asdf

Veszedelmes és izgalmas útvesztő

A blockbusterek világában hódító útjára indult Az útvesztő. A több kötetes könyv-adaptáció első része óriási siker. Az elmúlt években nem volt hiány a tini korosztálynak szánt adaptációkból. A Fecsegőposzáta, Jennifer Lawrence-szel és A beavatottból „Elfajzottjaként” megismert Shailene Woodley-val már betelt a női hősök „állás”. Végre férfi hőssel van dolgunk, ráadásul szinte egy ismeretlen arcot és nevet ismerhetünk meg jobban.

Egy srác egy liftben (ami, inkább doboz) tér magához, amely egy iszonyat magas kőfalakkal körbezárt tisztásra tart. Itt egy csapat fiú várja, akik az Útvesztő foglyai. A srácok a nevükön kívül semmire sem emlékeznek korábbi életükből, nem tudják hogyan és miért kerültek oda. Havonta egy újonccal bővül a csapat. A túlélés érdekében szabályokat hoztak létre, mindenkinek megvan a feladata. Évek óta próbálnak kijutni az éjjelente változó labirintusból, ahol a Siratók tartják rettegésben a fiúkat. Az Útvesztő kiszámítható működése Thomas érkezésével mintha megváltozott volna, alig egy hét múlva a Doboz újra kinyílt, s megérkezett az addig harminc naponta csak fiúk érkezése után a Tisztásra az első lány, Teresa. 

Az_Utveszto_jelenetfoto (4)

Minden reggel a kapu kinyílik, de napnyugtakor be is zárul. A nyílások az Útvesztőbe vezetnek. A Futárok megfigyelőképességük és atletikus alkatuk miatt nap-mint nap végigfutnak az Útvesztőben, hogy feltérképezzék a falak aznapi állását, így remélve azt, hogy egyszer majd megtalálják a kiutat a kiismerhetetlen labirintusban. Thomas, az új fiú, felborítja az eddig kialakult „rendet”. A Zöldfül-nek gúnyolt fiúban hatalmas a kíváncsiság, nem érdekli semmilyen szabály és az első adandó alkalommal bemegy az útvesztőbe, és ez mindent megváltoztat.

Az_Utveszto_jelenetfoto (9)

James Dashner bestsellere igazán jó alapanyag, a történet annyira izgalmas, hogy már az első pillanattól kezdve megdolgoztatja az agytekervényeket. Az ismeretlenben való bolyongás, annak felfedezése és az onnan való kijutás végig feszített tempót diktál, így végig jelen van a feszültségkeltés. A látvány pazar, színvonalas, bár kevés helyszínnel operál a film, de abszolút élvezhető. A hangulat és a történet azonnal a mozi székbe tapaszt. Az akciók, a menekülések pörgősek, lendületesek.

Az_Utveszto_jelenetfoto (3)

Sok új és ismerős arccal találkozunk a filmben. Thomas karaktere (Dylan O’Brien) egy végtelenül kíváncsi természetű és a szabadság után vágyó fiút takar. Játéka tiszta, nincs benne túlzás. O’Brien-nel már a Gyakornokok című filmben találkozhattunk, ahol Owen Wilson és Vince Vaughn mellett egy Stuart nevű srác bőrébe bújt. Gally (Will Poulter) megszállottan ragaszkodik a szabályokhoz. Hiába 3 éve él a Tisztáson, az ismeretlenben rejlő életveszély visszahúzza őt. Társait is hátráltatja, és akár szembe is száll velük, ha nem a szabályok szerint cselekednek. Poulter a Családi üzelmek lökött Kenny-je után egy igazán morgós szerepet kapott. Newt (Thomas Brodie-Sangster) egy végtelenül szimpatikus srác, aki őszinteségével és nyitottságával tud ránk hatni. Sangster a Trónok Harca mellett még az Igazából szerelem-ben mutatta meg tehetségét. Az egyetlen nő a Tisztáson Teresa (Kaya Scodelario), aki nem csak nevére emlékszik, ő érkezett utolsóként, de talán a kulcsot is magával vitte a mesterséges közösségbe, hogy kiderüljön, miért vannak ott!?

Spoilerezni nem szeretnék, mert ez a film túl izgalmas, ahhoz, hogy kihagyjátok. A folytatásra már most kíváncsi vagyok, a film vége egyértelműen utal arra, hogy bizony, nem lesz piskóta a második rész sem. A film alapjául szolgáló regény 2009-ben jelent meg és azonnal a New York Times sikerkönyve lett, az egész világon megmozgatta az olvasók fantáziáját.  Gyakran emlegetik úgy, mint, A legyek ura, Az éhezők viadala, vagy a legendás Lost-Eltűntek tv-sorozat elegye.AZ ÚTVESZTŐ

Eredeti cím: The Maze Runner

Színes, amerikai film

Főszereplők: Will Poulter, Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster. Zene: John Paesano. Operatőr: Enrique Chediak. Látvány: Marc Fisichella. Írta: James Dashner, T.S. Nowlin, Noah Oppenheim. Rendezte: Wes Ball

Mozibemutató: 2014. szeptember 18.

Műfaj: fantasy / kaland / akció

Gyártó: Twentieth Century Fox

Korhatár: 16

Megosztás facebookon