asdf

Fojtogass egy döglött macskával!

  • Szerző: Marcika
Spike Jonze rendező, aki a John Malkovics menettel lett világhírű, újra olyan science-fiction filmet alkotott, ami egyedi világba helyezi története szereplőit. A nő tipikusan egy olyan film, amihez nagyon kell a ráhangolódás és a hangulat, hogy igazán értékelni tudjuk. De a hang mindent visz.

Szerencsére nem követték el azt a hibát a magyar forgalmazók, hogy a szinkronizálás lehetőségén gondolkodjanak, hiszen ebben a filmben az eredeti hang nem csak csodálatos, hanem a film alapvetően fontos eleme. A történet nem meghatározott időben, de mindenképp a jövőben játszódik, ahol olyan technikai megoldásokat használnak a mindennapokban, amit ma nem sok high-tech cég engedhet meg magának. 

anoboldogtalan

Filmünk főhőse Theodore (Joaquin Phoenix) egy éve szakított feleségével, azonban annyira padlóra kerül, hogy a válási papírokat sem képes aláírni. Munkahelyén, ahol digitálisan készülő, kézzel írt leveleket diktál, mindenki nagyon elégedett a munkájával, azonban ő egyáltalán nem találja a helyét a világban. Ekkor tudomást szerez egy új termék, egy olyan speciális operációs rendszer létezéséről, amelyben mesterséges intelligencia található, így tökéletesen felhasználóbarát felületet biztosít. Miután megérkezik a készülék Theodore elkezd beszélgetni a csodálatos hangú Samathával (Scarlett Johansson adja a hangját), aki egyre jobban megismeri a férfit, majd komoly lelki kötődés alakul ki közöttük.

anosamantha

Sok, ma még nem igazán létező kérdést vet fel a film, az emberek és a gépek kapcsolatáról, mely már a mi jelenünkben is okoz problémákat, gondoljunk csak az okostelefon, vagy Facebook függőségre, így nem meglepő, hogy a helyzet sokkal komolyabb, amikor a gépek az emberekhez hasonlóan gondolkodni kezdenek, sőt érezni, egy idő után pedig megfoglmazzák vágyaikat. Bár Theodore látszólag egyre boldogabb, és környezete is elfogadja ezt a speciális kötődést, felmerülnek olyan problémák, melyek megoldását halogatni lehet, de megtalálni nem, hiszen egy testtel nem rendelkező gép nem tud kielégítő partner lenni egy ember számára. A filmben elhangzik egy mondat, mely tökéletesen megfogalmazza azt, hogy mi is történik a szerelmes emberrel: "A szerelem a társadalmilag elfogadott őrültség".

A nő

A film önmagában is eléggé őrült, a nézők kapkodják a fejüket az elképzelhetetlen helyzetekben, amikor a gép választ ruhát a főhős 4 éves keresztlányának, vagy éppen féltékenykedik egy hús-vér nőre. A legaranyosabb és legviccesebb karakter Theodor egyik játékának szereplője, aki olyan remekül adagol sértéseket a férfira és a számítógépre is, amelyek már átlépik a néző egyre növekvő ingerküszöbét, de még pont nem alpáriak, így sok vidám pillanat is van az egyébként komolynak készült filmben, egyfajta feszültségoldásként. A történet remekül bemutatja egy gép és egy ember szerelmén keresztül az emberi kapcsolatokat, ráadásul úgy, hogy nem tolja a néző arcába direkt módon az üzenetét, csak elülteti a fejében a gondolatok csíráját.

A nő

Zseniális technikai megoldásnak tartom, hogy a gépet egy fülhallgatón keresztül hallja Theodore. Így először, eddigi filmélményim során értelmet nyert a történetben a zene, hiszen amikor a néző hall egy zenét, akkor azt a főhősünk is ugyancsak hallja a fülében, hiszen a számítógép zenél neki. Nincs szükség a filmben a számomra egyébként borzalmasan idegesítő, de sokszor elengedhetetlen narrátorra sem, hiszen élete főbb pontjait Theodore elmeséli Samanthának. Scarlett Johansson, aki a gép hangját adja hihetetlenül csodálatos teljesítményt nyújtott, csak áradozva lehet róla beszélni, az ő hangja teszi hitelessé a történetet. Joaquin Phoenix pedig kiválóan hozza az antiszociális, majd egyre nyitottabb csodabogarat, akinek a film elején még mindene a videojáték és a pornó, de a film végére létező emberi kapcsolatai lehetnek.

A film minden olyan ember számára fogyasztható és élvezetes, aki néhány dolgot nem ért a szerelem működésével kapcsolatban. A film nem ad ugyan magyarázatot ezekre, de segít abban, hogy mindneki a helyes kérdéseket tegyen fel saját emberi kapcsolatairól.

A NŐ (16)

Főszereplők: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wild.

Fényképezte: Hoyte Van Hoytema. Látvány: K. K. Barrett. Írta és rendezte: Spike Jonze 

Mozibemutató: 2014. február 6.

Színes, feliratos amerikai film

Gyártó: Annapurna Pictures, Sony Pictures.

Eredeti cím: Her

Műfaj: romantikus

Játékidő: 120’

Korhatár: 16

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon