asdf

A soha nem múló fájdalom

Egy családi tragédia megpecsételi az ember egész életét. A kérdés az, hogy a szörnyű fájdalmat képesek vagyunk-e feldolgozni, már ha ez lehetséges. A régi város egy olyan férfiról szól, akinek élete legnagyobb tragédiája annyira megtöri őt, hogy képtelen szembenézni múltjával és együtt élni azzal.

Az Oscar-díjra jelölt író-rendező, Kenneth Lonergan új filmje egy kisvárosi történet, amely egyszerre szívbemarkoló, olykor szellemes, átitatva a családi szeretet erejével. 

Lee Chandler (Casey Affleck), magányos és csak a munkájának él, gondnokként dolgozik Bostonban. Egy nap minden megváltozik, amikor kiderül, hogy szívbeteg bátyja (Kyle Chandler) meghalt és őt nevezte meg 16 éves fia egyedüli gyámjának. Visszatér a tengerparti kisvárosba, ahol felnőtt és már a gondolat is taszítja, hogy unokaöccséről, Patrick-ról (Lucas Hedges) gondoskodjon, de nem a srác miatt. Kénytelen szembenézni a múlttal, mely elválasztotta őt a feleségétől (Michelle Williams). A hazatérés felzaklatja és olyan sebeket tép fel, melyek a mai napig nem gyógyultak be. A szülővárosa az a hely, amit kétségbeesetten próbál elkerülni Lee, de Patrick miatt nem teheti.

ManchesterByTheSea_jelenetfoto (5)A régi város végtelenül szomorú, de elgondolkodtató film. A rendező nagyon ügyesen nyúlt a történethez. Giccs és felelges agyoncsépelt jelenetek nélkül, gondosan felépítve ismerjük meg a főszereplő drámáját, ami miatt összetört egy életre. Lee történetét töredékekben bontakozik ki, amitől egy kis titokzatosság övezi a személyét. Végig átérezzük a férfi fájdalmát és valamennyire azonosulni is tudunk vele. Hétköznapi fickó, valóságos sorscsapással és érzésekkel. Casey Affleck karaktere nem feltétlenül szimpatikus első benyomásra. Végzi a munkáját, és kerüli az emberi társaságot, a feszültséget a helyi kocsmában vezeti le, ahol akár bunyót is kierőszakol magának. A film nagyon empatikus és a fenkölt monológok helyett a hús-vér ember nyelvén szólal meg, a legnagyobb természetességgel. Valódi történetet mesél el és igaz, őszinte érzéseket, kapcsolatokat tár fel. Épp ezért a néző, egy idő után nem bírja ki zokogás nélkül. Annyira emberi és mély, hogy nem lehet egy percre sem kiszakadni a filmből. Végig akarjuk követni, hogy mi történt a múltban, érezni akarjuk Lee fájdalmát, akinek egyetlen éjszaka alatt változott pokollá az élete.

ManchesterByTheSea_jelenetfoto (16)Kenneth Lonergan lényegében bemutatja a nézőnek Lee Chandler-t és lépésről lépésre tárja fel a múltját, de közben megismerjük a férfi családját is. A rendező nagyon finoman bánt a történettel, a néző érzi a hétköznapi emberek súlyos fájdalmait, érez mindent, hála a jól megírt jeleneteknek. Az iszonyatos drámai csapások mellett mégis elfér egy kis csípős humor, ami legalább arra jó, hogy ne sírjuk végig a filmet. Korrekt, drámai és szép lett A régi város. Fokozatosan, de annál erősebben csap mellkason az a fájdalom, amin keresztülment Lee és minden más szereplő. Annyira hiteles és szerethető karakterek elevenednek meg a vásznon, hogy nehéz nem elérzékenyülni, nem kedvelni őket. Lonergan forgatókönyve és rendezése is hibátlan, a karakterek végig érdekesek tudnak maradni.

ManchesterByTheSea_jelenetfoto (2)

Casey Affleck egyértelműen élete alakítását nyújtja a filmben és egy életre megjegyezzük a nevét. Annyira érzelmesen és finoman öltötte magára a karakter jegyeit, hogy ennyire aprólékos jellemábrázolást aligha láthattunk mostanában. Casey rendkívül mélyen beleásta magát a szerepbe, természetesen mozog a kamera előtt és ettől lett csak igazán igényes a végeredmény. Lucas Hedges egy átlagos, eleven tinit játszik, akit látszólag nem tört meg annyira apja halála, vagy nem is fogta fel igazán. Lee-vel ellentétben, ő mindent szeret a városban. A helyzet miatt érdekes szituáció alakul ki, hiszen Lee nem bír élni abban a városban, ahonnan Patrick nem akar elmenni. Kettejük kapcsolata picit gyógyír Lee meggyötört lelkének, de ugyanúgy lélekörlő is. Michelle Williams nem sok játékidőt kapott, de azt a keveset is kimaxolta. Lee exfeleségét alakítja, akivel ugyanúgy osztozik a kegyetlen fájdalmon, csak ő máshogy dolgozza fel egykori családjuk drámáját.

A régi város egy tipikusan szívszaggató dráma, de közben mégsem, mert nem katartikus könnyezős kirobbanással vág pofán a végén. Nincs kerek lezárás és megkönnyebbülés, hogy minden rendben lesz, egyszerűen csak természetes marad. Mégsem lehangoltan távozunk a moziból. A történet, és a nagyszerű színészgárda mellett érdemes szót ejteni a zenéről, ami talán sokaknak furcsa lesz. De mégis nekem nagyon tetszett, mert sokszor a lágy zene és csodálatos képek együttese sokkal többet fejez ki, mint egy elcsépelt mondat. Lesley Barber dallamai elmélyítenek a csendes gyász kíméletlen valóságában.

MoziStar: 9/10

A RÉGI VÁROS

Eredeti cím: Manchester by the Sea
Színes, feliratos amerikai film
Gyártó: Roadside Attractions, Sony Pictures 

Írta és rendezte: Kenneth Lonergan 

Főszereplők: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges

Zene: Lesley Barber
Operatőr: Jody Lee Lipes
Látvány: Ruth De Jong

 Játékidő: 137 perc
Korhatár: 16 

Mozibemutató: 2017. február 23.
Forgalmazó: InterCom 

Megosztás facebookon