asdf

Hétköznapi emberből szuperhős, avagy a Steve Rogers útja a nemzeti színű, csillagos pajzsig!

Westeros-on a tél, Amerikában pedig a tél katonája közeleg, ugyanis a világ egyik legöregebb szuperhőse, Steve Rogers újra pajzsot ragad, hogy Sólyommal és Fekete Özveggyel az oldalán megvédjen minket egy olyan gonosztevőtől, aki könyörtelenebb, mint a fél New York-ot lángba borító Loki! De kicsoda is Amerika kapitány? Honnan ered a legendája?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a S. H. I. L. D. szigorúan titkos, lezárt aktái között.

A történelem egyik sötét korszakában állt az amerikai nép élére!

Bár a legtöbben Stan Lee-hez kapcsolják a Marvel képregényeit - révén, hogy szinte kivétel nélkül minden filmben feltűnik -, azt tudni kell, hogy nem egyes egyedül ő a „felelős” Amerika kapitány tetteiért. A mára már nemzeti ikonná avanzsált képregény karaktert első ízben nem Stan Lee hívta életre. Steve Rogers-t a félelem, a kilátástalanság és az elkeseredés szülte. Egy olyan korban „nőtt fel”, amit szerencsére a legtöbbünk csak a történelemkönyvekből és a régi, archív felvételekből ismerhetünk. Bizony, őt a második világháború időszaka tette harcedzetté.

amerika kapitany es solyom

A képregényhős megalkotása két fiatal író, Joe Simon és Jack Kirby nevéhez fűződik, akik a Timely Comics 1940-ben láttak hozzá a pajzsos megmentő első kalandjának kidolgozásához. Már az első füzetben érezhetően reflektálnak Adolf Hitler és a náci Németország világuralomra törő tetteire. Így szültetett meg a szuperhős első és egyik legnagyobb nemezise, Vörös koponya is, akit az Amerika kapitány: Az első bosszúállók című képregény-adaptációban is láthattunk. A karakter egy náci vezető volt egy titkos csoport, a Hydra élén. Személyiség jegyeiben ebből a erkölcsi morálból építkezik, és minden vágya az, hogy a saját képére formálhassa a világot.

Vele szemben áll a hősünk, aki mindezt nem hagyja. A vörös-kékre festett pajzsával az amerikai hazafiasság eszméit és értékeit képviselve, a nép elé állt, hogy súlyos ütésekkel térdre kényszerítse a Vörös Koponyát, Adolf Hitlert és az országát fenyegető Németországot.

És bár ekkor Amerika még nem teljesen avatkozott bele az európai zűrzavarba, azért az aggasztó hírek a tengerentúlra is eljutottak. Ezért lehetett az, hogy a legelső füzet, a Captain America Comic egy millió példányban kelt el!

captain_american02

A későbbiekben is véleményt formált, és ha kellett görbe tükröt tartott Amerikának!

Ellentétben a többi szuperhőssel – Batman, Superman -, akik természeti csapásokra illetve egy-egy újabb nemezis világuralomra törő tetteire reagálnak, addig Amerika Kapitányt az éppen aktuális világ- illetve válsághelyzet sarkalja tettekre.  

Ezt a gondolafonalat pedig nagyon szépen alá lehet támasztani a későbbiekben megjelent képregény füzetekkel. A második világháború végével a képregényhősök fénye is fakulni kezdett, hiszen a békeidőkben nem volt szükség megmentőkre. Ám a hidegháború beköszöntével Amerika Kapitány újra pajzsot ragadott, hogy szembeszálljon a kommunista fenyegetettséggel. Ekkor azonban a „kezét” már nem Joe Simon és Jack Kirby irányította, hanem Stan Lee, aki a későbbiekben is nagyon szoros kapcsolatot „ápolt” a Kapitánnyal és szinte az összes küldetésében is aktívan részt vett.  Sajnos a hidegháborús történet szál már kevésbé keltette fel az olvasók figyelmét: a harmadik szám után 1954-ben nyugállományba küldték Amerika kedvenc szuperkatonáját.

captain_american

A szabadsága közel tíz évig tartott, amikor újra érkezett Stan Lee és 1964-ben visszahívta a seregbe. Teljesen új történt szálat kreált Steven Rogersnek, ami a Marvel első fázisában bemutatott Amerika kapitány: Az első bosszúálló című filmnek is alapjául szolgált. Ebben a történetben a hős a háború végeztével belezuhant a jeges Atlanti óceánba, ahol közel húsz évet töltött hibernációs állapotban. Ez a megoldás pedig számos új szituációt hozott. Többek között azt, hogy az éppen aktuális ellenfele mellett a Kapitánynak szembe kellett néznie azzal, hogy mennyi minden változott körülötte, amíg ő – Tony Stark szavaival élve – „jégkirálynőként szundikált”. A magány, a beilleszkedési nehézségek, a technikai elmaradottság mind-mind építő jellegűen hatott a karakterére, és tágította a komfort zónáját is.

Ekkor sorozták őt be a Bosszú Angyalai – mozikban Bosszúállók címen futott – csapatba, ahol rövid időn belül csapatvezetővé vált, miközben önállóan is próbálta védeni az emberiséget.

Az 1970-es években Amerika kapitány is elvesztette a nemzetébe vetett hitét, így társával és egyben barátjával Sólyommal, Amerika belső gondjai felé fordultak, azért, hogy megkíséreljék visszaállítani szeretett nemzetük renoméját.

Érdekesség, hogy a 2001-ben bekövetkezett tragikus terrortámadásra is reflektáltak az egyik füzetben. A cselekménye közvetlenül a terrortámadás után játszódott. Nagyon erős érzelmi faktor itatta át a színes lapokat, ugyanis a történetben a hős emocionális vonalára is nagyobb hangsúlyt helyeztek. Egészen pontosan arra, hogy mit élt át szeptember 11-én és hogyan dolgozta a hazáját ért csapást.

Ahogyan azt mondani szokták: minden történetnek van kezdete és van alkonya is. Ahogyan Superman-t, Batman-t vagy az asgardi Istent, Thor-t is, úgy Amerika kapitányt is utolérte a végzete 2007-ben.

Jól jelzi a szuperhős hihetetlen népszerűségét az, hogy olyan nagy médiumok, mint a CBS, a CNN, a Newsweek, a Los Angeles Times és a New York Daily News vezetőhírként hozta le Amerika Kapitány halálát!

Üzleti szempontból is nagyon sikeres lett Steve Rogers halálát feldolgozó szám: 290 500 példányt adtak el belőle, amivel nemcsak a hónap, de az év legsikeresebb képregényfüzete is lett!

Új hazafiak a Kapitány címeres pajzsa mögött!

Amerika Kapitány népszerűségéből további karakterek is „profitáltak”. Így született meg a Marvel képregény birodalom első afroamerikai hőse, Sólyom, akit Gabe Jones néven anyaköveztek. A karaktert Stan Lee alkotta meg. Képes a közelében lévő madarak szemén keresztül látni és repülni is. A legtöbb esetben Amerika Kapitány bajtársaként próbálta megvédeni az amerikaiakat, és tagja a Bosszúállók csapatának is. A filmes bemutatkozása sem várat magára sokáig, ugyanis az új Marvel-filmben, az Amerika Kapitány: A tél katonájában Steve Rogers partnerekén fog feltűnni a vásznon Anthony Mackie színész személyében. Egyelőre arról nem szól a fáma, hogy benne lesz a Bosszúállók: Ultron korában is.

captain_american01

A másik nagyon meghatározó személy Steve Rogers életében az Bucky Barnes! Vele már találkozhattatok az első filmben is, akkor sajnálatosan a halál elragadta őt a Kapitány mellől. Bucky-nak a képregényben jóval több szerepe is akadt: Steve Rogers 2007-ben bekövetkezett halála után ő „örökli” a nemzeti színű pajzsot és új Amerika Kapitányként próbálja továbbvinni barátja örökségét.

Róla többet is írhatnánk, de az nagyon erősen spoileres lehet azok számára, akik nem olvasták a füzeteket. Bár több mozis portál leközölte a hírt, hogy milyen módon tér vissza Sebastian Stan régi szerepébe, mi mégis a moziélmény megvédésére „esküdtünk fel”, és ezért nem szeretnénk rombolni a meglepetés-faktort! De annyit elárulunk, hogyha fele annyira is sikerül ütősre megvalósítása, mint a képregényben, akkor borzasztó izgalmas filmet láthatunk!

A legnagyobb képessége a hazafias szíve

Na persze, ha csak ennyiből állna a dolog, akkor biztosan rengeteg Magyarország Kapitány rohangálna fel és alá a Hősök terén.

Nyilvánvalóan neki is ki kellett emelkedni a többi ember közül, azért, hogy igazi vezérré váljon. Ahogy Tony Stark-nak egy beépített „erőmű”, Peter Parker-nek egy pók csípése adta az erőt, úgy Steve Rogers-nek egy szérum. Ettől persze nem tett szert emberfeletti képességekre, „csupán” arról van szó, hogy testi erejét, öngyógyító képességét, gyorsaságát és reflexeit az emberi korlátok határáig fejlesztette. Ettől lesz sokkal gyorsabb és erősebb bármelyikünknél.

Mégis a valódi képessége a szívében és erkölcsi tartásában rejlik. A saját önös céljait félretéve csakis az amerikai nép jólétét tartja szem előtt.

Amerika kapitány április 10-én bizonyára újra alátámasztja ezt állításunkat a Marvel második fázisának harmadik filmjében, az Amerika kapitány: A tél katonájában. Cikkünket nem is zárhatná méltóbban más, mint az, akiről ez az „akta” szól, ami érzésünk szerint egy kicsit a folytatásról és még inkább a mai Amerikáról, világról szól:

Amerika kapitany-tel katonaja

„Emlékszem arra az időre, mikor könnyű volt büszkének lenni „erre” az országra. …mikor „ez” az ország – jó vagy rossz – az én országom volt. És legtöbbször jó volt. De az idők változnak, nem igaz? A csaták kevésbé tiszták, a háborúk kevésbé nemesek – az okok kevésbé helyesek – még 9/11 árnyékában is. Sötét emberek okokkal jönnek hozzánk, mint az éjszakai rablók. … Emberek, akik az okaikat „nemesnek” vélik. Emberek, akik az okaikat „szentnek” vélik. … A kormány tévedhet. A politikusaink megtéveszthetőek. Elvégre összetett rendszerben élünk, amit emberek működtetnek. De az ország jó, bár már nem könnyű, de még mindig érzem benne a büszkeséget. Még mindig szeretem, és halálomig védeni és óvni fogom, hogy mások tettei révén – mert tudom, hogy így lesz – ismét jó lehessen… legtöbbször.” – Amerika kapitány (forrás:wikipedia)

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon