asdf

Egy beteges házasság gyarlóságai

Október 2-tól jó eséllyel csökken a papok, anyakönyvvezetők munkája, ami a házasságkötést illeti. David Fincher filmje nem csupán thriller egy eltűnt nőről, terítékre pakolja a házas élet minden kínját, baját, ami után sokan kérdőre vonják majd párjaikat.

Ez a film feladja a leckét. 100%-ban spoiler mentes kritikát írni (a forgalmazó kérésére) egy olyan filmről, ami az agyadba vésődött, majdhogynem kínzás. Egy biztos, nem izgultam még ennyire Ben Affleckért. Bizarr, de találó filmcím, mocskosul érdekfeszítő sztori, tele titkokkal és pokolian szórakoztató a káosz, ami körülveszi…ez a Holtodiglan. Ráadásul a Ben Affleck és Rosamund Pike egy káprázatosan jó páros, akik mindent megtettek, azért, hogy a Holtodiglan, akár az év filmje legyen. Mindkét színész, élete eddigi legjobb alakítását láthatjuk a filmben.

Még valamikor, nyár elején láttam először a film előzetesét, és már akkor felkeltette az érdeklődésemet. Végre eljött az ősz, és annak az ideje, hogy megtudjuk mi lett a lánnyal, ki a gyilkos, ki az ártatlan és mi történt valójában?! A film első pár percében elhangzott mondatok is jelzik, hogy rengeteg kérdésre kell megkeresni a választ. Na, de miről is van szó? Gillian Flynn Holtodiglan (Gone Girl) című regénye adta az alapját a filmnek, amiben Nick Dunne (Ben Affleck), és Amy (Rosamund Pike) az ötödik házassági évfordulójára készül. Mivel mindketten elveszítették az állásukat, így New Yorkból Missouirba költöztek. Látszólag minden oké velük, van pénzünk, felhőtlenül boldogok. Ám a jeles esemény reggelén, váratlanul eltűnik a feleség. A rendőrség nyomozni kezd, majd kiderül, hogy a pár tele volt sötét titkokkal, és minden gyanú azt erősíti meg, hogy Nicknek köze van felesége eltűnéséhez. A közutálat tárgyává vált Nickben, egyedül ikerhúga, Margo bízik. A sajtó is rákap az ügyre, mindenhonnan Nick és Amy drámája folyik. De vajon mi történt és ki a tettes? Ha nincs holttest, hová lett Amy?

Amikor előkerül a feleség titkos naplója, arra enged következtetni, hogy Nick egy zavart, hazudozó férj, aki mellett Amy egyre magányosabbá és elkeseredettebbé vált. Bizony, bizony, Nick sem egy mintaférj, és elég vajas a füle mögött. Vajon a szavahihetőség megkérdőjelezhető mindkettejüknél? Nick hazudik? Amy naplóját a harag ihlette? A nyomozás ideje alatt sok mindent megtudunk a párról, hogyan ismerkedtek meg, ki mivel foglalkozik és mennyire szereti egyikük a másikat. Időközben rá kell jönnünk, hogy a mézes-mázos kapcsolat nem az, aminek látszik, emellett a Nick és Amy karaktere olyan idegesítő, hogy nem tudod, kinek szurkolj. Az egész film alatt azon kattog az ember agya, hogy ki a bűnös? Egyszer kedveled a figurákat, majd rádöbbensz, hogy manipulálnak.

A rengeteg ellentmondás és titkok idegfeszítően hat az agyra, és megállás nélkül gondolkodásra késztet. A Holtodiglan legnagyobb trükkje (ez még mindig nem spoiler) az, hogy úgy keveri egymással a drámai és a krimi/thrillerek elemeit, hogy képtelen vagy a film után, nem a filmre gondolni (jó sokáig). „Ez most komoly?” – döbbentem le a film végén. Majd jött a felismerés, hogy...khm...ezt látnod kell és rájössz te is!

David Fincher szerencsére a szerzőre, Flynn-ra bízta a forgatókönyvet, a páros zseniálisan gonosz szórakozást dobott össze. Minden aprólékos részletre figyeltek. Hogy mennyire hatásos a film? Elképesztően! Kiknek ajánlom a filmet? Azoknak, akik izgalmas történetre vágynak, és azoknak, akik szeretnek egy film mélységein agyalni. 

HOLTODIGLAN

Eredeti cím: Gone Girl

Színes amerikai film

Főszereplők: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Missi Pyle. Fényképezte. Jeff Cronenweth.

Látvány: Donald Graham Burt. Nate Jones. Írta: Gillian Flynn.

Rendezte: David Fincher

Mozibemutató: 2014. október 2.

Műfaj: krimi / thriller

Gyártó: Twentieth Century Fox

Játékidő: 145

Korhatár: 16

Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon