asdf

Walt Disney, a giccsmester és zseni

  • Szerző: Marcika
A Banks úr megmentése, Walt Disney és a Mary Poppins könyvsorozat írónőjének kapcsolatát mutatja be a nézőknek. Illetve azt, hogy milyen élmények vezették rá ezeknek a különös hangulatú könyveknek a megírására Helen Goffot, akit mi már csak az édesapja emlékére felvett nevén, P.L. Tarversként ismerünk.

Nagyon nagy elvárásokkal ültem be erre a filmre, mivel nekem a Mary Poppins volt az a klasszikus, amit legalább százszor láttam gyerekkoromban. Ezt néztem, ha beteg voltam, ha szomorú, ha vidám, egyszóval: állandóan. Érthető hát, ha kíváncsi voltam a „gyökereire”.

A mozi első néhány perce egy kicsit meg is lepett, hiszen sokféleképpen képzeltem egyik el kedvenc könyvem írónőjét, de semmi esetre sem gondoltam egy búskomor, begyöpösödött, életunt szürke egérnek, még akkor sem, ha erről számtalan legenda keringett. De aztán jött a szerencsés fordulat. Igaz, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy pusztán néhány perc elég volt a filmbeli karakterek teljes átalakulására, de én, aki határozottan Mary Poppins szakértőnek vallom magam, megláttam a fényt annak a bizonyos alagútnak a végén.

mrbanksgyerek

Az írónő gyerekkora, az édesapját Colin Farrel játssza

Minden tiszteletem Emma Thompsoné, aki kiválóan alakította az írónőt és nem csak kinézetre, mozgásra, mimikára, hanem hangra is visszaadta Travers jellegzetességeit. Nem kifejezetten volt lehetősége a színésznőnek megmutatni a humorát, hiszen az általa alakított író ebben az életszakaszában mély depresszióban élt.

mrbankspltravers

A Mr. Banks megmentése két idősíkban játszódik, tökéletesen patikamérlegre téve az arányokat. Az egyik idősík Travers gyerekkora, a másik pedig a narratívában a "jelen" (1961), amikor a Mary Poppins című film munkálatai elkezdődtek Walt Disney stúdiójában. A Mr. Banks megmentésének óriási sikere, hogy bár ismerjük a történet végét, miszerint a muscalfilm elkészül és hatalmas siker lesz, minden vitát végig izgulunk, amely a világhírű producer és írónő között zajlik. Tom Hanks alakítása több, mint tökéletes. Ha valakinek az volt az álma, hogy egyszer láthassa azt, milyen is volt munka közben az a géniusz akinek a nézők Miki egeret, Csipkerózsikát, Hófehérkét és a többi klasszikust köszönhetik, elégedetten fog távozni a moziból. Ennek az a legfőbb oka, hogy a film során Walt (semmiképp sem Mr. Disney, hiszen az a filmmogult, szeretett, de egyben rettegett apjára emlékezteti) igazi zsenialitását láthatjuk meg. Pontosan tudja, hogy melyek azok a történetek, amelyek elvarázsolják a nézőket, a gyerekeket és a felnőtteket is egyaránt. A történet szerint (és meglepő módon a valóságban is) lányainak tett ígérete miatt olyan fontos számára, hogy filmre vigye a mágikus dada történetét, és ezért nem kevesebb, mint 20 éven keresztül küzdött az íróval, aki végül a pénzhiány miatt adta be a derekát és kezdett el tárgyalni a filmről.

Amikor megismerjük P.L. Travers gyerekkorát sok mindent megérthetünk az írónővel kapcsolatban. Így például: különös viselkedését, hihetetlenül gazdag fantáziájának gyökerét, azt, hogy miért is ragaszkodik olyan görcsösen Mary Poppinshoz, hogy miért nem lett igazi családja sosem, de még azt is, hogy miért utálja a körtét. Colin Farrell alakítja Travers Robert Goffot, az édesapát, aki egy esendő, sajnos mindenki számára ismerős alak. Farell ebben a szerepben, annak ellenére végtelenül szimpatikus, hogy a karaktere alapvetően nem az, így ez még nagyobb teljesítmény.

Számtalan kulisszatitkot leplez le a Banks úr megmentése. Honnan ered a nevetőgörcsöktől szenvedő Albert bácsi története, valamint az is, hogy kiről mintázta a szigorú, de az eredeti film végén igazi mintaapává váló Mr. Banks alakját az irónő. A hivatalos besorolás szerint a film műfaja dráma, s bár ez a film üzenetét tekintve mindenképpen igaz, de olyan zseniális mellékszereplők oldják a felszültséget a filmben, mint Paul Giamatti, az írónő Los Angeles-i sofőrje, valamint Jason Scwartzman, aki az eredeti film egyik zeneszerzőjét, Richard M. Shermant alakítja. A szemünk előtt születnek meg a dalok, és bár minden néző tisztában van azzal, hogy a filmben felcsendülő dalok már 50 évesek, mégis meglepődünk, meghatódunk  és elmosolyodunk. (Különösen azon, mennyire utálja a musical műfaját Mrs. Travers.)

mrbankszene

A Banks úr megmentése az a film, amit mindenkinek látnia kell, aki szerette, vagy mind a mai napig szereti a Mary Poppins történetét. Sok kritikában szerepelt a hatásvadászat és a túlzott profizmussal adagolt érzelem, de én nem gondolom, hogy ezt a Disney szemére lehetne vetni, hiszen a stúdió már közel egy évszázada játszik az érzelmeinkkel. Talán egy valamit hiányoltam a filmből: egy jó kis cameo szerepet Julie Andrewsnak és Dick Van Dyke-nak, a Mary Poppins két főszereplőjének. Nagyon fontos, hogy úgy üljetek be a moziba, hogy emlékeztek eredeti alkotásra, ezért a legjobb előtte nem sokkal megnézni az 1964-es filmet. Még egy fontos tanács: semmi esetre se pattanjunk fel a film végén, mert igazi kép- és hangkülönlegességekkel készültek az alkotók. És hogy miért kell Mr. Banks-et megmenteni? Hogy P.L. Travers élete hosszú idő után megnyugodjon.

 BANKS ÚR MEGMENTÉSE (12)

Magyarországi premier: 2014. január 30.

Szereplők: Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farrell,

Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Bradley Whitford,

Rachel Griffiths, B.J. Novak

Rendező: John Lee Hancock

Írta: Kelly Marcel

Producer: Alison Owen, Ian Collie, Philip Steuer

Társproducer: Paul Trijbits, Andrew Mason, Troy Lum, Christine Langan

Fényképezte: John Schwartzman

 Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon