asdf

Az amerikai függetlenfilmek sztárja: Michael Shannon

  • Szerző: Medve Pál
Az amerikai szerzői filmek, karakterdrámák és blockbuster antihős szerepek sem állnak távol Michael Shannon színészi talentumától. A drámai mozik leghitelesebb alkotója ma ünnepli a 40. születésnapját.

Az Egyesült Államok mély délén született drámai színész rendkívül sokoldalú szerepeket álmodott már a vetítőtermek vásznára. A klasszikus színészi pályát járta végig a markáns arcú dramatikus hős, ugyanis a kezdetek kezdetén a színházak világából igyekezett feltörni a mozgóképek univerzumába. Próbálkozásai sikeresnek bizonyultak, az amerikai dráma mozik tébolyult szereplőit tökéletes hitelességgel álmodta a filmkópiákra. Az ezredforduló hajnalán - a karrierje kezdetén - többnyire tömegfilmekben alakított mellékszereplőket alakított, példaként Michael Bay Bad Boys 2-jében és a Pearl Harbour második világháborús blockbusterében. A kezdeti kisebb szerepek után az évtized végére már komolyabb fikciós karaktereket kellett eladnia a nézőknek, elsők között volt a Fegyverek és emberek, ahol Jeff Nichols amerikai függetlenfilmes rendezővel egy vegytiszta családi, bűnügyi drámát hoztak létre. Az első siker után a Szabadság útjaiban nyűgözte le a közönséget és a kritikusokat is, alakításáért legjobb férfi mellékszereplő Oscar-jelölést kapott. A szerzői filmek után visszatért a tömegfilmek delejébe, amikor a tavalyi Acélemberben a Kripton bolygó utolsó szülöttjének a nemezisét, Zod tábornokot alakíthatta.

shannonshotgun

Fegyverek és emberek - Son

Az amerikai mélydél elmaradottsága és fejletlensége évszázadok óta probléma az amerikai társadalomban, gondoljunk csak a rabszolgatartásra és a mai napig - bizonyos államokban - feszélyező rasszizmusra. Ebbe az arkansasi mételybe kalauzol el minket Jeff Nichols, ahol egy családi dráma központjában kell helytállnia Sonnak (Michael Shannon). Egy felbomlott família mostohatestvérei kerülnek konfliktusba egymással, amikor megtudják, hogy apjuk meghalt. Shannon egyszerű, "állatias" parasztemberének kell megoldania a két testvér klán háborújának problémáját. A hátrahagyott szenvedő karakterek képtelenek ésszerűen megoldani a gondjaikat , csak a puskacsövek végével képesek egymással kommunikálni, ez is egy kritizáló eleme az elmaradottabb rétegeknek a térségben. Shannon alakítása rendkívül hiteles, az eltorzult személyiségű karakterét tökéletesen hozza. A déli gabonamezők között eldugva egy apró példával ismerhetjük meg a lemorzsolódott államok konfliktuskezelő "szokásait".

take_shelter-e1366815561620

Take Shelter - Curtis LaForche

Jeff Nicholsszal újra összeállva visszatér Arkansasba Shannon, hogy egy vihar köré épülő történetben sokkolja a nézőt drámájával. A tébolyult Curtis LaForche egy földalatti menedékhelyet épít magának és családjának amivel elbújhat mindenféle vihar elől. Az erősen metaforikus történetben kiemelkednek Shannon színészi képességei, az amerikai kisebb filmfesztiválok sorozatban díjazták és jelölték a szerepét (Cannes, Sundance).  Curtis LaForche karaktere mellé tökéletesen párosult Jessica Chastain gondoskodó feleség karaktere is. A történetben az egyszerű hétköznapi ember - örökölt - mentális zavarait mutatja be Nichols, rendkívül stilizáltan, és ehhez Shannon kvalitásai tökéletesen passzoltak. Ez a műremek sajnos nem élte meg a magyarországi bemutatót, és az amerikai tömegfilmes vasfal sem hagyta, hogy hazájában számottevőbb sikereket érjen el, de ettől eletkintve megtekintése erősen ajánlott mindenkinek.

michaelshannonwhathaveyoudone

Mit tettél, fiam? - Brad McCullum

Shannon újabb torzult karakterdrámában szégyeníti meg a nála jóval felkapottabb őrült szerepet játszó színészeket. A legkiemelkedőbb, hitelesebb tébolyult karakter alakítás a XXI. század drámai filmek közegében. Brad, a család szemefénye egy sokkoló idegen dzsungelkaland után művészi szerepet kap egy ókori görög tragikus drámában. A felhalmozódott érzelmi impulzusok az őrület határára sodorja a lelkileg megnyomorított "hőst", és édesanyja meggyilkolására készteti. Az összeomlott Brad a tragikus eset után két túszt is ejt a házában, akiket a rend őrei próbálnak kiszabadítani azzal, hogy a hányatatott sorsú hős profilját összerakják a menyasszonya elmondásai alapján. A feltörekvő színész lelki és mentális süllyedése ismét testhezálló feladat volt Michael Shannonnak, amivel újra bizonyíthatta talentumát.

general-zod-michael-shannon-man-of-steel

Az acélember - Zod tábornok

Az amerikai tömegfilmek tömkelege után ideje volt belekóstolni a hollywoodi blockbusterek robbanó világába. Az antihős Zod tábornok személyes sérelmek és fajának fenntartása érdekében pusztulásra ítéli az Acélembert és annak új planétáját. Zack Snyder kaotikus Superman rebootjában is megállta a helyét a pszichopata tekintetű agresszív földönkívülivel. A sárga nap erejétől halhatatlanná váló Zod Hanry Cavill és a tucat blockbuster karakterek mellett több színt vitt az összesített színészi játékba. Két dimenziósra írt karakterében is megtalálta a fantáziát és pozitív, értékelhető pontjává vált a silányan magvalósított értelmetlen rombolásnak.

michael-shannon-iceman

The Iceman - Richard Kuklinski

Ha már a melodrámák szerepeiben otthon érzi magát Shannon, akkor elengedhetetlenné vált számára egy pszichopata életrajzi szerep is. A 80-as évek kultikus bérgyilkosa, Richard Kuklinski kettős életét meséli el a 2012-es Iceman. A jégember rideg stílusa új kihívások elé állította a langaléta színész tehetséget, ugyanis egy nagyon karizmatikus egyéniséget kellett a vászonra álmodnia egy lassúfolyású családi drámában. Shannon kiválóan vette az akadályt, az erkölcsöket nem ismerő - amolyan gengszter - szerepet kaméleonként hozza, az eddigi tébolyult stílusától teljesen eltérően. A kettős szerep emlékezetessé vált az életművében. 

Megosztás facebookon