asdf

Ki éli túl a Trónok harcát? Algoritmussal jósolták meg a világhírű sorozat végét!

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: MTI
A Müncheni Műszaki Egyetem hallgatói a Trónok harca haláleseteinek előrejelzésére kifejlesztett algoritmussal jósolták meg a szereplők sorsát. A német diákok szerint a Trónok harca főhősei közül például Daenerys Targaryen is túléli a Westerosért folyó véres harcot.
Már csak órák vannak hátra és beköszönt a fagyos tél, kezdetét veszi a Trónok harca 8. évada. Hónapok óta hatalmas esélylatolgatások övezik a befejező évad végkimenetelét. Német egyetemisták számítógépes programmal vágtak neki a kérdésnek és nyilvánosságra is hozták jóslatukat:

Az algoritmus 99%-os esélyt adott a sárkánykirálynőnek, vagyis Daenerys Targaryennek a túlélésre a Vastrónért folyó küzdelemben.

A diákok számítógépes programja szerint:
Daenerys Targaryen and Jon Snow
Jon Snownak szintén jó esélye van a túlélésre: csupán 12 százalék az esélye arra, hogy meghal
Tyrion and Jaime Lannister
A Targayent támogató, "félemberként" emlegetett Tyrion Lannister 97 százalékos valószínűséggel marad életben
Sophie-Turner-as-Sansa-Stark-Entertainment-Weekly
Sansa Stark azonban nem ilyen szerencsés, 73 százalékos valószínűséggel meghal a történetben
game-of-thrones-season8-bronn
A jóslat szerint Bronn halála is kódolva van

Az egyetemisták olyan appokat alkottak, amelyek információkat gyűjtöttek a sorozatról az internetről. Az összegyűjtött adatok alapján alkották meg az algoritmust, amely megjósolja, hogy ki hal meg a befejező évadban. Azoknál a szereplőknél, akiknek a rokonai közül már sokan meghaltak, nagyobb kockázatot állapítottak meg, és az is kiderült az adatok elemzéséből, hogy a férfi szereplők nagyobb valószínűséggel halnak meg a történetben, mint a nők.

A projektvezető Guy Yachdav elmondta, hogy algoritmusuk lényegében nem tér el a tudományos kutatásokban az orvosi kezelések hatásait vizsgáló módszertől. Bár az elemzés a fantázia világából származó adatokat használja, ugyanazt a mesterséges intelligencia technikát alkalmazták, mint a való világban.
Megosztás facebookon