asdf

Rendezőként nyert díjat Szabó Simon

  • Szerző: P. Kristóf
A Megdönteni Hajnal Tímeát és a Moszkva tér sztárja rendezőként nyert díjat a legrangosabb finn rövidfilm- fesztiválján.

Szabó Simont legtöbben színészként ismerik, a Moszkva tér című filmmel futott be, de az idén Valentin napon bemutatott Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus vígjátékban is láthatta a közönség. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mindemellett rendez is. A Fal című legújabb munkájáért díjat is nyert a finnországi Tempere rövidfilm-fesztiválon, mely március 5. és 9. között zajlott.

szabosimonrendez

Az elismerés egyben automatikus jelölést is jelent a 2014-es Európai Filmakadémia (EFA) rövidfilmes díjára is. A Fal című tíz perces alkotás egy alkalmi munkákból élő cigány fiúról szól. A producere Petrányi Viktória és Berkes Júlia, az operatőr pedig Czomba Albert volt. 

Bár ez volt eddig az első nemzetközi elismerés számára, de nem az első díj, ugyanis Megyünk című filmjéért 2008-ban megkapta a Magyar Filmszemle Legjobb rövidfilm díját, a 2009-es Papírrepülők című alkotása pedig a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat érdemelte ki 2009-ben.

Az Európai Filmakadémia rövidfilm díját eddig kétszer nyerte magyar alkotás, 2000-ben Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című filmje, majd 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawn című produkciója.

Megosztás facebookon