asdf

Már a Robotzsaru is kínai

  • Szerző: P. Kristóf
Lassan minden nagy sikerű filmet feldolgoznak, így Paul Verhoeven kultikus akciófilmje, a Robotzsaru sem úszta ezt meg, elkészült a történet modern változata a brazil José Padhila tálalásában.

Fényévente egyszer forul elő, hogy egy feldolgozás jóra sikerül, az pedig még ritkább, hogy az eredetit is felülmúlja. A Robotzsaru előzetese és stáblistája pontosan ezt sugallta. Samuel L. Jackon monológjával indítani és gügyögésével helyettesíteni az MGM oroszlánjának bőgését azért elég erős kezdés, így hevesen dobogott a szívem, hogy végre összejöhet, amire régóta vártunk. Aztán erre még egy lapáttal rádob a téma globálissá tevése azzal, hogy a Közel-Keleten állomásozó robothadsereg akcióját közvetíti élőben a tévé, amely elég kemény politikai bírálatot hordoz magában. Aztán amikor bevezetik a főhős karakterét, sajnos minden reményünk szerte foszlik ezzel kapcsolatban.

Robotzsaru 2014

Az eredeti klasszikusnak az volt a legnagyobb erőssége, hogy egy másodpercre sem vált jellegtelenné, vagy unalmassá, hanem egy rendkívül feszült és pergős akciófilm volt rengeteg brutalitással megfűszerezve. Mindemellett pedig teletűzdelték a média népbutító és agymosó befolyását pengeélre helyező bevágásokkal és rendkívül szórakoztató reklámokkal. Ezzel szemben az új film valami sokkal mélyebb és összetettebb dolgot akart véghez vinni, sokkal aprólékosabb kidolgozásban.

Robotzsaru 2014

Végre egy komplex és mély akciófilm - gondolhatjuk magunkban joggal. Ez egy ideig így is van, de sajnos nagyon hamar pont ettől válik idegesítővé és unalmassá. A felesleges szálak túlzott módon való kibontása egy idő után unalmassá válik, ahogy egyre csak lökik a sódert, könnyeket próbálnak a szemünkbe csalni, miközben nem látunk semmi érdemlegeset. Azért hálistennek annyira nem rontották el, hogy ez mindvégig így legyen, mert vannak meglepően jó részek és izgalmas jelenetek is, no meg persze menő akciók, de sajnos az előbbi van többségben.

Robotzsaru 2014

Az összképet talán legjobban a Robotzsaru karaktere rombolja le, szerintem Joel Kinnaman nem volt egy jó választás, hiszen nem elég karakteres ahhoz, hogy csupán az arcával elvigyen egy ekkora súlyt. Kifejezetten idiótán néz ki, amikor a feketére mázolt páncáljából csak a feje lóg ki, szerintem nem lett volna szabad változtatni az eredeti kinézeten. A családjához fűződő viszonya és a felesége harca pedig teljességgel felesleges és értelmetlen, megtöri az egységet.

Robotzsaru 2014

Azért mindezekkel együtt vannak pozitívumai is, vannak jól kidolgozott drámai részek, de egyértelműen a látvány és a remek színészek viszik el a hátukon a projektet. Gary Oldman és Samuel L. Jackson például zseniális alakítást nyújt, de a komikus Jay Baruchel játékával sincsen semmi baj. Michael Keaton viszont a főszereplőhöz hasonlóan rémesen hiteltelen, egyszerűen lehetetlen komolyan venni. 

Robotzsaru 2014

Mindezekkel együtt a Robotzsaru nem lett egy rossz film, de jó sem. Egy erősen közepes alkotás, melyben a negatívumokat sikerül ellensúlyozni, de eltakarni már nem. Egyszeri szórakozásra teljesen alkalmas, viszont akciófilmként már kevésbé működik ennyire jól, sajnos pont attól válik komolytalanná, hogy túlságosan komolyan akarják venni. Ennek a történetnek nem ez a lényege, nem erre vágyik a közönség, ahogy a 16-os besorolás sem tett jót neki, fájóan hiányzik az eredeti erőszakossága és szétszabdalják a filmet a feleslegesen beépített drámázások. Ha valakiben nagy űrt hagyott volna az eredeti filmben meg nem válaszolt kérdések sorozata, akkor bátran nézze meg, hiszen sebészi aprólékossággal vázolják fel az átalakulás folyamatát, de azok számára is élvezhető, akik azt nem látták, sőt talán számukra lesz a legszórakoztatóbb, hiszen ők mindenféle elvárás nélkül tudnak szórakozni. 

Robotzsaru

Műfaj: színes szinkronizált, amerikai akció-sci-fi
Korhatár-besorolás: 16
Magyarországi premier: 2014. február 6.

Szereplők: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle
Rendező: José Padilha
Írta: Nick Schenk, David Self, James Vanderbilt, Joshua Zetumer
Producer: Marc Abraham, Gary Barber, Roger Birnbaum, Brad Fischer, Mike Medavoy, Arnold Messer, Eric Newman, David Thwaites
Társproducer: Bill Carraro
Fényképezte: Lula Carvalho
Zeneszerző: Pedro Bromfman

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon