asdf

Jim Carrey 10 legjobb szerepe

  • Szerző: Simon
James Eugene „Jim” Carrey ma ünnepli születésnapját! A kétszeres Golden Globe-díjas kanadai humorista és színész, akit „gumiarcú”-nak is neveznek a vígjátékok mellett jó néhány drámai szerepben is kiválóan megállta a helyét. Íme a 10 legjobb szerepe:

10. Walter Sparrow (A 23-as szám)

A 23-as szám

A Mindörökké Batman után Carrey és Joel Schumacher készített még egy közös filmet, méghozzá egy nagyon kemény pszicho-thrillert. A film önmagában is kiválló, de a legegyedibb momentuma mégis az, hogy ez a színész egyetlen ilyen műfajú filmje, így a lökött vígjátékok és a komolyabb hangvételű drámák után megmutathatta, hogyan tud paráztatni. A válasz: nagyon!

9. Steve Gray (A fantasztikus Burt Wonderstone)

A fantasztikus Burt Wonderstone

Hozzánk csupán DVD-n jutott el a komikus tavalyi filmje, melyben egy meglehetősen durva mutatatványokkal közönséget szerző bűvészt alakít. Ez egy részről köszönhető a film tengerentúli anyagi bukásának és a kritikusok bírálatának, pedig egy kifejezetten vicces és szórakoztató mozival van dolgunk. Carrey őrült és gátlástalan karaktere pedig annyira vicces, hogy még a könnyünk is kicsordul. Az meg már csak külön élvezet, hogy hosszú szőke hajjal láthatjuk kedvencünket.

8.  Grincs (A Grincs)

A Grincs

2000-ben a szőrös zöld karácsonytolvaj Grincs bőrébe bújt bele Ron Howard vígjátékában. A mesevilágban természetesen használhatta gumiarca minden mimikáját és komikusi készségeit, hogy ezúttal a kisebb korosztályokat szórakoztassa. A Grincs azonban annyira jól sikerült, hogy a felnőtteket is elvarázsolta és igazi karácsonyi klasszikus lett. Természetesen Jim Carrey-nek köszönhetően.

7. Charlie Baileygates / Hank Evans (Én és én, meg az Irén)

Én és én meg az Irén

Ezúttal egy rendőr szerepében láthatjuk, vagyis pontosabban kettő, ugyanis skizofrén. Egyik pillanatban a kedves és mamlasz Charlie, majd hírtelen a durva és agresszív Hank-ké változik. Ez természetesen rednkívüli humorforrás, főleg a Farrelly-testvérek kezében, míg carrey számára remek lehetőség arra, hogy villogtassa komikusi tehetségét, amit meg is tesz minden másodpercben.

6. Bruce Nolan (A minden6ó)

A minden6ó

Bruce kérdőre vonja Isten munkáját, erre válaszol az eljön neki Morgan Freeman képében és rábízza hatalmát. Ennek köszönhetően Jim Carrey-t ezúttal valóban mindenható szerepben láthatjuk, amit magához méltóan humorosan tálal. Persze mindeközben megmutatja a "szakma" nehézségeit is és könnyed stílusban magyarázza el a teológia alapjait. Jennifer Aniston és ő pedig kifejezetten jó páros.

5. Lloyd Christmas (Dumb és Dumber - Dilibogyók)

Dumb és Dumber - Dilibogyók

Az Ace Ventura sikere után egyből jött a következő hasonlóan elmebeteg vígjáték, a mára szintén klasszikusnak számító Dumb és Dumber. A két jószívű, de annál ostobább jóbarát története annyira hihetetlen és hajmeresztően vicces, hogy lehetetlen nem nevetni rajta, a valaha készült egyik legeszementebb vígjáték. Jim Carrey arca ezúttal is végzi a dolgát, de sokkal inkább egyensúlyban vannak a helyzetkomikumokkal. Húsz év után végre idén érkezik a második része, ismét az eredeti szereplőgárdával!

4. Andy Kaufman (Ember a Holdon)

Ember a Holdon

A sok nevettetést után eljátszotta a valaha élt legellentmondásosabb komikust, Andy Kaufman-t Milos Forman keserédes életrajzi filmjében. A film gyermekkorától feltételezett haláláig követi a férfi életét. Tökéletesen sikerült eltalálniuk a stílusát, pontosan olyan, amilyen Kaufman humora volt. Carrey pedig zseniálisan alakítja, olyan, mintha eredeti felvételeket néznénk, nincs benne semmi mesterkéltség. Itt villantotta meg először, hogy igazán tehetséges színész.

3. Ace Ventura (Ace Ventura - Állati nyomozó)

Ace Ventura: Állati nyomozó

A szerep, mely elhozta számára a sikert és megalapozta azt a komikusi stílusát, melyet azóta is olyan profin űz. Ace Ventura az állatok után nyomozó magándetektív története annyira valószerűtlenül vicces volt és abszurd, hogy magával ragadta a közönséget és minden kritikai bírálat ellenére kultikus lett. Jim Carrey pedig az a Jim Carrey, akinek mindannyian ismerjük és szeretjük.

2. Joel (Egy makulátlan elme örök ragyogása)

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Kate Winlset oldalán a filmtörténelem egyik legmeghatóbb és legszebb romantikus filmjében is szerepet kapott. Miután szakítottak, kitörölteti barátnője emlékeit az agyából, ám az igazi szeretet kitörölhetetlen a lélekből. Végre egy tisztán drámai alkotás, ahol teljes egészében megmutathatta, hogyan tudja eladni magát nevettetés nélkül. Mindeközben viszont az ellenkezőjét bizonyította be, így még sokkal de sokkal jonn.

1. Truman Burbank (Truman Show)

Truman show

A kritikusok és a közönség által is magasztalt szatíráját, a Truman Show-t választottuk első helyezettnek, ugyanis élete legjobb teljesítményét nyújtotta ebben a kiemelkedően zseniális alkotásban. Truman élete teljességgel átlagos, kivéve egy valamit, amiről nem tud. Minden másodperce hazugság, ugyanis egész élete egy valóságshow. Egyszerre vicces, érzelmekkel teli, megrázó, miközben görbe tükröt tart az elfajult média elé és megvédi az emberiséget.

Megosztás facebookon