asdf

Mi a közös E.T.-ben és Einsteinben?

  • Szerző: MoziStar
1982-t írunk, amikor még Diana walesi hercegnő Károllyal járt moziba, és Ronald Reagan amerikai elnök is megnézte az aktuális premiereket. Ekkor mutatták be a történelem egyik legsikeresebb családi fantasztikus filmjét, az E.T. – A földönkívülit.

E.T. megjelenítése

Steven Spielberg a főszereplő megformálásakor a közönségszimpátia elnyerését tartotta a legfontosabbnak. A filmtörténelem egyik leghíresebb különleges effektusok mesterét, az olasz Carlo Rambaldit hívta segítségül, aki az űrlény megformálásakor többek között Albert Einsteinről és Ernest Hemingwayről is tanulmányozott fotókat.

e.t._einstein1

E.T. mozgatása

A Rambaldi által tervezett E.T. báb mozgatásához 12 emberre volt szükség. A csapat számára leginkább az evés és a beszéd pontos, természetes rekonstruálása okozott komoly fejfájást  ehhez egy profi pantomim művész szakértelmét is igénybe vették. Rengeteget dolgoztak azon, hogy a báb „lélegezni” tudjon, gesztikuláljon, és a lehető legtermészetesebb módon viselkedjen.

E.T. barátságossá tétele

Steven Spielberg rendezőként arra is ügyelt, hogy a filmben szereplő gyerekszínészekből a legőszintébb érzelmeket csalja elő. Ennek érdekében a forgatás első időszakában saját hangját kölcsönözte E.T.-nek, így tette barátságosabbá az ismert hanggal a kicsit ijesztő űrlényt. Valódi érzelmeket tudott előcsalni azzal is, hogy a jeleneteket időrendi sorrendben vették fel, hogy amikor a kedves űrlény távozik, igazi szomorúság látszódjon a színészpalánták arcán.

e.t._einstein0

A premier

Az 1982-ben bemutatott filmet a közönség komoly meghatottsággal fogadta, köztük néhány híresség is. Diana hercegnő és Károly herceg egyes híresztelések szerint a vetítés után a színfalak mögött tartózkodott, és Diana sminkje a sírás miatt el volt mosódva. Az egyik előadáson állítólag Ronald Reagan is ott volt, és még ő is elejtett egy-két könnycseppet. A megható történetet április 14-én a Paramount Channel is feleleveníti, hogy megmelengesse a család minden tagjának a szívét. 

Filmtörténeti sikerek

A film a bemutatót követő évben nyolc díjat is megnyert: négy Oscart a legjobb vizuális- és hangeffektusokért, két Golden Globe díjat a dráma kategóriában és a filmzene miatt, illetve ez utóbbiért egy BAFTA- és egy Grammy-díjban is részesült.

Megosztás facebookon