asdf

Ezek nem azok a Női szervek

Különösen a nyolcvanas években volt hatalmas kultusza a rendőrtársakról szóló akcióvígjátékoknak, ám a mai napig készülnek úgynevezett ’buddy cop’ filmek.

A történet elején új társat kapnak, vagy egy nyomozás összeérő szálai miatt fognak össze a bűn ellen, de a lényeg, hogy először nem bírják elviselni egymást. A végén a két szereplő elválaszthatatlan lesz, természetesen a további folytatásokban már mint legjobb barátok, szerepelnek. Talán a legismertebb darabjai a műfajnak a Halálos fegyver sorozat, Csúcsformában, 48 óra, Men in Black, Miami Vice vagy Az utolsó cserkész, de számtalan egyéb blockbustert is felsorolhatnánk még. Ez csupán azért fontos, mert elkészült Sandra Bullock legújabb filmje, a Női szervek, melyben Melissa McCarthy-val küzd meg a rosszfiúkkal és barátságért. Melissa McCarthy kíméletlen a rekeszizmokkal...

Noi_szervek_online_16

Ashburn ügynök (Sandra Bullock) karaktere gyakorlatilag a Beépített szépség Gracie Hart-jának tökéletes mása, egy tehetséges, munkamániás FBI ügynök, aki első ránézésre cseppet sem nőies, magányos, és okoskodó. Amikor egy esetleges előléptetés reményében megkapja egy bostoni drogmaffia vezérének ügyét, akiről senki sem tud semmit, akkor találkozik először Mullins-sal (Melissa McCarthy), a bostoni nyomozóval. A nagyszájú, kőkemény rendőrnő nem ismer határokat, a bunkóság koronázatlan királynője, stílusa minden csak nem nőies. Természetesen zsigerből utálják egymást, először nem hogy segítenének egymásnak, hanem inkább hátráltatják a másik munkáját. Ám szép lassan megkedvelik egymást, hiszen mind a ketten rendkívül magányosak, plusz személyes üggyé válik a nyomozás mindkettőjük számára.

Noi_szervek_jelenetfoto (3)

A klisé itt is elkerülhetetlen, a szürke egér jelmezből kibújva igazi bomba nőt varázsolnak Sandra Bullockból, természetesen csak a nyomozás érdekében! Megint van közös lerészegedés, verekedés és mondanom se kell a végső nagy összecsapásra elegendő fegyver, ráadásul Mullins hűtőjében felhalmozva. Ebben a filmben azonban főként nem a történeten van a hangsúly, hiszen az elég közhelyes. Inkább a két főszereplő személyisége és a tabukat nem ismerő, sokszor fekete humor teszi élvezhetővé. És ezek valljuk be, nagyon jól sikerültek, már az elején könnyeztem a nevetéstől. Az állandó, tabukat nem ismerő beszólások, aranyköpések és a mindig váratlanul feltűnő humor garantálják a felhőtlen szórakozást, az akciójelenetek pedig az izgalomról gondoskodnak. Bár itt szinte tényleg minden van, ezek mégsem azok a bizonyos női szervek, a kétértelmű cím a rendőrség női tagjaira, különösen a két főszereplőre utal.

Noi_szervek_jelenetfoto (6)

A rendezői székben a Koszorúslányok-ért felelős Paul Feig került, aki egy nagyon hangulatos és stílusos, modern hangvételű mozit hozott össze. Végig az a gondolat járt a fejemben, hogy gyakorlatilag a Pancser Police című film női verzióját látom, bár szerintem annyira nem lett groteszkül vicces, mint elődje. A kisebb nagyobb szerepekben szinte kivétel nélkül sorozatsztárokat láthatunk, ami nem is csoda, hiszen Feig főként ebben a műfajban dolgozott. A Mullins nyomozót játszó színésznő például a Szívek szállodája című sorozatban szerepelt, de feltűnik a Jóbarátok, A nevem Earl és A Szökés című szériákban is szereplő Michael Rapaport, Az ítélet család Tony Hale-je, valamint a Nancy ül a fűben -ből ismert Demián Bichir is.

Először nagyon nem érdekelt a film, attól féltem, hogy megint valami kizárólag nőknek szóló alkotás lesz. Már a főcím meggyőzött az ellenkezőjéről, nagyon stílusos, jó zenével indít, akaratlanul is megmozdult a lábam a forró ütemekre. Szép lassan kiírtott belőlem mindenféle ellenérzést, ahogy a könnyeim potyogtak a nevetéstől, és bár volt pár tippem a film végével kapcsolatban, de nem mindent sikerült kitalálnom előre, ami szintén nagy öröm manapság. Összességében egy olyan kliséfilm, ami csak kihasználja a már létező korlátokat és nem azokból építkezik. A humor hibátlan és egy percre sem hagy minket nyugodni, a szereplők mind nagyon tehetséges, elismert színészek, a karakterek is nagyon el lettek találva. A Női szervek egy igazi könnyed nyári kikapcsolódás, mindenkinek ajánlom, aki a nagy hőségben a sötét moziterem hűvösében popcorn-t majszolva szeretne nevetni egy jót. 

NŐI SZERVEK (16)

Főszereplők: Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Michael Rapaport.

Fényképezte: Robert D. Yeoman. Látvány: Jefferson Sage. Írta: Katie Dippold. Rendezte: Paul Feig

Mozibemutató: 2013. július 4.

Eredeti cím: The Heat

Színes, szinkronizált amerikai film

Műfaj: vígjáték

Játékidő: 117 perc

Gyártó: Twentieth Century Fox

Korhatár: 16

Megosztás facebookon