asdf

Ez a szerelem örökre életben tart!

Nincs is jobb egy gyönyörű mesénél, ami kivarázsol minket a szürke hétköznapokból. A Téli mese egy ilyen film. Ne gondoljátok, hogy egy giccses, csöpögős romantikus múvit kaptok, ha beültök a moziba, hanem egy igényes két órás kikapcsolódást.

Már maga a trailer moziba hívogató, szóval semmiféleképen nem hagyhattam ki, hogy Colin Farrell-t láthassam romantikázni. Kíváncsi voltam, hogy milyen lesz Peter Lake szerepében, hogy fogja hozni a hős-romantikust. Kellemes csalódást okozott, mert alakításában épp annyit nyújt, amennyit kell, se nem túl sokat, se nem túl keveset.

Teli_mese_jelenetfoto (9)

Az Oscar-díjas Akiva Goldsman új alkotásának témája nem áll tőle oly távol, hiszen a „Constantine, a démonvadász” vagy épp az „Angyalok és démonok” című filmek is az ő nevéhez fűződnek, így a Téli mesében nem csak romantika, hanem a jó és a rossz harca is megjelenik. Mark Helprin Téli mese című regényét Goldsman kiválóan keltette életre.

 Teli_mese_jelenetfoto (23)

Röviden a történetről: Peter (Colin Farrell), aki árvaként nőtt fel, szakképzett tolvaj lett belőle, de a „jó fajtából”, amolyan Robin Hood féle, lop a gazdagoktól, de nem bánt senkit. Ám egyik betörése alkalmával megismerkedik egy gyönyörű lánnyal, Beverlyvel (Jessica Brown Findlay), aki viszont az ő szívét rabolja el, és egymásba szeretnek. De nem lehet tökéletes a romantikus idill, ugyanis Peter egykori főnöke, a mindenre elszánt Pearly Soames (Russel Crowe) nem nézi jó szemmel a kibontakozó szerelmet. New York városát a fantasy világ titokzatossága veszi körül, ahol a csoda is megtörténhet. Peter és Beverly szerelmét nem csak Pearly gonosz hadjárata árnyékolja be, ugyanis a lány halálos beteg és nincs sok ideje hátra. Különös teremtmények és fordulatok dobják fel a történet cselekményét. A fantasy elemek, a látvány nagy összhangban vannak, szemet gyönyörködtető képi hatások teszik varázslatossá az egész filmet. Valóban mese az egész, de mondanivalójával az élet értelmére próbálja felhívni a figyelmet.

Colin Farrellnek kimondottan jól áll a romantika. Ha Ryan Gosling (akit amúgy imádok) játszotta volna a szerepet, akkor talán ’too much’ lett volna. Így viszont egy hiteles karaktert kapunk. Peter jó lelkű, pimasz és férfias, akiről kiderül, hogy igazán tud szeretni. A herceg fehér lovon, Colin Farrell kivitelben, engem meggyőzött. (Sorry Ryan!)

 Teli_mese_jelenetfoto (8)

Jessica Brown Findlay, azaz Beverly, egy tiszta szívű fiatal lány, aki halálos beteg, még sincs benne szomorúság. Kíváncsi és bátor. Remek választás a szerepre, egy gyönyörű, törékeny nő, aki a halál tényével nem törődve tapasztalja meg az igaz szerelmet. Colinnal nagyon jók együtt, magával ragadó a szerelmük.

Russel Crowe a megtestesült gonosz, aki írtja a csodákat és annak elősegítőit. Karakteréből én kicsit hiányoltam valami olyat, amitől ijesztőbb, félelmetesebb lehetett volna. De mivel ez egy mese, ezt akár el is fogadhatjuk.

 Teli_mese_jelenetfoto (15)

Látványát tekintve, a film zseniális. Ahogy a fényekkel játszik a rendező és operatőr, igazán mesebeli. De még így sem esnek a ló túloldalára (a ló, de nem a fehér ló!), így egyáltalán nem lesz giccsparádé. Goldsman a misztikus elemekkel óvatosan bánt, épp ezért mondhatni akár hihetőnek is vehetnék a mesét. Az idősíkok közötti különbség (1890 és 2014) miatt kicsit káosz alakulhat ki a fejünkben, de nem nehéz összerakni a történetet. A Téli mesét azoknak ajánlom, akik könnyed szórakozásra vágynak, emellett igényes tartalommal és tanulságos mondanivalóval szeretnék elhagyni a mozit a film végeztével. 

TÉLI MESE (12)

Főszereplők: Jennifer Connelly, Colin Farrell, Russel Crowe, Matt Bomer, Will Smith, 

William Hurt, Graham Greene

Zene: Hans Zimmer. Operatőr: Caleb Deschanel

Látvány: Naomi Shohan. Írta: Mark Helprin, Akiva Goldsman

Rendezte: Akiva Goldsman

Mozibemutató: 2014. február 13.

Eredeti cím: Winter’s Tale

Színes, feliratos amerikai film

Gyártó: Warner Bros.

Játékidő: 120 perc

Korhatár: 12

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

 

Megosztás facebookon