asdf

Annie a világ legboldogabb árvája

Quvenzhané Wallis még csak 11 éves, de A messzi dél vadjai-ban nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe díjra jelölték a legjobb színésznő kategóriában. Már csak ezért is kíváncsi voltam az Annie című családi musicalre.

A Broadway musical-t már 1982-ben és 1999-ben is láthatta a nagy közönség a filmvásznon. Sőt, talán sokan nem tudják, hogy Annie története egy képregényben indult útjára Harold Gray (1894-1968) által, aki az új feldolgozás forgatókönyvében is közreműködött. 2014-ben viszont Quvenzhané Wallis személyesítette meg a tízéves, mindig csacsogó és imádnivaló kislányt. Mindenki imádja őt, kivéve Miss Hannigan-t (Cameron Diaz), a nevelőnőt, aki megkeseredettségét a gyerekeken vezeti le, és minden percben azon van, hogy megkeserítse védtelen neveltjei életét. Ám Annie ennél sokkal rafináltabb és minden helyzetben feltalálja magát. A ravasz kislány kitartóan keresi szüleit, és minden pénteken elmegy abba az étterembe, ahol egy levelet hagytak hátra, amiből egyértelműen kiolvasható, hogy ők Annie szülei.Annie_jelenetfoto(11)Ám egy napon a sors különös véletlensége avatkozik a gazdag üzletember, Mr. Stacks (Jamie Foxx) és Annie életébe. A milliomos iparmágnás a polgármester-választással van elfoglalva, amikor szó szerint bele botlik az árva kislányba. Kampánya részeként kezeli őt, és, hogy a sajtóban is sokat szerepeljen. Felhasználja a kislányt céljai érdekében, így magához veszi őt. Annie határtalan kedvessége még a pökhendi Mr. Stacks-et is leveszi a lábáról és alaposan felforgatja az életét. Az együtt töltött idő különös apai érzéseket vált ki Mr. Stacks-ből...Annie_jelenetfoto(13)A film IMDb 4,9-es értékelése ellenére szerethető, de nem moziban. Legalábbis olyankor nem, ha tele van a terem retardált, a mozi kultúrát nem ismerő egyedekkel, mert az bizony nagyon sokat ront, az amúgy bájos film hangulatán. A történet cukormázas, de kedvelhető karakterek és kiváló énekhangok fokozzák a családi film összképét. Külön kiemelném Quvenzhané Wallis és Jamie Foxx hangját (már, ha valóban ők énekelnek), mert kellemes volt hallgatni őket.

Persze bővelkedik a film hibákban is, ilyen például az idegesítő Guy (Bobby Cannavale), a polgármesterjelölt bal keze (a jobb keze, Rose Byrne), aki irritáló, és minden megnyilvánulása értelmetlen. De, ami még tőle is rosszabb, az Cameron Diaz nyivákolása és "játéka". Emellett a film sokszor elrugaszkodik a valóságtól, gondolok itt a gyermekvédelmi rendszer sajátosságaira (alkoholista nevelőszülő egyedül nevel 5 gyereket, hivatali ellenőrzés), de hát ez ugyebár egy "mese".Annie_jelenetfoto(18)

Mindent összevetve, a giccsparádé ellenére Quvenzhané Wallis pofátlanul tehetséges és öröm volt őt nézni. Nem kérdés, hogy előbb-utóbb díjazni fogják tehetségét. Ugyan a filmben árva lányt alakít, de egy percig sem érezzük annyira sanyarúnak a sorsát, mert a pozitív és állandóan humorizáló Anniet végül megtalálja a boldogság.

MoziStar: 6/10

ANNIE

Eredeti cím: Annie
Színes amerikai film
Műfaj: családi / vígjáték / musical
Főszereplők: Jamie Foxx, Cameron Diaz, Quvenzhané Wallis, Rose Byrne. Rendezte: Will Gluck. Fényképezte: Michael Grady. Zene: Greg Kurstin. Látvány: Marcia Hinds. Írta: Thomas Meehan, Harold Gray, Aline Brosh McKenna, Will Gluck, Emma Thompson
Mozibemutató: 2015. január 22.
Gyártó: Village Roadshow, Sony Pictures Entertainment
Játékidő: 118 perc
Korhatár: 6
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon