asdf

A kis kanapé nagy kalandjai

  • Szerző: P. Kristóf
Amióta a Nemzeti Filmalap kezébe vette a hazai filmkészítés irányítását, érezhető a javulás. Ez természetesen annak köszönhető, hogy a remek ötletekben gazdag magyar alkotók végre megfelelő összeget kapnak terveik megvalósításához. A nagy füzet óta bemutatott hazai alkotások közül eddig egy sem bizonyult rossznak és ezt a sort Dyga Zsombor sem hajlandó megszakítani.

A Couch Surf egy rendkívül bátor vállalkozásnak bizonyul, amit az is mutat, hogy a film már 2011 végén le lett forgatva, mégsem került idáig mozikba. A filmnek rendhagyó módon nem egy főhőse van, hanem tíz darab különböző kanapé a főszereplője, melyekhez önálló történetek tartoznak. Igen, egy szkeccsfilmről van szó, amely újabb aggodalmakat vet fel, hiszen sokszor a legnagyobbak is belebuknak ebbe a műfajba. Talán egy novelláskötethez lehetne leginkább hasonlítani, melynek teljesen mások a szabályai, mint egy ötszáz oldalas regénynek. Sokan azt hiszik, hogy írni, ahogy rendezni is egy univerzális tudomány, de egyáltalán nincs így, ki kell tanulni a különböző területeket. Persze van aki egyikhez sem ért, van aki csak az egyikhez és van aki mindegyikhez, Dyga Zsombor úgy látszik a legutóbbi kategóriába tartozik.

Couch Surf

Ezúttal nincs lehetőség komolyabb problémákat szofisztikáltan ábrázolni, a nézők kíváncsiságát a történet szála mentén az egekbe csigázni, hiszen ezúttal gyakorlatilag tízszer nyolc perce volt arra a rendezőnek, hogy elkápráztasson minket. Ennyi idő alatt semmi komolyat nem lehet kibontani, nem lehet bonyolult történetet vázolni, ennyi idő pont a sejtetésre elég és ezt nagyon nehéz megragadni. Dyga Zsombor kis történeteiben mindig egy kanapé körül, vagy konkrétan rajta zajlanak az események és bár minden szegmensben az emberek története a fontos, végig ott bújkál a kanapé, mint a modern történelem mindent látott nagy mesélője.

Couch Surf

Mit lehet tenni, ha cselekményre nincs idő? Hát természetesen párbeszédekkel lehet kitölteni az időt, de ebben az esetben rettenetesen fontos, hogy azok frappánsak és szórakoztatóak legyenek, hiszen ez viszi el az egész filmet. A magyar filmek jó része ezen a területen a leggyengébb, de hálistennek végre elég erős szövegkönyv tartozik az erős képekhez. Sokszor Tarantino stílusát idéző eszmefuttatások, máskor pedig vicces beszólások, elmélkedések tarkítják a történeteket. Azonban ahhoz, hogy mindez működjön, szükség van olyan színészekre, akik hitelesen tudják mindezt visszaadni és szükség van még egy olyan közegre, ahol ezt elő lehet adni hitelesen. Dyga a célra tört és egyből napjaink legtehetségesebb színészeit szedte össze, Hámori Gabriellától kezdve Anger Zsolton át Gyabronka Józsefig rengeteg színes egyéniséget láthatunk. A díszlettervezőknek pedig jár a külön gratuláció a hangulat megteremtéséért, amit a The Uptown Felaz zenéje kelt életre.

Couch Surf

Első ránézésre mindez röpke szórakozásnak tűnhet, aminek végső soron nincs is semmi értelme, de kit érdekel, hiszen láthatunk melleket, drogozó fiatalokat és a poklot is, ami már felér egy hétvégi bulival. A film koncepciója azonban ennél jóval mélyebb, ha lerántjuk a felszínt, alatta meglepően komoly pszichológiai tanulmányt találhatunk. Egy neoritikus utazást az emberiség különböző elmeállapotai között, amelyen keresztül önmagunkat is tisztábban láthatjuk, ahogy magát a világot is. Mivel ez nem egy mentálhigiénés lexikon, ezért ne várjunk választ a kérdéseinkre, de ha hagyjuk magunkat elgondolkodtatni, akkor kicsit közelebb kerülhetünk önmagunkhoz. Ha viszont ezt nem tesszük meg, akkor sem veszítettünk semmit, hiszen szórakoztunk egy jót. Sorra kapjuk a jeleket, hogy a magyar filmkészítéssel nincsen semmi baj, csak egy kis támogatás kellett neki, a Couch Surf pedig egy kifejezetten érdekes és rendhagyó darabja a magyar mozinak.

Couch Surf

magyar vígjáték 

Szereplők:
Hámori Gabriella
Anger Zsolt
Balsai Mónika
Nagy Zsolt
Kocsis Gergely
Gyabronka József
Elek Ferenc
Kerekes Vica
Kovács Lehel
Pető Kata
Bartsch Kata
Fullajtár Andrea
Rába Roland
Takátsy Péter
Tőröcsik Franciska
Nagypál Gábor
Tamási Zoltán
Horváth Kristóf
Valcz Péter
Tóth Zsófi
Csillag Zsuzsa
Goitein Gergely

Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Gyártó: Filmteam Kft

Eredeti cím: Couch Surf
forgatókönyv: Dyga Zsombor, Köbli Norbert, Mészöly Ágnes
operatőr: Marosi Gábor
producer: Major István
line-producer: Iványi Petra
vágó: Czakó Judit
zene: The Uptown Felaz
hangmérnök: Juhász Róbert
rendezte: Dyga Zsombor
Országos bemutató: 2014.március 06.
Játékidő: 84 perc

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon