asdf

Jack Ryan újratöltve

Tom Clancy legismertebb karaktere több, mint tíz évnyi szünet után visszatér a mozivásznakra, hogy elmeséljék, milyen módon lett azzá, akiként megismertük.

Alec Baldwin, Harrison Ford és Ben Affleck után a Star Trek sztárja, Chris Pine is lehetőséget kapott, hogy eljátsza Tom Clancy életművének legismertebb figuráját. Nem kis elődökhöz kellett felnőnie, így nem akarták a véletlenre bízni a dolgot, Kenneth Branagh-ot bízták meg a rendezéssel, aki ezzel egyetemben a főgonosz karakterét is elvállalta. A rendelkezésünkre álló információk igencsak kecsegtetőek, ahogy a remekül összevágott előzetese is. A film önmagában viszont már sokkal egyszerűbb.

Jack Ryan: Árnyékügynök

Talán az a legnagyobb baja, hogy nem Tom Clancy regényéből készült, hanem megpróbáltak készíteni a karakternek egy saját eredettörténetet, hogyan vált azzá az ügynökké, akinek a korábbi filmekben és regényekben megismerhettük. Viszonylag mélyre próbáltak ásni a motivációk tengerén és a CIA-hoz vezető utat is kikövezték, de sajnos túl hanyagul ahhoz, hogy érdekes legyen, de ahhoz viszont túl hosszan, hogy izgalmasan induljon. Persze azért remekül összeáll a kép, de vannak hiányosságok és érthetetlen dolgok, amik azért zavarnak, például Kevin Costner furcsa érdeklődése a fiú iránt.

Jack Ryan: Árnyékügynök

Aztán Moszkvába érkezve minden megváltozik egy kicsit, immár felpezsdül a film, kezd szórakoztató lenni, de olyan idegesítő és röhejes a kamera mozgása, hogy sokszor itt ez zavarja meg a tökéletes élményt. A történet azért megfelelően csavaros, de olyannyira beletömörítették a titkosügynökös filmek összes kliséjét, hogy azon túl semmi újat nem mutat, mintha minden jelenetét láttuk volna már. Persze ez csak akkor jelent problémát, ha nem egy tipikus titkosügynökös filmre számítunk, mert máskülönben teljesen rendben van, a műfajának tökéletesen átlagos darabja.

Jack Ryan: Árnyékügynök

Kenneth Branagh viszont igazán jó gonosznak, bár szerintem a karakterét sokkal jobban ki lehetett volna bontani. Igazából ebben rejlik a film legnagyobb problémája, hogy sokkal, de sokkal több is lehetett volna, tényleg remek ötletek körvonalazódtak benne, majd hulltak porba valamiért. Pedig igazán okot adott a reménykedésre, a színészgárda is elég impozáns, mégsem mutathatta meg egyikük sem igazi tehetségét. Végül csak egy egyszer nézhető, akkor viszont szórakoztató, de feledhető titkosügynökös mozi lett belőle. 

Jack Ryan: Árnyékügynök

színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 105 perc, 2013 (16)

rendező: Kenneth Branagh
forgatókönyvíró: Adam Cozad, David Koepp
zeneszerző: Patrick Doyle
operatőr: Haris Zambarloukos
producer: David Barron, Lorenzo di Bonaventura, Mace Neufeld, Mark Vahradian
vágó: Martin Walsh

szereplő(k):
Chris Pine (Jack Ryan)
Keira Knightley (Cathy Ryan)
Kevin Costner (William Harper)
Kenneth Branagh (Viktor Cherevin)
Gemma Chan (Amy)
Nonso Anozie (Embee)
Colm Feore (Rob Behringer)
Karen Davidsen (Penn)

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon