asdf

A 12 év rabszolgaság nekünk is fájdalmas

Rengeteg film készült már a rabszolgaságról és megtörtént eseményeken alapuló történetekről. A sokadik rabszolgaság problémájával foglalkozó újabb és újabb filmek hallatán akár foghatnánk is a fejünket, hogy „Jaj, már megint!” . Viszont a 12 év rabszolgaság egy végtelenül lehengerlő mozi, ráadásul igaz történeten alapszik.

Nem csoda, hogy a kritikusok szerint a 2014-es Oscar egyik legnagyobb esélyese. Drámai, szívszorító és széles vásznon kapjuk az arcunkba a rabszolgaság kegyetlenségének minden mozzanatát.12 év rabszolgaságSolomon Northup igaz történetét meséli el a 12 év rabszolgaság, ami a Northup által írt könyv alapján készült. Solomon (Chiwetel Ejiofor) szabad emberként született, színes bőrűként ez Amerikában (New York) az 1800-as évek első felében még nem volt teljesen elfogadott. Az igen művelt férfi boldogan éldegélt feleségével, és két gyermekével. Imádta a zenét és hangszerén, a hegedűjén is rengeteget játszott. Egy nap Washingtonba utazik, hogy egy cirkuszi előadás zenéjét ő szolgáltassa. Azonban Solomon az emberi gonoszság áldozata lesz, leitatják, elrabolják, és eladják rabszolgának. Megfosztották nevétől és az igazi életétől, múltját eltörölték.  Így kapta a Platt nevet. 12 gyötrő évet tölt rabszolgaként, több gazda szolgája volt, ez idő alatt folyamatos megaláztatásokat és kínokat él át. Szenvedései végtelennek tűnő reménytelenségét végül egy fiatalember töri meg, akiben ott lakozik az igazi emberség és segít neki, felkutatja családját és a szabadságát igazoló papírok segítségével Solomon újra szabad ember lett, így előidézve a rabszolgák felszabadítását.12évrabszolgaság02Ez a film felejthetetlen marad, olyan mély nyomokat hagy az emberben, hogy a 12 év rabszolgaság cím hallatán azonnal tudni fogjuk, hogy melyik filmről és kinek a történetéről van szó.  Steve McQueen masszív drámája nem kíméli a nézők lelkét, jókora adagot kapunk vérből és szenvedésből. A rendező ízig-vérig éreztetni akarja velünk, hogy mit éltek át a rabszolgák, mindezt finomkodás nélkül, kőkeményen. Brutálisan kapjuk a korbácsütéseket és a könnyeket. Kétségkívül állíthatom, hogy hatásos lett McQueen alkotása. Viszont van némi kivetni való a filmben, a rendező néhol szeret elidőzni kevésbé fontos dolgokon és a 12 év hosszúságát sem érzékelteti a történet során. Oké, hogy egyértelmű, de végig olyan, mintha néhány hónapról lenne szó. Hatalmas érdem a színészeknek is kijár. Sőt! Chiwetel Ejiofor, azaz Solomon, A legjobb férfi főszereplő kategóriában vitathatatlanul díjat kapna tőlem és remélem Oscar-ék is így gondolják. Hugh Jackman (A nyomorultak) volt az, aki legutóbb ennyire akarta, hogy megkönnyezzem a látottakat, hallottakat. Ejiofor élete legemlékezetesebb alakítását nyújtotta. A szabadulásáért mindent elkövet, tűr, taktikázik, még szövetséget is próbál kötni, ami aztán kudarcba fullad. Célja, hogy túléljen, de a reménytelennek tűnő harcba ő is belefárad, így a végére ő maga is elhiszi, hogy ez az ő sorsa, a rabszolgaság.

12évrabszolgaság03Patsey (Lupita Nyong’o) egy fiatal nő, aki a gyapotfarmon dolgozik, reménytelen helyzetéből menekülni sem képes. A gazda szemet vet rá, ezért még több megaláztatást kell eltűrnie, hiszen a gazda felesége minden adódó alkalommal hangot ad féltékenykedése miatti gyűlöletének. Hihetetlen milyen átéléssel adja át ez a lány az emberi érzések legmélyebb formáját. Egyébként Lupita élete első szerepét láthatjuk, és máris kimagaslót nyújtott.

Michael Fassbender megtestesítése által a világ legundorítóbb emberét ismerhetjük meg Epps gazda karakterében. Tarantino Calvin Candije hozzá képest piskóta lekvárral. A kegyetlen gazda csupa negatív és érzések (emberi érzések: megbánás, sajnálat) nélkül gyakorolja uralmát a rabszolgák fölött. Brad Pitt nem játszik nagy szerepet, de mégis fontos az ő felbukkanása a történet pozitív kimenetelében, a film producereként is helytállt.

Hans Zimmer eddigi legcsodálatosabb munkája, ami a zenét illeti. Egyszerűen magával ragad, ahogy a zenével fejezi ki az érzéseket. A 12 év rabszolgaság a bizonyos happy end nélkül vagy akár azzal, így vagy úgy, de szó szerint kitépi a szívünket. 

12 ÉV RABSZOLGASÁG

Eredeti cím: 12 Years a Slave

Rendezte: Steve McQueen

Műfaj: dráma / életrajzi

Solomon Northup elbeszélése alapján a forgatókönyvet írta: John Ridley

Zene: Hans Zimmer

Fényképezte: Sean Bobbitt

Szereplők: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch,

Paul Dano, Garret Dillahunt, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Brad Pitt, Adepero

Oduye, Scoot McNairy

Bemutató dátum: 2014. január 2.

Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Hossz: 134’

Megosztás facebookon