans Christian Andersen története alapján
Producer: Peter Del Vecho, John Lasseter
Zeneszerző: Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon