asdf

A swing nem volt még ennyire szórakoztató

  • Szerző: Nikk
Fazekas Csaba második filmje három, egymástól teljesen eltérő nőről szól, akik az éneklésben találják meg önmagukat és életcéljukat. A Swing című film nem csupán a csillogásról és zenéről szól, valóságos emberi sorsokat vonultat fel, remek humorral fűszerezve.

Rita (Csákányi Eszter) egy gazdag üzletember odaadó felesége, ám a férfi megcsalja őt. Mikor az ötvenes budai énektanárnő erre rájön, úgy dönt elhagyja férjét (Csuja Imre). Angéla (Törőcsik Franciska) szülei számára a még mindig kicsi és bizonytalan lány, akit az ősök mindenáron irányítani szeretnének. Kati (Ónodi Eszter) kisfiával érkezik a fővárosba, hogy végre rendbe szedje életüket. A nőnek se lakása, se pénze, se munkája nincs, így egy étteremben kezd el dolgozni felszolgálóként. Ebben az étteremben énekel az egykoron híres énekesnő, Vadász Emmi (Törőcsik Mari), aki váratlanul rosszul lesz a színpadon és a három összetört nő énekelni kezd. Emmi hamar összebarátkozik velük, lakására invitálja őket, majd együttest alapít velük.

foto_takacs_attila_swing (5)

A banda élete nem zökkenőmentes, hiszen a három nő nem lesz egyből legjobb barátnő, ráadásul a produkció sem áll össze könnyen. Konfliktus konfliktust követ. Ők hárman szeretnének karriert építeni, de időközben rájönnek, hogy van ennél sokkal fontosabb is az életben. Végül mindenki megtalálja azt az utat, amit eddig keresett.foto_takacs_attila_swing (35)Minden női főszereplőnek megvan hát a maga, eredeti története, és mindegyikük életébe kellőképpen bepillanthatunk. Kati, Angéla, és Rita érzései, valamint reakciói ismerősek lehetnek számunkra. A legvisszafogottabb karaktert színészileg Angéla jelenti, ám Törőcsik Franciska tiszta, egyben irtó izgalmas énekhangja garantáltan magára vonzza a néző figyelmét. Csákányi Eszter megtört érzelmi világába bárki beleélheti magát, aki volt már valaha szerelmes, vagy megbízott már valakiben úgy igazán... A Jászai Mari-díjas Ónodi Eszter pedig hozza a tőle elvárt magas szintet. Minden néző garantáltan szorít érte, hogy végre sínre kerüljön Kati élete.foto_takacs_attila_swing (5)

Mindenképpen ki kell emelnünk a férfi szereplőket is! A szexuális irányultságát nem titkoló Kulka János ezúttal Alit, a transzvesztita énekest alakítja, aki a szóban forgó bandának rengeteget segít abban, hogy kialakulhasson egy igényes, színpadképes produkció. Persze ezt nem ingyen teszi, hiszen az alku része, hogy az egykori díva, Emmi fellépjen nála (a melegbárban) egy este. Ekkor még nem tudhatjuk, hogy ez lesz Emmi utolsó fellépése… Kulka abszolút igényesen jeleníti meg a homoszexuálisak világát, akiknek két életük van egyszerre. Ali napközben autószalonban eladó, éjszakánként azonban a bárban, nőnek öltözve, parókában playbackkel. Kulka finom humorral csal mosolyt arcunkra újra meg újra.
Ugyancsak zseniális alakítást láthatunk a férfi főszereplőtől, a hakniszervező menedzsert (eredetileg zongoraművész) megformáló Mészáros Bélától. Miki leszervez a bandának egy balatoni turnét, ahová velük tart és közben szépen lassan megismeri a három nőt is. A közös munka során Miki és Kati között romantikus szálak szövődnek, ám az ő kapcsolatuk sem nélkülözi a hullámvölgyeket.foto_takacs_attila_swing (36)A remek színészi alakítások mellett a vígjátékban lényeges szerephez jut a könnyed, dögös zene is, amely lendületes tempót ad a filmnek. Remekül megírt dalokat hallhatunk, amelyek tökéletesen illenek a karakterekre. A jelmezeknek (Lakatos Márk), és a díszleteknek (Valcz Gábor) köszönhetően ragyogó látványvilágot kapunk. Emellett ki kell emelnünk a roppant szórakoztatóra megírt monológokat is, amelyeken több alkalommal is jót derülhetünk.

A filmet nemre, korra való tekintet nélkül mindenkinek ajánljuk, hiszen rámutat arra, hogy a nőknek mennyire meg kell küzdeniük az életben maradásukért a különböző kudarcok után. A főszereplők vidámnak látszanak a színpadon, miközben rengeteg minden történik velük. Tanulságos, mindeközben szórakoztató film!

SWING

Magyar romantikus vígjáték
Főszereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari,
Kulka János, Mészáros Béla, Csuja Imre

Zene: Faltay Csaba.
Rendezte: Fazekas Csaba
Operatőr: Garas Dániel

Mozibemutató: 2014. november 27.
Forgalmazó: A Company
Műfaj: Romantikus dráma
Játékidő: 117 perc
Korhatár: 12

Megosztás facebookon