asdf

Szabó Simon díjnyertes kisfilmje a mozikban

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: Mozinet
Az október 2-től látható Viktória – A zürichi expressz (16) egyik szereplője Szabó Simon, akire a közönség jól emlékezhet többek között a Moszkva térből, vagy az idei év legnagyobb magyar sikeréből, a Megdönteni Hajnal Tímeát-ból.
A színészkedés mellett Szabó Simon rendez is, és tehetségéről most duplán győződhetnek meg a Viktória nézői: a Fal a Viktória kísérőfilmjeként kerül a mozikba.
szabo-simon-szinesz-filmrendezo
Bár az alkotás csak most debütál országosan hazai közönség előtt, már eddig is szép nemzetközi sikert aratott: Szabó Simon A fal című rendezése díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm fesztiválján. Ez a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2014-es rövidfilmes díjára. Rotterdamtól Szarajevóig 15 európai filmfesztivál díjnyerteséből választja majd ki az Európai Filmakadémia 3000 tagja az év legjobb rövidfilmjét, a díjat december 17-én Rigában adják majd át. 
A Fal nem csak alkotójában, de tematikájában is passzol a Viktóriához. A történet főszereplője a 16 éves Laci (Tóth Sándor), az alkalmi munkákból élő cigány fiú. Társaival együtt kőműves munkát kap, egy falat kell építenie. Az építmény befejezésekor pillant be először mögé, amikor ledöbbentő felfedezést tesz.
 
Szabó a főszerepre azt a Tóth Sándort kérte fel, akit jól ismerhetünk Groó Diana Vespa című alkotásából. Társai nem színészek, hanem valódi építőmunkások, a forgatás környékén élő amatőrök voltak. A Fal gyártója a Proton Cinema, producerei Petrányi Viktória és Berkes Juli, operatőre pedig Czomba Albert, aki a rendező első nagyjátékfilmjét, a Papírrepülőket is fényképezte.
Megosztás facebookon