asdf

Kabaré: Liza Minnelli élete és munkássága

  • Szerző: P. Kristóf
Liza Minnelli ma ünnepli 68. születésnapját ezért készítettünk egy rövid összeállítást életéről.

Liza Minnelli 1946. március 12-én született Hollywoodban Judy Garland színésznő és Vincente Minnelli rendező gyermekeként. Keresztszülei Ira Gershwin és Kay Thompson. Nevét Gershwin Liza című számáról kapta, de ő ihlette keresztapja leghíresebb gyermekkönyvét, az Eloise-t is. Főiskolai tanulmányait a páriszi Sorbonne-on végezte, majd a Herbert Berghof Stúdióban tanulta ki a színészetet. Először a színház világában mutatkozott be, 17 évesen szerepelt a Best Foot Forward című musicalben, melyért megkapta a Theatre World díjat. 19 évesen szerepelt először a Broadway-en a Flóra, a vörös veszély című darabban, amiért Tony-díjat kapott. Ő volt a legfiatalabb színésznő, aki megnyerte ezt az elismerést. 

Liza Minnelli

Liza Minnelli a Flóra, a vörös veszély próbáján

19 éves korában kezdte meg énekesnői karrerijét a Washington-i Shoreham Hotel-ben, majd ezt követően több másik helyen is fellépett, többek között Las Vegas-ban, New York-ban és Los Angeles-ben is. Az élő fellépéseinek sikerének köszönhetően 1964-ben felvette első albumát Liza! Liza! címmel, melyet az It Amazes Me és a There is a Time követett egy-egy év szünettel. Mivel akkoriban főleg korabeli popzenét és azoknak a musical-eknek a dalait adta elő, melyekben szerepelt, William Ruhlmann Barbra Streisand kishugának nevezte.

Liza Liza

Első albumának borítója

Bár csecsemőként szerepelt anyja A jó kis nyarak című filmjében, első igazi filmszerepét 1967-ben kapta a Charlie Bubbles című drámában, mint a főhős szeretője. Pár évvel korábban a Visszatérés Óz földjére című rajzfilmen is dolgozott, ő volt a korábban anyja által alakított Dorothy hangja, de pénzügyi problémák miatt ez csupán a hetvenes években jelent meg. A következő évbán már főszerepet kapott Az elnök emberei rendezőjének első filmjében, a Meddő madárkában, melyért megkapta első Oscar-jelölését. 

Liza Minnelli

Minnelli a Meddő madárka című filmben

 Közben színészi karrierje mellett újabb albumokat is készített, többek között a saját nevével fémjelzett korongot 1970-ben. Első férje anyja pártfogoltja, Peter Allen volt, akivel 1967-ben házasodott össze. A kapcsolatuknak az vetett véget, hogy a színésznő rajtakapta őt egy másik férfival, így derült fény rá, hogy férje meleg. 1974-ben váltak el. Ebben az időszakban kapta máig legemlékezetesebb szerepét a Kabaré című filmben, melyért végre megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, ezzel az egyetlen Oscar-díjas szülők Oscar-díjas gyermekévé válva. 

Kabaré

Minnelli a Kabaré című filmben

Válása után ismerkedett meg Jack Haley Jr.-ral és még ebben az évben sösze is házasodtak. A kapcsolat érdekessége az volt, hogy Haley apja játszotta a Bádogembert az Óz a csodák csodája című filmben, míg Minnelli anyja Dortothyt. 1976-ban megkapta apja utolsó filmjének, a Ninának a főszerepét, de a stúdió annyit vágott és szerkesztett rajta, hogy végül bukás lett. A következő évben szerepet kapott Martin Scorsese New York, New York című filmjében Robert De Niro oldalán, melyhez megírta azonos című számát, emyl azóta védjegyévé vált, még Frank Sinatra is feldolgozta. 

Minnelli és Sinatra a New York New York című számot énekli

1979-ben elvált férjétől és még ugyanebben az évben újra megházasodott a szobrász Mark Gero-val. 1981-ben elvállalta az Artúr című vígjáték női főszerepét, de a film 1988-as folytatásáig nem nagyon játszott filmekben. Zenész karrierje azonban tovább folytatódott, 1989-ben közreműködött a Pet Shop Boys nevű zenekarral a Results című albumukon, mely vezette a lemezeladási listákat. 1990-ben megkapta a Grammy Legend Díjat, ezzel azon kevés emberek közé lépve, akik Tony-, Oscar-, Grammy- és Emmy-díjjal is rendelkeznek. 

Minnelli és a Pet Shop Boys

1992-ben elvált férjétől és még ugyanebben az évben fellépett a Freddie Mercury tiszteletére rendezett szuperkoncerten, ahol a Queen többi tagjával a We Are The Champions című számot adta elő. Férjei mellett olyan sztárokkal járt, mint Martin Scorsese, Peter Sellers, vagy Desi Arnaz Jr. 1996-os albumáért újabb Grammy-jelölést kapott, de ezt nem nyerte meg. 1997-ben tért vissza a Broadway-re a Victor/Victoria című darabban, ahol Julie Andrews-t helyettesítette, de olyan nagyszerűen alakított, hogy a kritikusok szerint vele sokkal jobb lett a darab. 

Minnelli és a Queen

2000-ben vírusos agyvelőgyulladást kapott és az orvosok azt jósolták neki, hogy élete végéig tolószékben marad és beszélni is alig tud majd. A színésznő azonban nem hagyta el magát, egy edzésprogram segítségével felépült és mindenki meglepetésére 2001-ben visszatért, hogy fellépjen Michael Jackson túrnéján. A koncertek producerét, David Gent-et annyira lenyűgözte a teljesítménye, hogy megrendezte számára a Liza's Back című koncertsorozatát, ahol hosszú évek után először énekelte anyja slágerét, a Somewhere Over the Rainbow című számot. 2002-ben összeházasodott Gent-tel, de 2003-ban külön váltak, majd 2007-ben el is váltak.

Minnelli és Michael Jackson

Az 1991-es Csupaláb című filmje után nem nagyon vállalt szerepeket, de 2004-ben Az ítélet: család című kultikus vígjáték sorozat egyik mellékszereplője lett. Mind a három évadban játszott. 2006-ban közreműködött a My Chemical Romance zenekar Mama című számában is. 2008 és 2009 között visszatért a Broadway-re egy újabb túrnéval, majd 2012-ben ő volt  Hampton Court Palace Festival legnagyobb fellépője. Jelenleg is aktív, legutóbb tavaly lehett látni Az ítélet: család negyedik évadában, ahol hét évnyi szünet után ismét eljátszotta Lucille Austero karakterét.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon