asdf

Apa és fia tárgyalóteremben drámázik

Robert Downey J. és Robert Duvall a bíróságon csap össze, és milyen jól csinálják! Tökéletes választás volt ez a páros. A bíró c. alkotás egy hosszú, de nézhető film, és ezt a Robiknak köszönhetjük. Drámai pillanatok, laza Downey Jr., zsarnok Duvall és könnyes szemek várnak rád, ha megnézed a filmet.

Ebben a tárgyalóteremben nem csak a jogi kérdéseken van a hangsúly, hanem régi sérelmek buknak felszínre, amit apa és fia vitat meg, kizárva a külvilágot.ABiro_jelenetfoto (1)

Röviden a történet: Hank Palmer (Robert Downey JR.) a nagyvárosi menő és sikeres ügyvéd, akinek mindegy, hogy ártatlan vagy sem a védence, a lényeg, hogy pert nyerjen. Épp egy ilyen tárgyalás közepén kapja a hírt telefonon, hogy édesanyja meghalt. Haza utazik a temetésre. Apjával, Joseph Palmerrel (Robert Duvall) egyáltalán nincsenek jóban, ez még nyomasztóbbá teszi a hangulatot. Testvéreivel, Glen-el (Vincent D'Onofrio) és Dale-el (Jeremy Strong) sem túl közeli a kapcsolata. Hank találkozik egykori szerelmével, Samantha-val (Vera Farmiga), akivel megértik egymást. A családban uralkodó hűvős hangulat miatt a temetés után szinte azonnal New York-ba menekülne vissza Hank, amikor, kiderül, hogy apját gyilkossággal vádolják (nem a felesége). Hank „elvállalja” az ügyet, ám a tárgyalótermi feszültséget nem csupán a dörzsölt ügyész (Billy Bob Thorton) okozza, apja csökönyös és szigorú fiával szemben.ABiro_jelenetfoto (2)A történet lényegében, apa és fia kapcsolatáról szól, a régi sérelmekről és a múltról. A tárgyalóterem „csak” díszlet, a film alig mélyül el a jogi részletekbe. Szóval, attól nem kell tartania senkinek, hogy unalmas paragrafusoktól hangos a sztori. Az ügy súlyossága miatt Hank leküzdi saját magát és apja ügyvédjeként vállalja a megpróbáltatásokat. A párbeszédekből lassan és fokozatosan tudjuk meg, hogy kinek mi a sérelme, és ki hogy élte meg akkoriban a helyzetet, miért nem beszélnek egymással évek óta.ABiro_jelenetfoto (25)A film legnagyobb hibája a hosszúsága: 141 perc. Sok az elnyújtott jelenet. Szerencsére kárpótol minket a főszereplők játéka. Mesterien hozza mindkettő azt, ami a legjobban áll neki. Robert Downey Jr. egyszerre laza, pimasz, komoly és érzelmekkel teli. Végre megmutatja, hogy mennyire sokoldalú színész és nem csak Tony Stark, még, ha itt is bőven kapunk hasonló jellemvonásokat belőle. Most már biztos, hogy Vasember páncélja mögött érző szív lakozik. Robert Duvall félelmetesen komolyan vette a feladatát. A megtört férj, a törvénytisztelő bíró és a zsarnok apa, mindezt stílusosan alakítja. Kettejük drámája ellensúlyozza a lassú cselekményt. A köztük lévő feszültség végig jelen van a vásznon.

ABiro_jelenetfoto (7)

David Dobkin rendezése a korábbiakhoz - R.I.P.D. - Szellemzsaruk (executive producer), Az óriásölő (producer) Testcsere  (producer) - képest kiemelkedően jól sikerült. Bár ilyen színészekkel nem volt nehéz dolga. Az ilyen típusú drámák kockázata, hogy átcsap unalmas jogi drámába. Szerencsénkre Robert és Robert javít a csoport átlagon. A mellékszereplőkről is lenne mit mondani, de akkor naphosszat ülnénk itt, akik amúgy szintén jó választás voltak, és egyébként is, a bíró és az ügyvéd kombó az, ami lenyűgöz! A film hangulata a drámai jelenetekből táplálkozik, így jó eséllyel megkönnyezzük apa és fia csatájának végkimenetelét.

A BÍRÓ 

Eredeti cím: The Judge

Színes, amerikai film 

Főszereplők: Robert Downey Jr., Vera Farmiga, Leighton Meester, Vincent D’Onorfio, Robert Duvall, Billy Bob Thornton Operatőr: Janusz Kaminski. Látvány: Mark Ricker. Írta: Bill Dubuque, Nick Schenk, David Seidler. Rendezte: David Dobkin

Mozibemutató: 2014. október 23.

Műfaj: dráma

Gyártó: Warner Bros.

Játékidő: 142 perc

Korhatár: 12

Hazai forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon