asdf

Ismerd meg a legendás futóverseny öt szereplőjének motivációit

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: HBO
A legendás, 246 km-es Spartathlon futóverseny öt szereplőjének motivációit és szinte pszichedelikus drámáját mutatja be kreatív dokumentumfilmjében Simonyi Balázs, aki résztvevőként 2016-ban negyedszerre küzdötte végig maga is az extrém távot. Az HBO Europe és a Menjek/Maradjak sorozatáról ismert SpeakEasyProject közös produkciójában készült ULTRA című filmet áprilisban mutatják be Magyarországon, elsőként az HBO Go-n.

Az egyik leghíresebb, legnagyobb presztízsű és egyben legnehezebb ultramaratoni futóversenyt, a Spartathlont mutatja be legújabb produkciójában az HBO Europe. A versenyen az amatőr indulóknak az Athén és Spárta közötti 246 km-es távot egyben, legfeljebb 36 óra kell teljesíteniük, miközben nemcsak a távolsággal, alvásmegvonással, de a több ezer méteres szintkülönbséggel és a nappali hőséggel, illetve éjjeli hideggel is meg kell küzdeniük. A szigorúan mért szintidők miatt, a világ számos országából érkezett, gyakran egymást bajtársként segítő futók általában kevesebb mint fele jut csak el másnap alkonyatig a célig, ahol, helyezéstől függetlenül, az érmen túl mindössze egy olajágkoszorút kapnak - pénzdíjazás nincs. Sokan a táv kétharmadánál, éjszaka, az 1100 m magas Parthenio-hegy lába előtt adják fel, aki pedig feljut, a kivilágítatlan, szakadék övezte ösvényen gyakran él át hallucinációs élményeket.

Ultra_jelenetfoto (3)Az athéni rajtvonalnál, a 400 induló között minden évben legalább egy tucat magyar futó is ott van, köztük már négy alkalommal Simonyi Balázs filmrendező is, aki a futás mellett az ULTRA rendezőjeként és egyik főszereplőjeként is teljesített. Kreatív dokumentumfilmje azonban több mint futófilm: a rendező brutálisan őszinte gondolatai, elsőkézből átadott élményei mellett két francia, egy magyar és egy német futó életének drámái sejlenek fel, és derülnek ki egyéni céljaik és mozgatórugóik. A lehetetlennek tűnő cél teljesítése közben a futók magukat, a nézők pedig őket érthetik meg jobban.

Mindannyiuk számára a Spartathlon egy utazás is. Készülés, gondolkodás, vágyakozás, önfelfedezés. A határok újradefiniálása és bizonyítás. A Spartathlont teljesítőket a »»spártai hős«« megnevezéssel is megtisztelik, de számomra semmi hősies nincs benne, sokkal inkább önismeret, tanulás és egy jó hobbi lehetősége. Viszont legtöbbünk megszállott annyira, hogy évente megkísértsük a sorsot” - nyilatkozta Simonyi Balázs.

Ultra_jelenetfoto (7)Az ULTRA főszereplői egyszerre hétköznapi, de mégis unikális nők és férfiak, akik amatőr futóként felépítettek egy másik életet is. A külvilág számára őrültnek tűnhetnek, de ők normálisnak tartják, hogy céljuk, álmuk, vállalásuk, hogy teljesítsék a versenyt - sokadjára vagy egyszer és mindenkorra. A futás alatt, a fizikai megpróbáltatás mellett, mindannyian magukban, magukkal viaskodnak, azon dolgoznak, hogy mélyebben megismerjék, elfogadják önmagukat, vagy akár traumákat dolgozzanak fel. Az ULTRA tehát csak első látásra sportfilm: inkább egy érzékeny emberi dráma, amely megmutatja a versenyezőkben zajló fizikai és mentális folyamatokat, saját határaik átlépésének édes-keserű ízét, egyúttal a rendezőnek a futáshoz és filmkészítéshez való párhuzamos, egymáshoz nagyon is közel álló viszonyát. A kettő küzdelmeit rögzítő személyes krédó: egy „így futottam” film.

ultra_posterAz HBO Europe, a magyar SpeakEasyProject és a görög Anemon koprodukcióban készült alkotást áprilisban mutatják be az HBO GO-n és az HBO-n!

A neves DOK.Incubator valamint a szarajevói Rough Cut Boutique programba beválasztott ULTRA már elkészülte előtt is több filmfesztiválon kapott utómunkát támogató díjat. Nemzetközi premierje az A-kategóriás, svájci Visions du Réel fesztiválon lesz, majd a müncheni DOK.fest és az Oscar-nomináló Krakkói Filmfesztiválon folytatja szereplését.

filmet az HBO Europe mellett jegyző SpeakEasyProject a külföldre költözött magyarok életét bemutató Menjek/Maradjak sorozat révén lett ismert: a New York-i, londoni, amszterdami részt hamarosan követi a berlini, illetve a hazatelepülteket bemutató etűd is. Józsa László producer éHernáth Csaba vezető operatőr mellett az ULTRA stábját a díjnyertes német vágóThomas Ernst is erősíti, aki többek közt az Európai Filmdíjra jelölt Driftert is vágta.

Megosztás facebookon